Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. května 2023 8:00
Čas čtení 5:19
Ondřej Jarůšek

Tipy na hry: 8 titulů zobrazujících hrůzy 2. světové války, emotivní příběhy a masivní boje

Tipy na hry: 8 titulů zobrazujících hrůzy 2. světové války, emotivní příběhy a masivní boje
Zdroj: EA/propagační materiál
TECH GAMING TIP NA HRY
Uložit Uložené

Česká republika a další země si 8. května připomínají konec 2. světové války. Při té příležitosti jsme vybrali hry, které se tímto konfliktem zabývají.

Příběhy, emoce, akce. To vše je obsaženo v našich nových tipech na hry s tematikou druhé světové války. Do výběru jsme zařadili hry napříč žánry od adventur až po střílečky, aby si na své přišel každý. Nechybí zde ani skvělá díla od českých autorů. Celkem pro tebe máme osm tipů plus jeden bonus na konec.

Doporučeno
KVÍZ: Nostalgické hry z 90. let. Jak dobře znáš tyto legendární klasiky? KVÍZ: Nostalgické hry z 90. let. Jak dobře znáš tyto legendární klasiky? 3. května 2023 9:15

Atentat 1942

atentat 1942
Zdroj: Charles Games/propagační materiál

Česká hra Atentat 1942 je unikátní mimo jiné v tom, že jej studio Charles Games vytvořilo ve spolupráci s historiky z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky. Jedná se o point-and-click adventuru, která je založena na filmových rozhovorech či interaktivních komiksech, tvůrci ale využívají i autentické záběry zachycující události během druhé světové války.

„Píše se rok 1942 a Reinhard Heydrich, zastupující říšský protektor protektorátu Čechy a Morava, umírá po atentátu. Pomsta nacistů je rychlá a krutá. Neunikl jí ani tvůj děda po nečekaném zatčení gestapem skončí v koncentračním táboře. Ale proč? Byl zapojený do odboje? A pokud ano, jaký měl důvod to tajit?“ popisují tvůrci svoji hru.

Odpověď na tyto a další otázky musí hráč najít sám. Na pozadí hrůz druhé světové války na tebe čeká silný příběh o lásce, přátelství i odvaze a skrze svědectví přeživších nahlédneš na těžkosti každodenního života lidí v protektorátu. Titul Atentat 1942 získal několik ocenění, sklidil úspěch i v zahraničí a byl vyhlášen Českou hrou roku 2017.

Svoboda 1945: Liberation

liberation
Zdroj: Charles Games/propagační materiál

České studio Charles Games na svůj veleúspěšný počin Atentat 1942 navázalo excelentním volným pokračováním Svoboda 1945: Liberation. Dějem se ve hře přesuneme na konec druhé světové války, konkrétně do malé vesnice z česko-německého pohraničí, kde se jedním z ústředních témat stává odsun Němců.

Doporučeno
Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli 25. dubna 2024 12:00

Podobně jako předchozí titul studia je i hra Svoboda 1945: Liberation založena na dobových svědectvích, historickém výzkumu a autentických záběrech. Hra je originální, naučná a nabízí extrémně silné příběhy založené na skutečných událostech. I proto se stala Českou hrou roku 2021 a tebe by neměla minout.

Call of Duty WWII

cod wwii
Zdroj: Activision/propagační materiák

Teď přejdeme k akci. Titul Call of Duty: WWII je dílem studia Sledgehammer Games z roku 2017 a mísí se v něm vše, co by kvalitní střílečka tohoto typu měla mít –⁠ solidní příběhovou kampaň, intenzivní pocit z akce na bojišti a režim pro více hráčů. Ve hře prožiješ vylodění v Normandii, svedeš boje v ulicích Paříže nebo bitvu v Hürtgenském lese. Fanoušek moderních arkádových stříleček si zaručeně přijde na své.

