Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. ledna 2023 15:35
Čas čtení 1:08
Radim Šlechta

Finskou vlajku na soutěži v krasobruslení nesla genderově neutrální sportovkyně. Píše historii, na ledě ale zažila krušné chvíle

Finskou vlajku na soutěži v krasobruslení nesla genderově neutrální sportovkyně. Píše historii, na ledě ale zažila krušné chvíle
Zdroj: Unsplash/weston m/volně k užití
NEWS FINSKO LGBTQ+ LIDÉ ZIMNÍ SPORTY
Uložit Uložené

Finsko chce konzervativní prostředí krasobruslení přizpůsobit společenským hodnotám. Na slavnostním ceremoniálu tak pod jeho vlajkou vystupovala genderově neutrální žena Minna-Maaria Antikainen.

Finsko se rozhodlo nabořit konzervativní prostředí krasobruslení. Ve videu na internetu se nyní představila Minna-Maaria Antikainen, která se na webu SkatingFinland finského krasobruslařského svazu definuje jako „genderově neutrální žena“. V soutěži je bývalá farmářka, které byl při narození určen mužský gender, zapsána mezi neprofesionální sportovkyně. Reakce lidí na její účast se liší, část z nich oslavuje společenský pokrok, objevily se ale i nenávistné komentáře.

„Různorodou skupinou účinkujících chceme ukázat, že na ledě je místo pro každého,“ uvedla k programu mistrovství Evropy, jehož heslem je „buď sám sebou“, trenérka Helena Tienhaara. Devětapadesátiletá Antikainen se krasobruslení nevěnuje příliš dlouho, na zahájení se přesto objevila převlečená za gejšu. Své poslední vystoupení završila máváním finskou vlajkou, bez ohledu na krušné chvilky, kdy se jí nepodařilo vstát z pokleku.

Ředitelka Finského krasobruslařského svazu a generální sekretářka mistrovství Evropy v krasobruslení ISU Outi Wuorenheimo vysvětlila, proč se organizace rozhodla Antikainen do ceremoniálu zapojit. 

Doporučeno
„Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy 18. března 2024 14:01

„Krasobruslení je velmi konzervativní sport s různými přísnými pravidly. Na mezinárodních soutěžích nejsou povoleny bruslařské páry stejného pohlaví a neexistuje kategorie pro nebinární bruslaře. Doufám, že každá země začne pracovat na rovnosti a rozmanitosti v této oblasti,“ uvedla Wuorenheimo. Podle ní by se finským vzorem měly řídit i ostatní země. V prohlášení zveřejněném před šampionátem také uvedla: „Senzační zahajovací ceremoniál chválí rovnost a rozmanitost. Představí bruslaře na různých úrovních od neprofesionálů až po vrcholové sportovce.“ Informuje o tom například Newsweek.

Jak už to tak bývá, část internetu se okamžitě stala odborníky na tento sport a zapojení Antikainen do soutěže podle některých není správným krokem. „Nechápu, jak se toto vůbec může stát,“ uvedla na Twitteru například Christina Pushaw, pracovnice kampaně Rona DeSanitise, guvernéra Floridy.

Domů
Sdílet
Diskuse