Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. března 2023 11:00
Čas čtení 5:00
Tereza Šnajdrová

Sledujeme konec Kardashianek v přímém přenosu? Toto jsou důvody, proč jejich sláva upadá

Sledujeme konec Kardashianek v přímém přenosu? Toto jsou důvody, proč jejich sláva upadá
Zdroj: Hulu/propagační materiál
OSOBNOSTI KIM KARDASHIAN KOURTNEY KARDASHIAN SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Rodina Kardashianových aktivně vystupuje ve veřejném prostoru od roku 2000 a až do minulého roku byla jednou z nejvlivnějších rodin vůbec. Dnes je však všechno jinak.

Kardashianky určovaly trendy, ať už v oblasti tělesna, nebo módy, pravidelně se účastnily nejvýznamnějších akcí vůbec a jejich jmění raketově rostlo. Dnes je vše jinak. Kardashianky pravděpodobně nebudou pozvány na módní akci roku Met Gala, jejich followeři na sociálních sítích ubývají a slavná rodina již přestává být relevantní. Proč tomu tak je?

Doporučeno
„Kardashianky“ se na největší módní akci už možná nepodívají, i když minulý rok zazářily. Komu jsou trnem v oku? „Kardashianky“ se na největší módní akci už možná nepodívají, i když minulý rok zazářily. Komu jsou trnem v oku? 10. března 2023 12:45

Všechno to začalo úspěšnou reality show

Rodina Kardashianových se do povědomí veřejnosti dostala už začátkem roku 2000, kdy Kim Kardashian pracovala jako organizátorka šatníku pro Paris Hilton. Později pak do světa unikla její sexuální nahrávka s dnes již bývalým přítelem Rayem J., a protože její matka Kris Jenner měla vždy podnikavého a vypočítavého ducha, rozhodla se na kontroverzní rodině vydělat.
 
Kris Jenner oslovila producenta televizních reality show Ryana Seacresta, který zrovna dotočil seriál The Osbournes o rodině Ozzyho Osbourna a porozhlížel se po nové příležitosti. Ačkoli zpočátku nebyl přesvědčen o tom, že zrovna Kardashianovi mají divákům co nabídnout, s Kris si nakonec plácnul a začalo natáčení dnes již celosvětově známé reality show Keeping Up With the Kardashians.

Kardashianky
Zdroj: E! Entertainment/propagační materiál

„Začala jsem se na naši rodinu a její kariéru dívat jako na figurky na šachovnici. Každý den jsem se probudila, vešla do kanceláře a zeptala jsem se sama sebe: ‚Jaký tah dnes musíš udělat?‘ Bylo to velmi vypočítavé, moje podnikatelská rozhodnutí a strategie byly záměrné, naplánované,“ popsala Kris ve své knize.
 
Keeping Up With the Kardashians mělo premiéru 14. října 2007 a skončilo 20. června 2021. Pak se Kardashianky se svým seriálem The Kardashians přesunuly na Hulu, kde měl premiéru v dubnu 2022.

Vliv Kardashianek upadá

Pokles relativity rodiny Kardashianových zaujal již v prosinci roku 2022. Společnost Redfield & Wilton proto provedla průzkum, ze kterého vyplývá, že 33 % Američanů si již v prosinci 2022 začalo myslet, že vliv Kardashianek poklesl. Na 22 % respondentů mělo pocit, že je stále stejný, a 19 % dotazovaných uvedlo, že se zvýšil.
 
Podle psychoterapeutky a spisovatelky MJ Corey, která provozuje web Kardashian Kolloguium, možná vliv Kardashianek klesá, ale nelze jim odepřít to, že navždy změnily popkulturu. „Měli bychom se poučit o synergii Kardashianek, o synergii mezi obsahem, který zveřejňují, a vývojem médií jako takových. Kim stála v době rozmachu Instagramu a Twitteru v čele, na těchto platformách je velmi zběhlá a stala se ultimátní influencerkou. Otevřela dveře všem influencerům,“ popsala MJ Corey.

Anketa:
Jsou podle tebe Kardashianky ještě relevantní?
Ne, už jsou „out“.
Jo, pořád to jsou ikony, které určují trendy.
Nevím, nezajímají mě.
Ne, už jsou „out“.
36 %
174 Hlasů
Jo, pořád to jsou ikony, které určují trendy.
22 %
109 Hlasů
Nevím, nezajímají mě.
42 %
205 Hlasů

Posun ve světě módy k decentnějšímu oblékání

O tom, že vliv Kardashianek klesá, svědčí i fakt, že se letos možná neobjeví na seznamu hostů květnového galavečera Met Gala. Met Gala bývá často označováno jako módní Super Bowl, pořádáno je již od roku 1948 a od roku 1995 mu předsedá Anna Wintour, která tak udává módní trendy, ale zároveň také určuje, kdo je relevantní a kdo ne. Právě Wintour měla jen před pár týdny rozhodnout o tom, že Kardashianky jsou již „out“ a na Met Gala pozvány nebudou.
 

Móda prý směřuje k decentnějšímu oblékání a Kardashianky tomuto trendu neodpovídají. „Nevýraznost je nová velkolepost,“ uvedla Jess Cartner-Morley z magazínu The Guardian. „Novou estetikou je tichý luxus,“ psal zase britský Vogue.

Met Gala 2022Kylie Jenner, Khloé Kardashian,Kendall Jenner
Zdroj: Kevin Mazur/MG22/Getty Images for The Met Museum/Vogue

Spor Selena Gomez vs. Hailey Bieber

Důvodů, proč vliv Kardashianek upadá, je spousta. Není to pouze slovo módní ikony Anny Wintour, ale také například spor Seleny Gomez a Hailey Bieber. Kendall Jenner a Kylie Jenner se netají tím, že se přátelí s Hailey Bieber, a právě Kendall Jenner byla tou, kdo participoval ve videu, které obnovilo zapomenutý spor mezi Gomez a Bieber. Selena Gomez sdílela na svých sociálních sítích fotku z dovolené a mnoho lidí začalo komentovat její postavu. Hailey Bieber poté zveřejnila video s Justin Sky a Kendall Jenner, ke kterému přidala popisek: „Neříkám, že si to zaslouží, jen říkám, že boží načasování je vždy správné.“

 
O několik dní později pak Selena sdílela na svém TikToku video, ve kterém přiznala malou kosmetickou nehodu – příliš si zalaminovala obočí. Jen chvilku poté sdílela na sociálních sítích Kylie Jenner své dokonalé obočí a napsala k němu popisek: „Tohle byla nehoda?“

@mariatrauzettel Why are those two making fun of sel? They both can’t afford it. Selena defends hailey and takes a picture with her to stop the hate against her and this is supposed to be the thanks? #selenagomez is such a Queen - a Beauty inside & out and don’t deserve this After all. #haileybieber #kyliejenner #selena #kylie #haileyandselena #haileyandjustin #jelena #justinbieber #justinandselena ♬ original sound - Marta Courtenay


Internet se okamžitě rozdělil na dva tábory. Jeden pochopitelně stál za Selenou Gomez a druhý za Hailey Bieber. Většina osob však přešla do týmu Gomez, a Bieber tak začali raketovou rychlostí ubývat followeři na všech sociálních sítích. A Kylie a Kendall Jenner také, neboť i ony si údajně rýply do Seleny.
 
Kylie Jenner již není nejsledovanější osobou na Instagramu, předběhla ji Selena Gomez, a je tak zřejmé, že i tento spor, ve kterém Kardashianky hrají vedlejší roli, naznačuje, že jejich vliv upadá.

Doporučeno
Selena Gomez vs. Hailey Bieber. Celebrity obnovily zakopaný spor Selena Gomez vs. Hailey Bieber. Celebrity obnovily zakopaný spor 27. února 2023 20:45

Měnící se ideál krásy

Dalším důvodem, proč Kardashianky přestávají být relevantní, je měnící se ideál krásy. Ještě v roce 2010 slavná rodina propagovala body positivity, velká prsa, zakulacené boky a útlé pasy. Jenže v minulém roce se vrátila móda z devadesátých let, idolem se stala modelka Bella Hadid, která se od přírody pyšní velmi hubeným tělem, a svět začal šílet. Na tento trend se pokusily reagovat také Kardashianky, které si nechaly odstranit implantáty ze svých zadnic, ale také třeba prsou. Začaly držet diety a hojně upravovat svoje fotky.
 