Pokud chceš ovšem zažít i trochu nostalgie, doporučujeme si zahrát i Call of Duty 2 z roku 2005 od studia Infinity Ward. Titul i po téměř 20 letech totiž patří k nejpovedenějším hrám zachycujícím druhou světovou válku, kterou v rámci kampaně prožiješ očima vojáků ve službách Velké Británie, Spojených států, ale i Rudé armády. Staré Call of Duty 2 je nestárnoucí klasika, která by v herní knihovně žádného milovníka FPS neměla chybět.

Battlefield V

battlefield v
Zdroj: EA/propagační materiál

Tvůrci ze studia DICE jsou veterány na poli žánru FPS her. To sice ještě nemusí pokaždé znamenat záruku kvality, ale v případě Battlefieldu V tomu tak je. Akční hra z roku 2018 se sice prodávala méně, než autoři očekávali, ale v recenzích se jí dařilo veskrze dobře a hráč se v ní může přenést i na některá méně známá bojiště.

Doporučeno
Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička 23. dubna 2024 9:00

Určitým unikátem je také to, že hra rovněž zpracovává téma role žen v druhé světové válce, což je oblast, kterou ostatní hry většinou opomíjejí. Battlefield V je všehovšudy slušné FPS, v němž kampaň doplňuje návykový multiplayer. K tomu se navíc hra honosí senzačním audiovizuálním zpracováním.

Pro pamětníky nebo ty, kteří si takříkajíc chtějí doplnit vzdělání, pak můžeme zmínit i Battlefield 1942 z roku 2002. Oproti svým předchůdcům byla hra více zaměřená na kooperaci v rámci týmu. Titul zaznamenal kasovní úspěch a oblíbeným se stal v moderské komunitě. Dnes už se k tomuto dílu vrátí asi jen málokdo, ale ve své době se jednalo o vskutku povedený počin.

Brothers in Arms: Road to Hill 30

Brothers in Arms: Road to Hill 30
Zdroj: Ubisoft/propagační materiál

Za určitou legendu v rámci válečných her se dá označit i značka Brothers in Arms, která se ovšem v posledních letech bohužel odmlčela (ačkoliv další díly mají být údajně ve vývoji). Do dnešního výběru jsme se rozhodli zařadit první díl s podtitulem Road to Hill 30 z roku 2005, který tuto sérii odstartoval.

Středobodem byla excelentní hratelnost s příběhovou kampaní, kdy jedním ze stěžejních prvků bylo rozdávání rozkazů dalším členům týmu za účelem získání taktické výhody. Hra si mezi nejlepšími druhoválečnými tituly zaslouží své čestné místo a při vzpomínce na ni bychom si přáli, aby tato kdysi slavná série znovu ožila.

Hell Let Loose

hell let loose
Zdroj: Team17/propagační materiák

Hell Let Loose je jedna z her, jejíž vznik pomohli financovat samotní hráči prostřednictvím kampaně na Kickstarteru, kde se podařilo vybrat 220 tisíc dolarů. Ve verzi předběžného přístupu vyšla v roce 2019, ale plnohodnotného vydání se hráči dočkali o dva roky později.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš hry vytvořené podle slavných filmů? KVÍZ: Jak dobře znáš hry vytvořené podle slavných filmů? 4. dubna 2024 11:00

Oproti výše zmíněným střílečkám jako Call of Duty nebo Battlefield V postrádá Hell Let Loose tradiční kampaň a zaměřuje se jen na hru více hráčů, zároveň se ale hratelností kloní o trochu více k realismu. Hráči bojují na bojištích západní i východní fronty a při tvorbě map tvůrci kladli důraz na co nejvěrnější zpracování reálných míst.

Hře Hell Let Loose se daří velmi dobře zobrazovat drsnost a hrůzy největšího ozbrojeného konfliktu a ani mezi silnou konkurencí druhoválečných stříleček se rozhodně neztratí. Ignorovat ji by bylo chybou. 

