Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2023 22:47
Čas čtení 2:10
Vojtěch Vanda

Moldavský blok vynuloval Česko. Fotbalisté remizovali 0:0 s jedním z nejslabších týmů Evropy

Moldavský blok vynuloval Česko. Fotbalisté remizovali 0:0 s jedním z nejslabších týmů Evropy
Zdroj: ČTK/AP/Aurel Obreja
SPORT ČESKO FOTBAL MOLDAVSKO
Uložit Uložené

Česká reprezentace si po výtečném pátečním výkonu proti Polsku dojela do Kišiněva v rámci základní skupiny E v kvalifikaci na Euro pro tři body. To se ale nakonec nestalo.

Dva zápasy, šest bodů. S takovou mentalitou nastoupila do zápasu česká fotbalová reprezentace v pondělním zápase v moldavském Kišiněvě. Proti domácí reprezentaci vyběhla na trávník prakticky nezměněná sestava z pátku proti Polsku, bohužel to nebylo vidět. První půlhodinu ovládli domácí Moldavané svou aktivitou, až po jejich velké neproměněné šanci se probrali hosté. Největší šanci měl nakonec až v nastavení první půle kapitán Tomáš Souček, ale z bezprostřední blízkosti trefil pouze břevno.

Druhý poločas se nesl ve znamení českého dobývání, dlouho se to však nedařilo. Navíc hosté museli být ve střehu proti nebezpečným výpadům soupeře. Trápení trvalo až do úplného konce, ve kterém Lvům prostě chybělo efektivní zakončení. Utkání proto skončilo 0:0, přičemž hosté si započítali první nečekanou ztrátu v kvalifikaci.

Doporučeno
Fantastický poločas zařídil Česku výhru 3:1 nad Polskem. Prosadili se Krejčí ml., Čvančara a Kuchta Fantastický poločas zařídil Česku výhru 3:1 nad Polskem. Prosadili se Krejčí ml., Čvančara a Kuchta 24. března 2023 23:15

Absolutní nutnost. Tak se na zisk plného počtu bodů dívali minimálně fanoušci české fotbalové reprezentace, která v rámci druhého zápasu kvalifikační skupiny E na mistrovství Evropy zavítala do Moldavska. Bezproblémový výkon se očekával o to víc po pátečním uragánu, během něhož dokázala výrazně omlazená sestava vést proti silnému Polsku 2:0 po třech minutách zápasu.


Bylo jasné, že vítězství nad silným soupeřem udrží svěřence trenéra Šilhavého v dobrém rozpoložení, jak již ale lodivod týmu avizoval po zápase v Edenu, Česko nehodlalo svého soupeře podcenit. Je to poměrně dávno, co se obě reprezentace spolu střetly (Češi naposledy porazili Moldavsko před 20 lety 5:0), týmy jsou jiné, a jak se opakovaně potvrzuje, dnešní fotbal je nevyzpytatelný. Stačí se špatně vyspat.


Moldavsko dokázalo v minulém zápase remizovat s Faerskými ostrovy (1:1), tudíž svůj první bod v kvalifikační skupině také získalo. V Kišiněvě i proto nastoupila silná a prakticky stejná sestava jako v Polsku až na dvě změny: Alexe Krále, který nefiguroval na soupisce, vystřídal Antonín Barák, v trojčlenné obraně poté střelce Ladislava Krejčího ml. vystřídal Václav Jemelka. 

Bezbarvý zmar

Češi sice nezopakovali drtivý páteční nástup, ujali se však rozehrávky, jak se předpokládalo. Jenže první dvacetiminutovka přece jen patřila domácím zvyklým na ne zrovna kvalitní povrch. Českým fotbalistům chyběla lehkost a dynamika, kterou oplývali proti Polsku, k čemuž přispěl také pevný domácí obranný blok. Moldavané měli více ze hry, hráli častěji u soupeřovy branky, sbírali odražené míče a byli více soubojoví.


Ve 25. minutě mohli Češi i prohrávat, jelikož se po prvním rohovém kopu skoro prosadil Posmac a z následné dorážky Cojocaru. Branku nicméně uhájil Coufal. Česko odpovědělo a po minutě dostalo míč do sítě, Kuchtovu branku však vyvrátil i VAR. Ve 28. minutě se zase velmi dobře uvolnil Antonín Barák, nicméně Tomáš Čvančara poslal jeho centr mimo levou tyč Raileana.


První obrovská šance pro hosty pak přišla až v nastavení prvního poločasu, když Čvančara našel Součka, který z bezprostřední blízkosti nastřelil břevno.

Snaha o gól

V 53. minutě poprvé zaměstnal moldavského brankáře střelou Jan Kuchta, kterého vytáhl skvělým únikem Adam Hložek. O pět minut později se pokusil o šajtli Tomáš Čvančara, již vyrazil Railean. Po chybě Brabce zase v 59. minutě vystřelil na Pavelku Nicolaescu. O čtyři minuty později střílel na domácího brankáře Hložek, o pár minut později v podobné situaci ten samý hráč netrefil branku.


Zmar Lvů trval až do posledních minut zápasu. Dobývání brány domácích nicméně ztroskotalo na úporném bránění červených pravé strany a nedůslednosti a chybách českých fotbalistů. Češi si proto odvezli z Kišiněva pouze bod. Další zápas čeká reprezentaci až 17. června proti Faerským ostrovům.

Domů
Sdílet
Diskuse