Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2023 13:30
Čas čtení 1:47
Tereza Šnajdrová

Mapa koupání v Česku: Jaká je kvalita vody na přírodních koupalištích v Česku? Známe odpověď

Mapa koupání v Česku: Jaká je kvalita vody na přírodních koupalištích v Česku? Známe odpověď
Zdroj: TASR/Roman Hanc
ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Léto je tu, tak o víkendu neseď doma a raději se vyraz zchladit někam k vodě.

Česko je plné plováren, rybníků a dalších přírodních koupališť, k nimž se (nejen) každý víkend sjíždí stovky lidí. Všichni chceme před úmornými vedry utéct do přírody, a pokud se u toho zároveň můžeme zchladit, je to ta ideální kombinace. Jenže jak poznat, která přírodní koupaliště jsou vhodná ke koupání a která naopak s kvalitou vody pokulhávají? Pomůže ti tato interaktivní mapa, jež vznikla pod záštitou Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Doporučeno
ČHMÚ: Výstraha rozšířena. V těchto krajích hrozí nebezpečí požárů ČHMÚ: Výstraha rozšířena. V těchto krajích hrozí nebezpečí požárů 1. června 2023 14:49

„Kvalitu koupacích vod pravidelně sledují krajské hygienické stanice (pouze vybraná místa) a provozovatelé koupališť. Na těchto stránkách naleznete přehled takto sledovaných koupacích vod na mapě. U každé koupací vody je uveden název koupacího místa, podrobnější údaje o lokalitě, datum posledního stanovení kvality vody, symbol kvality vody a popřípadě historické údaje o kvalitě vody,“ hlásá web. 

koupání
Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
 
Když si pak na mapě najedeš jakékoli přírodní koupaliště ve svém okolí a klikneš na něj, dozvíš se o něm detailnější informace – jaký je jeho název, kdy naposledy došlo ke kontrolnímu měření vody, zda je voda vhodná ke koupání a kdo koupaliště provozuje. Mimo to se dozvíš také to, jak se kvalita vody vyvíjela v průběhu času.
 
Přírodní koupaliště jsou hodnocena podle různých parametrů a následně jsou rozdělena do těchto pěti kategorií:
 
Kategorie Popis
Voda vhodná ke koupání


Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.

Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci především se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat.
Zhoršená jakost vody Mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců (těhotné ženy, děti, osoby s alergií, osoby s oslabeným imunitním systémem) by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.
Voda nevhodná ke koupání Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.
Voda nebezpečná ke koupání – zákaz koupání Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.

Některá místa jsou pak označena šedým otazníkem, který znamená, že nebyla naměřena dostatečná data pro stanovení kvality vody. „Zdrojem údajů je celostátní centrální registr kvality pitných a rekreačních vod PiVo a dále údaje na jednotlivých stránkách krajských hygienických stanic (KHS),“ uvádí web. 

Kde se koupat? Pravidelně ti přinášíme zajímavé tipy 

Pokud se přece jenom nemůžeš rozhodnout, na jaké přírodní koupaliště vyrazit, mrkni na naše téma Kde se koupat. Pravidelně ti přinášíme zajímavé tipy na plováky, včetně map, fotek i osobního hodnocení. Je libo vyrazit k jezeru Most, k vodní nádrži Záskalská nebo do malebného zatopeného lomu? U nás si vybere každý.

jezero most koupani voda
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse