Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2023 8:30
Čas čtení 4:47
Vojtěch Vanda

Loko Loko a Salvi21 v jednom klipu, euforie, rave i živák. Všechno najdeš ve FRESH RELEASE

Loko Loko a Salvi21 v jednom klipu, euforie, rave i živák. Všechno najdeš ve FRESH RELEASE
Zdroj: Se svolením Salvi21
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE HUDBA RAP
Uložit Uložené

Začátek roku 2023 přináší mix žánrů a stylů pracovitých rapperů a rapperek, jejichž hlasy si o Vánocích úplně pohov nedaly.

Máš nějaká předsevzetí? My máme pouze jedno, avšak ne z tohoto roku – ukázat ti co nejvíce nového a kvalitního tuzemského rapu. Jak již asi víš, to pokračuje již několik let, což je výtečné a jsme rádi, že tě naše seriály stále baví. Než však odstartujeme třetí rok série Fresh Rap a druhý rok Fresh Beats, dáme si malé opáčko v podobě Fresh Release.

Konec roku byl totiž hektický, celý se bilancoval a hudba vycházela. Proto si ji nejprve musíme shrnout. V článku nejdeš prosincové releasy, ale také některé novinky orazítkované rokem 2023. Nejvyšší čas neztrácet čas.

Doporučeno
10 amerických rapperů a rapperek, kteří budou v roce 2023 nejvíc hot 10 amerických rapperů a rapperek, kteří budou v roce 2023 nejvíc hot 16. ledna 2023 14:00

Mauris1K, 625DEDY – LOLLY

 

Brněnští FNL Zone nejsou jenom Esposito a Efenel, což už dávno víme. Nedávno se osmělili BC a VELKEJZLEJPES, dnes je následují Mauris1K a 625DEDY ve videoklipu LOLLY. To by ale nebyli výše dva zmínění tahouni celého uskupení, aby se alespoň nějak neangažovali v projektech svých chábrů. Proto Esposito alespoň skočil za bar a Efenel sledoval Maurise, jak debatuje s holkou nad sklenkou.

Trapový track s množstvím „pátečních“ témat a zmínek je jakousi klasickou ukázkou stylu dnešního rapování, která sice nepřináší nic nového pod sluncem, ale velmi dobře poslouží k nenáročnému poslechu. Co bychom chtěli vyzdvihnout, je velmi kvalitní zpracování videa, pod nímž se podepsal Tobias Petschenka.

Dreamdivenboy & DEYNYEL – Mezitím (Live)

Nový rok se povedl hudebně odstartovat i dvojici DEYNYEL a Dreamdivenboy. Pánové spolu v minulém roce vydali EP Mezitím a na stejnojmennou píseň zvládli nahrát i live akci. 

Podle našeho názoru se jedná o povedenou věc, v níž mnohem víc, jak už to u live vystoupení bývá, vyniknou nejen technické věci jako text nebo samotný zvuk melodie, ale taktéž myšlenka či emoce. Člověk se až diví, jak jinak to působí.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Melancholická chvilka, v níž DDboy bilancuje svůj dosavadní život, je fajn ke klidnému večeru. Takže si to nezapomeň poslechnout. A mimochodem, v Brně se šušká, že by se rapper mohl ukázat na nějakém projektu FNL Zone. 

Pingi, PAWLIE POIZN – Interior

Duo z Higher Ground Pingi a Pawlie si střihli hyperpopovou spolupráci na singlu s názvem interior. Track míchá klasické motivy silných prožitků umocněných substancemi, které dohromady se zamilovaností mohou působit trable. Omračující stav oba popisují jako náměsíčnost či lucidní sny, jenže pozor, dokážeme v těchto stavech opravdu rozeznat fikci od reality? Je to opravdu jen jiný stav mysli? 

Když už někdo „protéká zdí“, má asi zaděláno na problémy. Ne však hudebně, jelikož se dle našeho názoru jedná o uspokojující věc. Přesto bychom rádi apelovali na to, že pokud nejste žáky školy v Bradavicích, s největší pravděpodobností v sobě žádnou magii nemáte. Proto ji za žádné situace neprobouzejte chemií a už vůbec ne v emočně vypjatých situacích.

FRESH RAP je seriál, který ti již déle než rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Hudba však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i (ob)týdenní updaty o tom, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

NIKØTIN – RAVE WAVE

Jako by se nám NIKØTIN snažil naznačit, že se nám rýsuje elektronický projekt. Jak jsme si mohli v posledních měsících všimnout, plzeňský rapper vydává povětšinou synťákové věci, které nesdílí jen podobný vibe, ale také barevné pozadí. Nebylo by to nic nečekaného, jelikož od něj ucelený projekt nějakou dobu nevyšel a na svých sociálních sítích dokola opakuje, že nespí, ale pracuje.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Track s názvem RAVE WAVE spadá do stejné škatulky. Titul vyvolává pocit, že by mohlo jít o našláplou věc, která tě takříkajíc uvaří na parketu. A ano, je to rave, jenže s trochu jiným nádechem. V poslední linii releasů cítíme takový zasněný odér, oproštěný od tvrdého kalení. Není z něj cítit „obvyklá“ agresivita jako ze série Dej si... Tímto si zasluhuje naši pozornost. Zajímá nás totiž, kam to všechno povede.

