Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2023 10:30
Čas čtení 1:40
TASR

50 odstínů zlaté: Podívej se, co si Karel III. obleče na korunovaci

50 odstínů zlaté: Podívej se, co si Karel III. obleče na korunovaci
Zdroj: AP Photo/Vadim Ghirda
ZAJÍMAVOSTI KAREL III. KORUNOVACE KRÁLE KARLA III. ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Britský král Karel III. bude mít během své korunovace oblečené těžké zlaté róby inspirované kněžským oděvem. Přehled oděvu přináší TASR na základě informací agentury AFP a oficiální webové stránky britské královské rodiny.

S ohledem na udržitelnost a praktičnost budou použity oděvy z korunovace královny Alžběty II. z roku 1953, ale i králů Jiřího VI. z roku 1937 a Jiřího V. ještě z roku 1911.

Doporučeno
Prezident Pavel se ženou odletěli na korunovaci krále Karla III. běžnou linkou Prezident Pavel se ženou odletěli na korunovaci krále Karla III. běžnou linkou 5. května 2023 9:56

Císařské roucho
Při příchodu do Westminsterského opatství bude mít král na sobě karmínově červené císařské roucho Jiřího VI. Jeho manželka Camilla přijde ve státním rouchu královny Alžběty II. Podšívku a krajku Karlova roucha již před korunovací zakonzervovalo krejčovství Ede and Ravenscroft. Toto nejstarší fungující londýnské krejčovství šije oblečení na každou korunovaci od korunovace krále Viléma III. a královny Marie II. v roce 1689. Buckinghamský palác nepotvrdil, zda bude mít při příchodu Karel pod rouchem oblečenou vojenskou uniformu.

Alžběta II. v imperiálním (císařském) rouchu.
Alžběta II. v imperiálním (císařském) rouchu. Zdroj: Wikimedia Commons
Doporučeno
Je rozhodnuto: Ed Sheeran ví, zda porušil autorská práva. Bude pokračovat ve své kariéře? Je rozhodnuto: Ed Sheeran ví, zda porušil autorská práva. Bude pokračovat ve své kariéře? 5. května 2023 8:33

Colombium sindonis
Během pomazání bude mít na sobě Karel jednoduchou bílou košili, na kterou si po pomazání oblékne tuniku colombium sindonis. Jedná se o bílou lněnou tuniku, která se u krku zapíná jedním knoflíkem. Tuto tuniku měl na sobě během korunovace i Jiří VI.

Tunika colobium sindonis krále Jiřího VI., kterou dříve nosil král Jiří V.
Tunika colobium sindonis krále Jiřího VI., kterou dříve nosil král Jiří V. Zdroj: rct.uk

Vrchní tunika
Po pomazání si Karel oblékne vrchní tuniku ze zlatého hedvábí s dlouhými rukávy. Tato vrchní tunika váží asi dva kilogramy. Byla původně vyrobena pro krále Jiřího VI., ale na své korunovaci ji použila i Karlova matka Alžběta II. Vrchní tunika se od středověku moc nezměnila. Její vzhled je založen na kněžském oděvu.

Detail vrchní zlaté tuniky.
Detail vrchní zlaté tuniky. Zdroj: royal.uk
Doporučeno
KVÍZ: Kde je nejvíce hradů a které země tvořily Jugoslávii? Otestuj své znalosti o Evropě KVÍZ: Kde je nejvíce hradů a které země tvořily Jugoslávii? Otestuj své znalosti o Evropě 5. května 2023 8:30

Korunovační pásek
Je vyroben z vyšívané zlaté tkaniny a Karel si jej nasadí na vrchní tuniku. Na zlaté přezce opasku jsou umístěny národní symboly. Opasek byl vyroben v roce 1937 a během ceremonie na něj připnou královský meč, kterým má panovník bránit dobro a trestat zlo.

Korunovační pásek.
Korunovační pásek. Zdroj: royal.uk


Královská štóla
Vyšívaný pás ze zlatého hedvábí, který Karlovi položí na ramena na vrchní tuniku. Poukazuje opět na součást kněžského oděvu.

Doporučeno
Květnové lahůdky v pohodlí tvého gauče. Stallone felí s Alem Pacinem, J. Lo vraždí v lese a Anna Fialová hledá lásku Květnové lahůdky v pohodlí tvého gauče. Stallone felí s Alem Pacinem, J. Lo vraždí v lese a Anna Fialová hledá lásku 3. května 2023 16:00

Říšský plášť
Tento plášť sahající až na zem se obléká na vrchní tuniku. Byl vyroben ke korunovaci krále Jiřího IV. v roce 1821. Je vyroben ze zlatého plátna protkaného barevnými nitěmi. U krku se zapíná zlatou sponou zdobenou orlem. Zlatý plášť je zdoben rudými růžemi, modrými květy bodláku, zelenými trojlístky, heraldickými symboly lilie a orly. Váží tři až čtyři kilogramy. Karlovi bude s oblékáním tohoto pláště pomáhat jeho syn, následník trůnu princ William.

Plášť vyrobený pro korunovaci britského krále Jiřího IV. v roce 1821.
Plášť vyrobený pro korunovaci britského krále Jiřího IV. v roce 1821. Zdroj: Pinterest

Korunovační rukavice
Král bude mít na pravé ruce navlečenou bílou koženou rukavici. Takto bude během korunovace držet žezlo s křížem. Rukavice byla vyrobena u příležitosti korunovace Jiřího VI. Manžeta rukavice je ozdobena národními symboly včetně růží, trojlístků, bodláků a žaludů a je vyšívaná zlatými nitěmi.

Korunovační rukavice.
Korunovační rukavice. Zdroj: royal.uk

Říšské roucho
Toto roucho si král oblékne po korunovaci při odchodu z Westminsterského opatství. Roucho použil již jeho dědeček a je vyrobeno z purpurového hedvábí a vyšívané zlatými nitěmi.

Domů
Sdílet
Diskuse