Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Velký test hranolek: Známe nejlepší hranolky ze supermarketu. Na tvaru i velikosti záleží

Friall Vlnky do trouby

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 750 g
Výrobce: Friall s. r. o., Tábor, Česká republika
Obchod: Lidl
Cena: 34,90 Kč

Vlnky od Friallu se dají koupit i v Lidlu. Balení bez certifikátů obsahovalo alespoň jasně zřetelné popisky včetně přípravy v pánvi i upozornění, že podle spotřebiče může příprava trvat déle. 

My už jsme věděli, jak na ně, proto jsme je zvládli udělat dozlatova oběma způsoby. Neznamenalo to však, že hranolky dosáhly křupavosti. Časově však rozhodně předčily své hranaté kolegy. 

Chuťově se ale znovu jednalo o průměr, který byl korunován zřetelnou chutí oleje. Tu rádi nemáme.  

Hodnocení: 6 (fritéza) / 4,5 (trouba)

TIP: Během našeho testování se nám potvrdilo, že přestože se na obalech píšou stejné časové intervaly, vlnky se upečou rychleji než hranaté hranolky. Pokud nestíháš, sáhni po nich.

Harvest Basket Steakhouse Frites

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 750 g
Výrobce: neuveden
Obchod: Lidl
Cena: 39,90 Kč

U steakových hranolek Harvest Basket jsme se setkali s Nutriscore hodnocením B, což zažehnalo pochybné myšlenky, které se opíraly o validitu tohoto hodnocení. Přišlo nám to upřímné. Stejně tak jsme si užili certifikát packaging responsibility, technologii easy open a znovu hezky názorné popisky.

Změna u těchto hranolek přišla v obalovací směsi, kvůli které potřebovaly trochu delší dobu pečení. Z fritézy nám chutnaly plněji, ale také tučněji. Nicméně chutnají, což se u některé konkurence říct nedá. Dokonce část z nich byla vážně křupavá a většina z nich neměla pověstný olejový ocásek.

Hranolky z trouby, bohužel, ocásek měly. Jinak se nám zdálo, že ostatní atributy byly podobné. Ani energetické hodnoty se nezdály špatné, mimo trochu zvýšenou sůl měly dokonce nižší energetický obsah.

Hodnocení: 7,5 (fritéza) / 6,5 (trouba)


 Penny Crinkle Cut

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 750 g
Výrobce: Clarebout Potatoes N.V., Heuvelland, Belgie
Obchod: Penny
Cena: 44,90 Kč

Belgické vlnky z Penny bez certifikátů měly potenciál. Cítili jsme jej, jelikož hodnocení jejich hranatějších kolegů bylo velmi pozitivní. A znovu byly po vyjmutí z fritézy i trouby hotové a zlatavé na pohled a občas nám to i mezi zuby křuplo. Chuť byla však bohužel absolutně průměrná. Nevynikají ničím, ani velikostí balení.

Hodnocení: 5 (fritéza) / 5 (trouba)


 K-Classic Crunchy Steakhouse Fries

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 1000 g
Výrobce: CL Warneton, Warneton, Belgie
Obchod: Kaufland
Cena: 52,90 Kč

V kilových steakových hranolkách z Kauflandu, které byly znovu vyrobeny v Belgii, bylo obsahově poměrně málo brambor. Což není nic zvláštního vzhledem k tomu, že bývají často obalovány. Nicméně 91 % brambor nám přišlo už dost málo. Ve složení byla spousta přidaných látek, hranolky nesly vysoké energetické hodnoty a byly dost slané.

A co víc, nebyly ani „crunchy“, jak nám sliboval obal. Tyto nijak certifikované hranolky nedoporučujeme dělat v troubě, jelikož té křupavosti se dosahuje opravdu těžko, i když se řídíte poměrně detailním návodem, který měly i tyto. Chuť byla jakž takž příjemná, nicméně slabá oproti konkurenci. U hranolek z trouby jsme navíc cítili nepříjemnou zemitou pachuť.

Hodnocení: 4,5 (fritéza) / 4,5 (trouba)

TIP: Chcete si doma dělat opravdu dobré domácí hranolky? Investujte do spotřebiče, vyplatí se vám to. Taková horkovzdušná fritéza nemusí být úplně drahá (poměrně kvalitní seženete kolem 2500 korun), jídlo z ní je díky absenci tuku zdravé, a hlavně multifunkční. Po jejím zakoupení si hranolky s troubou již nespojíte.
Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 4 z 6
Domů
Sdílet
Diskuse