Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2023 12:40
Čas čtení 1:19
Ilona Hobzová

Britská pokladní je hvězdou pro zákazníky. Maminku autistického chlapce dohnala téměř k slzám

Britská pokladní je hvězdou pro zákazníky. Maminku autistického chlapce dohnala téměř k slzám
Zdroj: Flickr/Mike Mozart/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

O své zkušenosti s empatickou pokladní se podělilo několik zákaznic.

Natalie Evans z Wrexhamu ve Velké Británii sdílela ve facebookové skupině Wrexham Town Matters velmi dojemný příběh. Téměř k slzám ji dohnala pokladní v jedné z prodejen obchodního řetězce Aldi tím, jak se chovala k jejímu autistickému synovi. 

Zkušenosti sdílely i další zákaznice

„Můj syn je neverbální autista a velmi ho fascinují pokladny. Tato milá pokladní si na něj udělala čas a nechala ho, aby namarkoval nákup. Můj syn použil neverbální znak, aby jí poděkoval. Ona mu to oplatila a on jí ještě zamával. To, co by pro něj jinak mohlo být stresující, se tak stalo ‚relaxačním‘. Díky takovým maličkostem je nakupování s autistickým dítětem mnohem snazší,“ napsala na Facebook maminka k fotografii svého syna s pokladní. 

 
„Člověk, který nepoužívá mluvenou řeč ke komunikaci, je označován za neverbálního. To může mít mnoho příčin – od fyzické neschopnosti mluvit až po nechuť k řeči a odmítání verbálních komunikačních systémů. Toto se často objevuje u autistů, kteří často preferují jiné způsoby komunikace. Přesto však většinou řeči rozumí, chápou ji a dokážou reagovat na vaše slova, je proto nevhodné s nimi jednat jako s někým, kdo není v místnosti přítomen, případně jako s neživou věcí,“ vysvětluje web Neurodiverzita.

Příspěvek zaplavily stovky reakcí. Někteří komentující se podělili o své zkušenosti se stejnou prodavačkou. Jde o Paulu Jackson a zákazníci si nemohou její přístup vynachválit. „Je to velmi milá paní. Mám roztroušenou sklerózu a někdy mi nakládání věcí do nákupního vozíku dělá problém. Nebo když platím kartou, prsty mě nechtějí poslouchat. Ona má vždycky tolik trpělivosti a pomůže mi,“ napsala Kirsten Delinicolis. „Snad si vedení těchto komentářů všimne, protože v Paule má milionovou zaměstnankyni,“ dodala.

Doporučeno
Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano 19. ledna 2024 14:00

I další komentáře pěly na konkrétní prodavačku samou chválu. „Určitě by si zasloužila stát se zaměstnankyní měsíce,“ stálo v jednom z nich. „Paula je úžasná dáma. Kdykoli se mnou byl můj 23letý syn, který je těžký autista a má ADHD a epilepsii, byla v chování k němu absolutní hvězdou,“ napsala Debbie Gavan Castle. Zdá se, že Paula Jackson bude mít u pokladny narváno.

Domů
Sdílet
Diskuse