Právě to se nelíbilo jejich fanouškům. Kim Kardashian a její sestry často čelí kritice, že své fotografie na sociálních sítích upravují ve Photoshopu a sledujícím tak ukazují nerealistické a nezdravé standardy tělesného vzhledu.
 
Dnes už neletí naleštěná selfie, dokonalá pleť bez pórů, upravené rty a husté symetrické řasy. Generace Z touží po tom vidět lidi takové, jací jsou, a není zvědavá na fejkové ideály krásy, které ji nutí držet nesmyslné diety.

Kim Kardashian
Zdroj: Skims/propagační materiál

Když průser střídá průser

K výše jmenovaným si pak musíme přičíst další přešlapy, které Kardashianky stály první místo v žebříčku popularity. K jedné z nejvýznamnějších událostí, která změnila veřejné vnímání rodiny Kardashianových, došlo v listopadu roku 2021. V texaském Houstonu se tehdy konal hudební festival Astroworld, na němž během vystoupení Travise Scotta, přítele Kylie Jenner, zemřelo deset lidí.
 
Když Travis Scott přišel na stage, začalo davové šílenství. Lidé se tlačili, dusili, volali o pomoc, ale rapper jako by je neslyšel. Dál nerušeně pokračoval ve své show a fanoušky a fanynky nechal napospas jejich osudu. Právě to, že show nezastavil, aby se dav uklidnil, vyčítá Scottovi veřejnost i odborníci. Rapperovi prý chybí empatie, což potvrdil také tím, že krátce po tragédii nevydal na sociálních sítích žádnou omluvu či nevyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým, ale pouze sdílel fotografii své přítelkyně Kylie Jenner.

Doporučeno
Travis Scott čelí žalobám kvůli tragédii na festivalu Astroworld. Dva účastníci koncertu chtějí odškodné milion dolarů Travis Scott čelí žalobám kvůli tragédii na festivalu Astroworld. Dva účastníci koncertu chtějí odškodné milion dolarů 8. listopadu 2021 17:00

Za bezcitnou byla koncem loňského roku označena také Kim Kardashian, když se dostatečně rychle nevyjádřila ke kauze kolem módního domu Balenciaga. V reklamní kampani této značky, jejíž tváří byla v minulosti právě i Kim Karadashian, se totiž v minulém roce objevily děti, které svíraly v rukou plyšové medvídky v bondage výstroji. Veřejnost od Kardashian žádala omluvu či jakékoli jiné vyjádření, ale Kim dlouhé dny mlčela. Nakonec uvedla, že svůj vztah s módním domem „přehodnotí“ a v lednu tohoto roku pak svoje věci značky Balenciaga začala prodávat na rodinném webu Kardashian Kloset.

Kontroverzi budí také vztah Khloé Kardashian s basketbalistou Tristanem Thompsonem, který měl Khloé několikrát podvést, nebo bývalé manželství Kim Kardashian s Kanyem Westem. Osobní vztahy rodiny Kardashianových však rozebírat nechceme a je jen na nich, s kým naváží vztah, komu se rozhodnou důvěřovat a jaké hranice mají ve vztahu nastaveny. Jedno je však jisté – Kardashianky to v posledních dvou letech neměly jednoduché, čelily mnoha kontroverzím a problémům a bylo jen otázkou času, kdy přestanou být relevantní. 

Doporučeno
Jsme jako superhrdinky. Clark Kent je Supermanem také jen tehdy, když si oblékne kostým, říká drag queen Alyssa Edwards (Rozhovor) Jsme jako superhrdinky. Clark Kent je Supermanem také jen tehdy, když si oblékne kostým, říká drag queen Alyssa Edwards (Rozhovor) 7. března 2023 6:00
Domů
Sdílet
Diskuse