Hidden & Dangerous 2

hidden and dangerous-2
Zdroj: LS3D engine/propagační materiál

Čeští tvůrci se během let podepsali pod řadu povedených válečných her a důkazem toho je i Hidden & Dangerous 2 od společnosti Illusion Softworks (dnes 2K Czech), která druhým dílem navázala na úspěchy jedničky z konce 90. let.

Jedná se o taktický vojenský titul, který se soustředí na tým vojáků speciální jednotky britských armádních složek (SAS). V rámci kampaně navštívíme rozličná bojiště po Evropě, Asii i Africe.

Hra ale nesklízela úspěch pouze na tuzemské scéně, ale i za hranicemi. Tvůrci za to mohli vděčit především věrohodnému zpracování boje se zaměřením na taktický postup. Od vydání hry už sice uběhly dvě dekády, ale tento starý český klenot se blyští i po letech.

War Thunder

war thunder
Zdroj: Gaijin Distribution KFT/propagační materiál

Máme zde i jeden tip na free-to-play hru pro hráče, kteří si libují v kolosálních bitvách. Ty ve hře probíhají ve vzduchu, na souši i na moři. War Thunder je na trhu už pěknou řádku let, stále se však těší obrovské oblibě a není se příliš čemu divit.

Doporučeno
KVÍZ: Zombíci, šikana i horor. Jak dobře znáš videohry ze školního prostředí? KVÍZ: Zombíci, šikana i horor. Jak dobře znáš videohry ze školního prostředí? 30. března 2024 15:30

Ovládat můžeš široké spektrum strojů z dob před první světovou válkou až po současnost, přičemž na výběr je až desítka národností. Nechybí přitom právě ani zaměření na druhou světovou válku. Svým pojetím hromadných bitev se jedná o opravdu ojedinělý zážitek, který jinde nenajdeš.

K dispozici je velké množství placených dodatků, které zpřístupňují nové bitevní stroje, nicméně k naskočení do základní verze hry nepotřebuješ ani korunu, ale přitom si i tak můžeš užít dlouhé hodiny hraní. Za zkoušku tedy nic nedáš, a když tě hra bude bavit, můžeš se do rozšíření arzenálů rozhodnout investovat.

Bonus: Wolfenstein II: The New Colossus

wolfenstein
Zdroj: Bethesda Softworks/propagační materiál

Titul Wolfenstein II: The New Colossus není v pravém smyslu hrou z dob druhé světové války, proto jej přidáváme jako bonus. Děj nás totiž zavede do alternativní historie, kdy nacistické Německo ve válce zvítězilo a získalo světovou nadvládu. My se ujímáme role legendárního vojáka Williama „B.J.“ Blachowicze, který bojuje proti nacistickým silám ve Spojených státech amerických a hrůzný režim se snaží zničit.

Série Wolfenstein je s námi už začátku osmdesátých let, kdy vyšel první díl Castle Wolfenstein. S příchodem třetího dílu Wolfenstein 3D z roku 1992 zažila série přerod do FPS žánru a ovlivnila mnoho dalších stříleček, které přišly po ní. Zároveň se jednalo o první díl, který představil postavu B.J. Blazkowicze. Ten od té doby povraždil tisíce nacistů a takřka přežil vlastní smrt, ale jeho boj proti tomuto režimu stále nekončí.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš ikonické zbraně ze slavných her? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš ikonické zbraně ze slavných her? Otestuj své znalosti 27. března 2024 11:00

Wolfenstein II: The New Colossus z roku 2017 je struhující akce, která je dost možná nejlepším dílem celé série. Hra si vysloužila řadu nominací pro nejlepší střílečku, příběh nebo hudební podkres, a na několika předáváních cen dokonce zvítězila. Pokud jsi zatím s tímto kultovním hrdinou neměl*a co dočinění, doporučujeme to napravit. No, a i když ano, tak je nejlepší čas se do zabíjení nacistů v kůži kultovního hrdiny pustit znovu.

Domů
Sdílet
Diskuse