Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2023 18:26
Čas čtení 2:15
Anna Koucká

Jirka Babica: Můj první recept byl živý pstruh naložený ve fernetu. Češi si myslí, že jsou středobodem světa (Videorozhovor)

VIDEO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

„Češi si o sobě často myslí, že jsou středobodem světa. Ale není to tak,“ říká v rozhovoru kuchař Jiří Babica. Mluvili jsme s ním o vaření, cestování, gamingu, ale i o vztahu se Zdeňkem Pohlreichem.

Jiří Babica je jedním z nejznámějších televizních kuchařů Česka. Ačkoliv ho většina lidí zná díky jeho pořadu Babicovy dobroty, momentálně vaří už jen na YouTube, kde má svůj kanál Babicova televize. 


Před kariérou v televizi ale dlouho pracoval v restauracích. V Česku například v Alcronu, poté patnáct let v německém Kolíně nad Rýnem. Právě zkušenosti ze zahraničí jsou podle něj velmi cenné. „Každý den jsme tam měnili menu. Díky tomu mám tu schopnost, že když se mi řekne nějaká ingredience, hned s ní dokážu vymyslet třeba třicet jídel,“ říká v rozhovoru Babica. 


Na život v Německu prý vzpomíná rád, dřív i přemýšlel, že by jednu z restaurací svého tehdejšího šéfa odkoupil a rozjel vlastní podnik. „Chtěl jsem tam uchovat ten koncept, že bychom vařili z každé kuchyně něco, aby si lidé nemuseli vybírat specifické podniky podle zaměření, ale mohli přijít do mojí restaurace a našli tam úplně všechno,“ říká. 


Nakonec ale z Německa odjel, především kvůli dětem. „Odešli jsme v momentě, kdy měly děti jít do školy. Jakmile už totiž začnou chodit do německé školy, primárním jazykem se pro ně stává němčina, a to jsme nechtěli,“ vysvětluje. 

Doporučeno
„Chtěla jsem jen přežít.“ Patricii po nehodě na Bali amputovali nohu (Hlubiny) „Chtěla jsem jen přežít.“ Patricii po nehodě na Bali amputovali nohu (Hlubiny) 4. května 2023 17:46

„Beef“ s Pohlreichem? 

Po návratu do Česka si Babica otevřel svůj malý stánek s německou kuchyní. „Bylo to sice fakt dobré a levné, ale Češi na to nebyli připraveni. Pak mi ale kamarád, který měl půjčovnu lyží a skiservis, řekl, že mu to dobře vydělává, tak jsem do toho šel taky. V podstatě mi to zachránilo život,“ vypráví Babica, který dosud provozuje svůj skiservis v Záběhlicích. 


Televizní vaření ale pro něj bylo také záchranou. „Kuchaři tak kolem 45 let začnou přemýšlet, co by mohli dělat jiného, nebo v té kuchyni umřou,“ říká Babica. Vypráví také, že si nejprve koupil kameru a začal si recepty nahrávat sám a po čase se dozvěděl o výběrovém řízení na novou kuchařskou show na Nově, kam se přihlásil a vybrali ho. 

Doporučeno
Zdeněk Pohlreich: Mladým se nechce pracovat. Kluka, který dal řetízek do jiného hrníčku, už jsem nikdy neviděl Zdeněk Pohlreich: Mladým se nechce pracovat. Kluka, který dal řetízek do jiného hrníčku, už jsem nikdy neviděl 4. února 2023 14:58


V rozhovoru se vyjádřil i ke svému údajnému sporu se svým televizním kuchařským konkurentem Zdeňkem Pohlreichem. „Většinu těch sporů vyvolávají novináři. My jsme se nikdy ani nepotkali. Je ale pravda, že za to, co o mně říkal, by si zasloužil pomstu,“ reaguje Babica na Pohlreichova vyjádření o tom, že jeho způsob vaření není dost dobrý, a narážky na jeho časté nahrazování ingrediencí v receptech. „Kdyby byl trochu chytrý, tak by se choval jinak. Ale to on asi není,“ říká.


Kromě vaření ale Babica v poslední době na svém kanále sdílí i hraní počítačových her. „Byl to vždycky můj koníček. Nemám ale moc rád střílečky, vadí mi násilí,“ říká. V návaznosti na to vznikla i kuchařka pro gamery, která je rozdělena na různé levely podle obtížnosti receptů. „Většina gamerů se ale stejně stravuje tak, že si jídlo objednává,“ dodává se smíchem. 

Vášnivý cestovatel

Mimo gaming a vaření je ale Babica i vášnivým cestovatelem. „Už jsem radši na dovolené než v práci. Cestovatelsky nejzajímavější mi ale přišla asi Jižní Afrika, to bych doporučil každému,“ říká Babica. Vypráví ale také o své návštěvě Japonska ještě v dobách socialismu nebo o zážitcích z Austrálie.


„Na cestách se ale často inspiruju i ve vaření. Rád taky cizincům vařím česká jídla, nejčastěji jim dělám vrabce s knedlíkem a se zelím a ohlasy jsou na to skvělé,“ říká. 

Jaké jídlo bylo úplně první, které kdy Babica uvařil? A jaký je podle něj zaručený lék na kocovinu? Pusť si celý rozhovor nahoře nad článkem nebo na našem YouTube kanále
Domů
Sdílet
Diskuse