Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Velký test hranolek: Známe nejlepší hranolky ze supermarketu. Na tvaru i velikosti záleží

 McCain Golden Longs

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 750 g
Výrobce: McCain Foods Holland BV, Lewedorp, Nizozemsko
Obchod: Billa 
Cena: 89,90 Kč

Již víme, že hranolky McCain nejsou zrovna nejlevnější, balení nemají největší a někdy je nutné za nimi udělat delší výlet. Tady se však vyplatí napsat velké ALE. Málokteré balení jiných hranolek vám nabídne to, co Golden Longs. Nizozemské hranolky jsou vhodné pro vegany, jsou z udržitelného zemědělství, ve kterém se snaží redukovat CO2 při výrobě, a elektřina na jejich výrobu je z obnovitelných zdrojů. 

Pokud tě nepřesvědčí okolnosti, udělá to chuť. Jsou sice hodně energeticky „plné“ (4 % tuku), obsahují ale i hodně vlákniny a málo soli. Ve fritéze se udělají dozlatova, jsou křupavé, jejich úzký profil a velikost opravdu zdárně napodobují hranolkovou modelku z reklamy a jejich chuť je obstojná. V troubě se klasicky dělají hůř, stále jsou však lepší než většina jiných. 

Takhle si prostě představujeme hranolky. Naše hodnocení nesrazila ani poměrně vysoká cena.

Hodnocení: 9 (fritéza) / 7,5 (trouba)


K-Classic Crunchy Oven Fries

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 1000 g
Výrobce: CL Warneton, Warneton, Belgie
Obchod: Kaufland
Cena: 44,90 Kč

Vcelku levný sáček kilových klasických belgických hranolek z Kauflandu získal velmi zajímavé hodnocení Nutriscore A. Obsahují však dost cukru a vlákniny. K našemu překvapení byly také poměrně úzké a dlouhé, ale troufáme si tvrdit, že je to mnohem lepší než klasický hranolkový profil.

Z fritézy však nechytají ten dokonalý odstín, o kterém jsme hovořili výše, navíc jim obvyklá délka pečení nestačí. Chutnají hodně po tuku, sladkost jsme necítili. Trouba měla prakticky stejný výsledek.

Hodnocení: 5,5 (fritéza) / 5,5 (trouba)


 Aviko Super Long Fries

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 600 g
Výrobce: neuveden, země původu Nizozemsko
Obchod: Billa/Kaufland
Cena: 67,90 Kč

Když oni, tak my také. Nevíme, kdo z gigantů si to řekl první, každopádně Aviko má také své dlouhé a úzké hranolky. Nepřekvapilo nás to. Nizozemský produkt nám však přišel nestandardní jak gramáží, tak energetickou hodnotou, kterou měl rekordní. Oproti tomu měl strašně málo soli a poměrně hodně vlákniny.

Také mu již rutinně chyběly certifikáty, poučky nebo vlídnější přístup k zákazníkovi, co se otevírání týče. Po upečení se nápadně podobaly hranolkám McCain, jen chuť byla rozdílná. Horší. Olejová, více upečené části chutnaly hůř než zbytek. Absence soli se nijak neprojevila.

Poslední upozornění patří těm, kteří by je chtěli smažit v oleji. Nedoporučuje se to, jsou jen do trouby.

Hodnocení: 6 (fritéza) / 6 (trouba)


 Tesco Steakhouse Potato Fries

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 1 kg
Výrobce: neuveden
Obchod: Tesco
Cena: 56,90 Kč

Tesco ve srovnání s privátními značkami konkurence v hranolkách pokulhává. Má své steak hranolky, které se dají upravit na několik způsobů, dle našeho názoru je to však v dnešní době málo. Ani balení nebylo hezké, jako by ani nechtělo být prodáno. Nebylo divu, samo bylo hodně mastné od oleje. 

Chyběly mu certifikáty i lepší otevírání. Co se energetických hodnot týče, ty byly podprůměrné ve všech směrech. Oproti konkurenci byly hranolky i po upečení bledé, nejméně chutné a nejvíc „nedodělané“. Překvapil nás také fakt, že z fritézy vypadaly stejně jako z trouby. Takto podobné nebylo předtím žádné balení.

Hodnocení: 2 (fritéza) / 2 (trouba)


 Česká chuť Hranolky do trouby

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 750 g
Výrobce: Friall s. r. o., Tábor, Česká republika
Obchod: Albert 
Cena: 49,90 Kč

Na konec jsme si nechali klasickou Českou chuť. Víš, jaká to je? Přece od Friallu. Hranolky pouze do trouby privátní značky Albert, což bylo mimochodem jediné balení v nabídce, byly „chudé“ jak na obalu, tak uvnitř. Byla to škoda, jelikož po upečení se zdály ucházející na pohled. 

Jejich vnitřek byl totiž takový prázdný. Zdálo se nám, že jsou v nich malé vzduchové kapsičky, které byly „lepeny“ zbytkem brambor, jimiž byly „plněny“. Ke křupavosti jim to nepomohlo, stejně tak ani užší profil. Vzduch nijak nechutnal.

Hodnocení: 3,5 (fritéza) / 3,5 (trouba)

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 5 z 6
Domů
Sdílet
Diskuse