Salvi21 – Zelenina

 

Říkali jsme si, proč by někdo vydával videoklip na track z roku 2021. Po jeho zhlédnutí jsme zjistili, že by byla velká škoda, kdyby nevyšel. Atmosférická pecka, kterou Zelenina od Salviho je, nás oslovila již nedlouho po releasu EP Stoner21. S videem ale získala ještě jinou, mnohem reálnější a uchopitelnější formu.

Snímek se, pro nezasvěcence zcela nelogicky, objevil na YouTube kanálu slovenského labelu TRAPFORCE známého zejména releasy tajemné postavy tamní rapové scény s pseudonymem Loko Loko. Proč se tak stalo? Spojuje je zelenina. „Před rokem a půl jsme se sešli, obě strany byly spokojeny a začali jsme se víc bavit. Na jejich kanále vydával tehdy jen Loko a ze začátku ještě Dokkeytino, ale to bylo všechno. Mně nabídli, že můžu na jejich kanále jako první člověk, co není s nimi, vydat věc, protože se jim má hudba líbí,“ uvedl pro REFRESHER Salvi21.

Salvi, jakožto hlava společnosti Každejdenkýbl prodávající konopné produkty, si s Arthurem, zakladatelem TRAPFORCE a vlastníkem firem prodávajících CBD a HHC, rozuměli. „Řekl jsem si, že je to super příležitost, tak jsme začali dělat na klipu,“ pokračoval Salvi. Jenže klip nešel podle představ. „Nakonec jsem s některými scénami nebyl spokojen, načež člověk, který je pro mě dělal, nechtěl udělat žádné změny. Od září jsme na tom seděli a pak jsme přišli na to, že by byla škoda to nevydat,“ uvedl, proč se nestal prvním „cizím“ interpretem na TRAPFORCE.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Klip velmi zřetelně zachycuje dreamy náladu, jíž Salvi oplývá. Taktéž lásku k zelené rostlině a rapu. Jeho styl, který v Česku dosud neexistoval, jej posouvá dále. Pod TRAPFORCE to ale ještě nějakou dobu nebude. Jelikož jej čeká vydání projektu v rámci skupiny THEYLUVSTEEZ, která podepsala spolupráci s jiným labelem, toto spojení ještě musí počkat. Tak či tak se těšíme.

Danz Hun – spaceraider

Když už jsme se bavili o tom ravu, na stagi nad crowdem najdeš i pražského Danz Huna. Rapper již dokázal, že jej baví koketovat s vícero žánry, a i když se často vrací ke svému milovanému G-Funku, nedělá mu problém zarapovat na oldschool nebo třeba do UK soundu. Nový track spaceraider dokazuje, že nezná žánrové hranice.

Jeho poslední singl navazuje na poměrně úspěšné releasy z konce roku 2022. Předposledním z nich byla gangsta záležitost modrá bunda, která je zvukem věrnější jeho loni vydanému albu BOMBA. Track s názvem k*rva styl je zase naopak čistě grimeová záležitost, jejíž instrumentál si zasvěcenci budou pamatovat z tracku blackpoolské „legendy“ Millie B, mladší zase z TikToku pod názvem M to the B.

Sharrie – Euforie

Novoroční přehled nám zakončuje pražská rapperka Sharrie, která byla taktéž ke konci roku poměrně aktivní. První věc, která nedostala vizuál, se jmenuje Mind Games, na niž si pozvala hosta EROIe. Motiv písně se zabývá nočními mezivztahovými intrikami, jejichž původcem je dle všeho žena úmyslně stupňující zmatení mezi ní a potenciálním partnerem. Tato praktika má mít za účel dostat napětí na zcela jinou úroveň, která se zúročí v posteli.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Euforie je druhá věc, která v klidnějším tanečním rytmu zase vyzdvihuje vztah mezi rapperkou a jejím protějškem. Dle jejího názoru neexistuje nic, co by mohlo vyvážit jejich vzácný „vibe“. Ani zlato, ani drahé kamení. Jediné, co si přeje, je být adorována, hýčkána, milována a odletět pryč z obvyklého života někam na cesty. Ano, takto si také dokážeme představit trávení času.

Další novinky ti přineseme zase za 14 dní, kdy se vrací pravidelný seriál FRESH RELEASE.

Domů
Sdílet
Diskuse