Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2023 12:02
Čas čtení 1:24
Kateřina Viková

Foto: Nová evropská družice pořídila vysoce kvalitní snímek naší planety

Foto: Nová evropská družice pořídila vysoce kvalitní snímek naší planety
Zdroj: ESA/Mlabspace
TECH VĚDA VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Snímek pořízený zařízením Meteosat Third Generation –⁠ Imager 1 (MTG-I1) ukazuje podmínky nad Evropou, Afrikou a Atlantikem do neuvěřitelných detailů. Družice má být revoluční ve vývoji předpovědi počasí.

„Tento snímek je skvělým příkladem toho, čeho může evropská spolupráce ve vesmíru dosáhnout,“ uvedla v prohlášení Simonetta Cheli, ředitelka programu pro pozorování Země Evropské kosmické agentury (ESA). „Úroveň detailů, kterou snímek MTG-I1 poskytuje nad Evropou a Afrikou a která byla z oběžné dráhy dosud nedosažitelná, nám umožní lépe porozumět naší planetě a meteorologickým systémům, jež ji utvářejí.“

Planeta Země zachycena z evropské družice Meteosat Third Generation.
Planeta Země zachycena z evropské družice Meteosat Third Generation. Zdroj: ESA/Eumetsat

Nová generace meteorologických družic poskytne kvalitnější předpověď

MTG-I1 byl vypuštěn 12. prosince 2022 z rakety Ariane 5 a představuje první z nové generace meteorologických družic, které provozuje evropská meteorologická satelitní agentura (EUMETSAT) a Evropská kosmická agentura (ESA). Celý systém má být uveden do provozu do roku 2026 a bude sestávat ze šesti satelitů, které budou poskytovat kritická data pro včasnou detekci extrémních meteorologických jevů v příštích dvou desetiletích.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Nový snímek byl pořízen 18. března 2023, jsou na něm vidět oblačné víry nad Kanárskými ostrovy, sníh pokrývající Alpy, a dokonce sediment ve vodě podél pobřeží Itálie. Když tuto fotografii porovnáme se staršími, žádný z těchto detailů není na snímcích z družic druhé generace tak jasně viditelný. Některé z těchto prvků na předchozích satelitních snímcích chyběly úplně.

„Tento pozoruhodný snímek nám dává velkou důvěru v naše očekávání, že systém MTG bude předzvěstí nové éry v předpovídání meteorologických jevů,“ uvedl v prohlášení generální ředitel EUMETSAT Phil Evans. „Úroveň detailů, kterou vidíme u mraků na tomto snímku, je pro předpovědi počasí mimořádně důležitá.“

Nejen ve vyšším rozlišení, ale i častější snímky

Třetí generace meteorologických družic Meteosat nebude pořizovat snímky pouze ve vyšším rozlišení, ale bude také pořizovat snímky planety častěji než předchozí družice. Jakmile bude systém plně funkční, každých 10 minut vyfotí celou Zemi. 

„Flexibilní přístroj s vysokým rozlišením a častým opakováním cyklu velmi pomůže Světové meteorologické organizaci zlepšit předpovědi nepříznivého počasí, dlouhodobé monitorování klimatu, námořní aplikace a zemědělskou meteorologii a významně přispěje ,Systému včasného varování‘,“ uvedla vedoucí divize vesmírných systémů a využití Světové meteorologické organizace, Natalia Donoho.

MTG-I1 nebude meteorologickým službám data dodávat až do konce roku 2023. Podle programového manažera ESA Paula Blytha jsou však „počáteční výsledky z MTG-I1 nesmírně motivující pro ty, kteří na programu pracovali, a vytvářejí hlavní impuls k dokončení celé konstelace MTG do roku 2026“.

Domů
Sdílet
Diskuse