Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2023 15:00
Čas čtení 3:45
Tereza Patočková

Nebinární Bella Ramsey o roli Ellie v The Last of Us: Na hate komentářích jsem mělx závislost

Nebinární Bella Ramsey o roli Ellie v The Last of Us: Na hate komentářích jsem mělx závislost
Zdroj: HBO Making of The Last of Us
FILMY A SERIÁLY HBO SERIÁLY LGBTQ+ LIDÉ ŽENY VE FILMOVÉM PRŮMYSLU
Uložit Uložené

Hrálx v Game of Thrones a nyní exceluje v nejsledovanějším seriálu poslední doby The Last of Us. Nebinární Bella Ramsey tvrdí, že jim na zájmenech nezáleží, ale jsou věci, které je dokážou skutečně naštvat.

Vycházející herecká hvězda Bella Ramsey v seriálu The Last of Us narušuje stereotypy hlavních ženských postav. Na rozdíl od hry, která je sérii předlohou a ve které je Ellie v apokalyptickém světě konvenčně hezkou (jen malinko špinavou) holčičkou z reklam a plakátů, září Bella v seriálové roli Ellie se vším, co společnost považuje za „nedokonalosti“, a od předlohy se tak výrazně liší. 

Doporučeno
Kateř Tureček: Nebinarita mi odpověděla na mnoho otázek. Můj vztah k filmu se změnil Kateř Tureček: Nebinarita mi odpověděla na mnoho otázek. Můj vztah k filmu se změnil 16. listopadu 2022 6:00
Nebinární Bella Ramsay se pro New York Times svěřilx, že jsou jim „zájmena opravdu jedno“, v článku ale používáme neutrální zájmena a koncovku x. V češtině zatím nejsou nebinární zájmena ustálena.

Právě odlišná podoba od herní předlohy a atypické rysy po vyhlášení castingu spustily lavinu nenávistných komentářů, které Bellu srážely ještě dávno předtím, než se odvysílala první epizoda. „Je to poprvé, co jsem na něco dostalx negativní reakce,“ řeklx Ramsey, kterým bylo tou dobou 17 let. Přiznává, že se z pročítání hate komentářů stala trochu závislost a zároveň problém, protože těm hezkým, které jí lidé napsali, nevěřilx.

Doporučeno
Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? 9. března 2023 11:00

„Někdy mi to připadalo vtipné, pak jsem se ale dostalx na konec desetiminutového scrollování, odložilx telefon a uvědomilx si ‚hmm, to byl možná špatný nápad‘,“ uvedlx v již zmíněném rozhovoru pro New York Times. 

Je to proces

Seriál The Last of Us, kvůli kterému Bellu nyní znají všichni filmoví nadšenci a nadšenkyně, ale i běžné diváctvo, se odehrává 20 let po vypuknutí epidemie zmutované houby Cordyceps. Zobrazuje svět rozvrácený infekcí, nakažené zombie a následný společenský kolaps. Ellie je jedinou nadějí lidstva: zatímco většina z těch, kteří jsou pokousáni nakaženými, podlehne nemoci během několika hodin nebo dní, ona je imunní. Seriál sleduje její cestu napříč americkou krajinou s bývalým mariňákem a současným pašerákem Joelem (Pedro Pascal), během které hledají tým vědců. Ten by snad mohl její dar imunity proměnit ve vakcínu, která by mohla zachránit svět. 

Doporučeno
Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa 14. března 2023 16:30

„Teprve nedávno jsem se smířilx s tím, že jsem Ellie, že to umím a že hraju dobře,“ řeklx Ramsey v rozhovoru. Vzápětí však dodalx, že takový pocit vydrží jen pár týdnů a pak si zase myslí, že je hroznx. „To je prostě proces,“ uvádí. 

The Last of Us
Zdroj: HBO Making of The Last of Us

Nebinární identita

Nyní devatenáctiletx Ramsey před měsícem učinilx coming out jako nebinární. Uvedlx, že na tom, jaká zájmena ve vztahu k nim lidé používají, nezáleží, ale přiznalx, že když je někdo nazve „on“, je to pro ně určitým způsobem naplňující. Bella se o své identitě rozpovídalx poté, co bylx na udílení cen Critics Choice Awards nominovánx v kategorii Nejlepší mladý herec/herečka za svůj výkon ve filmu Catherine Called Birdy. Právě fakt, že tato kategorie není genderově podmíněná, byl pro Bellu důležitý. 

