Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2023 18:41
Čas čtení 1:03
Ilona Hobzová

Obrovský úspěch zubařky z Přeštic. Jako třetí Češka zdolala Mount Everest

Obrovský úspěch zubařky z Přeštic. Jako třetí Češka zdolala Mount Everest
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI ČESKO MOUNT EVEREST ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Před Evou Perglerovou pokořily nejvyšší horu světa Renata Chlumská (1999) a Klára Poláčková (2007).

Česko má aktuálně tři ženy, které dokázaly zdolat nejvyšší horu světa. Tou poslední se ve středu stala Eva Perglerová. O úspěchu zubařky západočeských Přeštic informoval její kamarád Patrik Pátek prostřednictvím svého webu.

Ideální podmínky a počasí 

Pátek informoval o tom, že na vrchol Perglerová vystoupila s týmem expedice Madison Mountaineering Mount Everest 2023. Na vrchol se dostalo celkem sedmadvacet horolezců, kterým velmi přálo počasí. Na nejvyšší hoře světa strávil tým včetně Perglerové v součtu celkem dvě hodiny.

„Byl to nádherný den! Nejlepší podmínky a nejlepší trasa, jaké si pamatuji, perfektní počasí. Bylo teplo, téměř žádný vítr, na hoře téměř žádní další horolezci. Strávili jsme tam celkem asi dvě hodiny, někteří z nás se jen kochali výhledy, teplem a užívali si, že jsme na vrcholu Mount Everestu,“ uvedl vedoucí expedice Garrett Madison, který vrchol Mount Everestu zdolal už po třinácté.

Zatímco jiní členové týmu se chystají pokořit sousední vrchol Lhotse (8 516 m), který je zároveň čtvrtou nejvyšší horou světa, Eva Perglerová se prý už těší domů do Česka. V Himálaji strávila celkem dva měsíce. Celý výstup na nejvyšší vrchol světa zahájila ve středu 17. května. Do tábora C4 dorazila v pondělí 22. května, nabírala tam síly na finální, nejtěžší etapu. „To čekání už bylo dlouhé. Počasí bylo mizerný, ale až na ty nervy je všechno dobrý,“ sdělila těsně před začátkem výstupu.

Doporučeno
První Čechoslovák, který zdolal Everest, neměl kyslíkový přístroj. Zahynul při zpáteční cestě První Čechoslovák, který zdolal Everest, neměl kyslíkový přístroj. Zahynul při zpáteční cestě 16. října 2022 8:30

Před Evou Perglerovou vystoupilo na Mount Everest patnáct Čechů a Češek. Prvním byl Leopold Súlovský v roce 1991. Prvenství mezi ženami drží Renata Chlumská, která horu pokořila v roce 1999. Jako druhá žena se v roce 2007 zapsala do historických tabulek Klára Poláčková. 

Domů
Sdílet
Diskuse