Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2023 11:00
Čas čtení 7:21
Vojtěch Vanda

Deska *PATTERN* je velkým překvapením. NobodyListen má na Nik Tenda pozitivní vliv (Recenze)

HUDBA ČESKÝ RAP NOBODYLISTEN RAP
Uložit Uložené

Jakub Strach se protentokrát spojil s druhou polovinou dua Yzo a Nik, aby vydali společný projekt s názvem *PATTERN*. Po ohlášení jsme na něj byli samozřejmě zvědaví, ale také jsme se trochu báli.

Proč? Otazníků viselo ve vzduchu vícero. Víme, že členové Milion+ umí udělat dobrou desku, ostatně nedávno vydaný nosič Krtek Forever jsme také ohodnotili. Faktem nicméně je, že na labelové desce nemusí zazářit všichni, aby mohla být hodnocena jako ucházející.

Nejen my, ale i fanoušci cítili jisté textové i flow opotřebení ze strany vůdčí osobnosti kolektivu Yzomandiase a jeho věrného parťáka Nik Tenda. Více si všímali výkonů jejich kolegů, z nichž asi nejvíc zářil Robin Zoot, a v internetových debatách predikovali ústeckému hitmakerovi pomalé, ale jisté předání progresivního žezla do jeho rukou.

Nejde o nic neviděného; Milion+ je sice label s jasnou hierarchií, nejedná se ale o skupinu, která by měla lídra a ostatní by museli být nutně upozaďováni – procesy, které jsou dnes rutinou v asijských hudebních agenturách, u nich (snad) nefungují. Neměly by, ostatně spolu dole, spolu nahoře je rétorikou společnosti.

Jenže pozor, během setu na Zrće se zničehonic ohlásí nečekaná zpráva. NobodyListen, v poslední době velmi čilý spolupracovník labelu, vydá novou desku. S Nik Tendem. Začali jsme se tedy ptát: Dokáže se Nik Tendo vyrovnat Yzomandiasovi, jemuž rok předtím vyšel tape se stejným producentem? Jak jim to bude fungovat? Nepůjde pouze o levnější klon J. EDEN E-GEN? Bude to vůbec dobrá deska?

Co bude?

Poslední sólovka, která byla opravdu krátká (8 stop a 20 minut), s názvem Jsem v pohodě, sem v prdeli., nepočítáme-li live desku z NO PHONE SHOW z loňska, se opírala o to, co se nám v posledních třech letech přejedlo – stejná flow, stejné punchlines, stejné obraty, refrény a tlak na nutný hitmaking. To prostě nemůže projít.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Proto jsme ocenili reálný a v českém rapu nezvyklý živák NO PHONE: ŽIVĚ, jenž nás sice moc nebavil, ale aspoň v něm byl vidět posun. Skupinový projekt jsme si už rozebrali, a abychom nezapomněli, semiskupinová deska, jež vyšla minulý rok z iniciativy dua Yzo a Nik Kruhy & Vlny, se zase jednou soustředila na staré zajeté stereotypy (ve 217 Twins Edition ještě na hosty). Bída.

*PATTERN* milion plus
Zdroj: Milion Plus/Propagační materiál

Snad jsme osvětlili, proč jsme z *PATTERN* měli obavy. Ty se ale nečekaně začaly rozplývat hned po prvních tónech.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse