Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2023 8:30
Čas čtení 3:16
Vojtěch Vanda

Brno rapuje. Carter z Butterclubu vydal EP, Efenel zase sólo klip

Brno rapuje. Carter z Butterclubu vydal EP, Efenel zase sólo klip
Zdroj: se svolením Jana Pingitzera
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE RAP
Uložit Uložené

Klipy, novinky, singly, projekty... Máme všechno!

Po dvou týdnech přichází FRESH RELEASE. Pokud bychom měli vytyčit jednu věc, která je pro většinu tracků, projektů a singlů společná, je to místo, které reprezentují. Brno se probudilo ze zimního spánku a vypouští mezi fanoušky čerstvého českého rapu hned několik věcí, které stojí za poslech a zmínku.

V první řadě se podíváme, jakým způsobem utnulo mlčení uskupení Butterclub. Efenel z FNL Zone se opět objevil podruhé v sólo klipu a novinku plnou emocí zase přinesl Young Čáp. Mimo jiné tu ale máme i hyperpop klasiku od workoholika Pingiho s Wtfmaxem a instrumentální pohodičku od Oxygen Archives. 

Doporučeno
Loko Loko a Salvi21 v jednom klipu, euforie, rave i živák. Všechno najdeš ve FRESH RELEASE Loko Loko a Salvi21 v jednom klipu, euforie, rave i živák. Všechno najdeš ve FRESH RELEASE 21. ledna 2023 8:30

Carter – Forza

První počin nového roku, který se objevil loni na YouTube kanálu velmi aktivního uskupení Butterclub, má na svědomí jeden z vyčnívajících členů – Carter. Singl Forza, jenž je zároveň podpořen již klasicky videoklipem režiséra Jansy, je součástí projektu LEMANS22, který byl vydán ve středu. 

Distorted šumivá vintage kamera ve zmatených záběrech a rychlých prostřizích nejspíše symbolizuje situaci, kterou se hlavní hrdina snaží vylíčit. Vadí mu, jak „baby“ narcistní povahy nedokáže udržet ego na uzdě. On sám o sobě tvrdí, že hvězdou není, přestože jeho loňské hudební úspěchy, jako integrace k rychlým klukům, záštita ze strany labelu Mike Roft a album a kooperace s Calinem, mohly probudit jisté manýry.

Jak tohle dilema zvládá, se dozvíš v klipu. K tomu doporučujeme poslechnout i celé EP, v němž hostuje například i Kup Kodein a nese se v zajímavém zasněně tanečním rytmu.

Efenel – První Airmax

Vzpomínáš si na své první airmaxy? Jaký to byl pocit? Dobrý, co? Efenel si to myslí taky. Ve svém novém singlu První Airmax se pozastavuje přesně nad tím, jak se v té době cítil. Jeho úvaha nad situací, ve které se nachází dneska – krásně rozjetá rapová kariéra, pozornost, spousta hudebních nápadů a úspěch FNL Zone –, mu ji připomíná. Tak proč o tom nepromluvit.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Na druhou stranu nejde zase o hluboké úvahy. Track se stočí k obvyklým tématům – k ženám a promiskuitnímu životu, punchlinům a vtipům. Nezvykle se však tu a tam dozvídáme i o vedlejším efektu, který tento život má. Prvotní opojení s sebou nese také vystřízlivění, sláva navíc každodenní problémy nezažene. A ty se nějak musí řešit.

Kolem a kolem se však jedná o další klasiku, která se na kanálu FNL neztratí. 

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Hudba však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i (ob)týdenní updaty o tom, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Oxygen Archives – Naughty League

Je libo pohodu? Ani producenti už nezahálí, ostatně Oxygen Archives je toho důkazem. V lednu vydal jak jinak než pohodovou stopu s názvem Naughty League, která mísí sample a trapový perkusový podklad, podobně jako instrumentály, na kterých by mohli rapovat J.I.D., Denzel Curry, Joey Bada$$ nebo A$AP Rocky. 

Zmínku si zaslouží i ne zrovna lehce identifikovatelný rap, jenž doprovází dříve zmíněné elementy tracku. Posluchače si to jistě najde.

Pingi, WTFMAX – oči jako diamanty

Stejně jako práce neúnavného hyperpopového mága Pingiho, jenž spojil síly se Slovákem WTFMAXem a vydali společnou baladu oči jak diamanty. Singl, který nemá klip, mluví o strachu ze tmy. Nechej rozsvíceno, řekl by jeden. Není to tak ale úplně jednoduše řešitelné. Pánové zde mluví o přízracích, jejichž úkolem je zbavit napadenou schránku (čti člověka) veškeré lásky. 

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Léky na tuto bolest vám v lékárně nepředepíšou a drogy se nepočítají. Nekonečné hledání klidu v neurvalém lifestylu se podepisuje na jejich mentální pohodě, které nepomůže ani Doktor z hor. Tonoucí se ale stébla chytá, pročež útěchu nalezne dokonce i v prázdných slovech, jelikož nelžou.

Ano, i když se to nemusí zdát, v tracku nalezneme spoustu umělecké hodnoty. Proto jej doporučujeme pustit si klidně vícekrát.

Young Čáp, Tokai – Život bolí (prod. Goldkys)

A nakonec mladý Čáp. Společně s Tokaiem se v novém videu vyznali z toho, jak bolí život. Osobně vnímáme jako škodu, že si pánové s postprodukčním týmem nevyhráli jak s hudební stopou, tak videem úplně do detailu, jelikož myšlenka stojí za to. 

Young Čáp má co říct, o čemž jsme se dozvěděli v seriálu FRESH RAP. Životní příběh, který má za sebou, je něco, co si u nás tři čtvrtiny rapperů nedokáží ani představit. Peripetie, které s sebou přináší těžké vyrůstání, je zde vyobrazena taktéž. Dalším motivem je však pomíjivost lidského bytí, sebevražedné tendence, smrt v mladém věku a vyrovnávání se s realitou, když nám někdo chybí. Každý se s tím někdy setkáme.

City, které taková situace vyvolá, jsou zrcadleny v textu. Pro příště bychom proto ocenili větší investici do tvorby, která by takto neztrácela na potenciálním zájmu dosud nezaujatých posluchačů, již takto mohou dílo zbytečně odsoudit a míjet obloukem. Také je dobré zdůraznit, že je nutné nemít zavřené oči, nebýt lhostejný a koukat se kolem sebe. Vnímání okolí může někomu zachránit život.

Domů
Sdílet
Diskuse