Doporučeno
KVÍZ o The Last of Us: Jsi víc jako Joel, nebo Ellie? KVÍZ o The Last of Us: Jsi víc jako Joel, nebo Ellie? 6. února 2023 15:00

„Myslím, že moje pohlaví bylo vždy velmi proměnlivé. Když někdo používal ve vztahu ke mně zájmena ona/její, nepřemýšlelx jsem o tom, ale vědělx jsem, že když mi někdo říká on, je to trochu vzrušující,“ řeklx New York Times. Uvedlx zároveň, že si užívá ženské role, ale velmi jim vadí, když o nich někdo v běžném životě referuje jako o ženě. „Tohle mi vadí víc než nějaká zájmena: Když mě někdo nazývá ‚mladou ženou‘ nebo ‚silnou mladou ženou‘, ‚mladou dámou‘, to já ale prostě nejsem,“ uvedlx. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený British GQ (@britishgq)


Škola čar a kouzel a duševního zdraví

Belle bylo pouhých 11 let, když se poprvé objevilx v šesté sérii Hry o trůny v roli Lyanny Mormont, teenagerky, která vede rod Mormontů a ukáže se jako neohrožená bojovnice a věrná spojenkyně Jona Snowa. Diváci si Bellu v této roli okamžitě zamilovali.

Doporučeno
15 nejlepších postapokalyptických her 15 nejlepších postapokalyptických her 17. ledna 2023 11:00

Větší roli si také zahrálx ve filmu Called Birdy, který napsala a režírovala Lena Dunham. Bella zde hraje čtrnáctiletou dívku ve středověké Anglii, která prochází tvrdým životem, a je to právě tato role, za kterou si vysloužilx zmiňovanou nominaci na Critics Choice Awards. Ramsey se dále objevilx také například ve filmu His Dark Materials a v roli Mildred Hubble v The Worst Witch na stanici BBC. Adaptace natočená podle románu Jill Murphy z roku 1974 představuje školačku Mildred, která zjistila, že je čarodějnice a byla přijata do speciální školy, aby se o své moci dozvěděla více.


Bella po třech sériích v seriálu na vlastní přání skončilx a zároveň tím otevřelx téma duševního zdraví, jelikož naznačilx, že to byl právě důvod jejich odchodu. „Všem, kteří to čtou, prosím, dejte přednost svému duševnímu zdraví a udělejte to, co je pro vás správné,“ napsalx tehdy na Instagramu ke svému odchodu.

V první roli zářilx už ve škole

Ramsey se narodilx v anglickém Nottinghamu a vyrůstalx v nedalekém hrabství Leicestershire. Byly jim teprve tři roky, když následovalx svou sestru do amatérského divadelního kroužku. To byl osudový moment. Většinu svého dětství strávilx v mimoškolních divadelních kroužcích a v deseti letech potom nastoupilx do organizace Television Workshop v Nottinghamu.

Doporučeno
Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) 6. dubna 2022 11:30

Iain Smith, bývalý ředitel Workshopu, si vzpomněl na jejich vynikající výkon v představení, v němž hrálx učitelku, která se promění v krávu. Bella však přiznalx, že během workshopů nikdy nepomyslelx na to, že by se někdy herectví věnovalx na plný úvazek. „Nešlx jsem do Workshopu s tím, že chci dělat hereckou kariéru. Nebylo to nic, za čím bych se hnalx, ale jsem velmi vděčnx, že se to stalo tak, jak se to stalo,“ uvedlx.

Doporučeno
Prošli jsme v Brně ty nejlepší sekáče. Vytáhli jsme poklady jako z Hermioniny kabelky Prošli jsme v Brně ty nejlepší sekáče. Vytáhli jsme poklady jako z Hermioniny kabelky 12. března 2023 6:00

Co bude Bella dělat dál, už mohou jejich fanoušci tušit. Scenárista Crag Mazin v rozhovoru pro Variety prozradil, že s Bellou počítá i v druhé sezóně seriálu The Last of Us. O obsazení role existovaly pochybnosti, protože herní postava se mezi díly vizuálně velmi změnila. Craig ale upozornil, že Ellie je v druhé epizodě stejně let jako Belle nyní. Navíc se podle hry v rámci této postavy neřídili úplně přesně ani v první sérii. Kdy přesně se na druhou sérii můžeme těšit, zatím není 100%. Podle posledních spekulací by to mohlo být ke konci příštího roku, případně na začátku roku 2025.

Domů
Sdílet
Diskuse