Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti E.ON.
5. září 2023 10:00
Čas čtení 2:23
Sponzorovaný obsah

5 tipů, kam vyrazit v Praze: Zkus jízdu historickou tramvají nebo letňák v Karlíně

5 tipů, kam vyrazit v Praze: Zkus jízdu historickou tramvají nebo letňák v Karlíně
Zdroj: Unsplash / Nastya Dulhiier
KULTURA CO DĚLAT V PRAZE? KULTURNÍ AKCE
Uložit Uložené

Nevíš, co podniknout o víkendu? Máme pro tebe pár tipů.

Čím to je, že léto vždycky utíká rychleji než zbytek roku? Prázdniny už se sice přehouply za polovinu, ale stále můžeš posbírat spoustu zážitků. Máme pro tebe pět tipů na události a atrakce, kterými si zpestříš poslední letní dny v Praze. Přijdeš si na své, ať jsi milovník filmů, ekologie, nebo prostě jen věčný turista ve svém městě, který miluje poznávat Prahu ze všech možných úhlů.

Letňák v karlínských kasárnách

Až do konce srpna můžeš zajít na film do areálu karlínských kasáren, které přes léto slouží jako letní kino. Promítají se současné hrané i animované trháky, ale také alternativnější snímky z filmových festivalů. Lístek ti nepropadne, ani když bude pršet, protože pro tyto případy je připravený vnitřní kinosál. Naposledy se promítá ve čtvrtek 31. srpna.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kasárna Karlín (@kasarna_karlin)

E.ON Ekofestival

Karlínské kasárny budou žít i v září. V sobotu 9. září se tam koná E.ON Ekofestival, kde proběhne vyhlášení vítěze E.ON Energy Globe, tedy nejlepšího ekologického projektu v Česku za rok 2023. Prestižní soutěž oceňuje už 15. rokem nápady, které pomáhají měnit svět k lepšímu, s cílem nacházet inovativní přístupy k péči o životní prostředí a představit je světu.

Celý den bude provázet bohatý program. Jeho součástí je FREE-FUN zóna, kde budou k dispozici nejmodernější technologické novinky, které slavily úspěch na EXPO 2020 v Dubaji. Můžeš se těšit také na videomapping a tvořivé dílny, v rámci kterých si zkusíš vyrobit hmyzí domek nebo se naučíš správně kompostovat.

Na festivalu také vystoupí známé osobnosti. Například Iva Pazderková předvede svou stand-up comedy show. Pro milovníky technologií bude jistě zajímavý rozhovor s Petrem Márou, který povedou moderátoři DVTV. Nebude chybět ani hudební program. Postarají se o něj kapely Tata Bojs nebo We Are Domi a zazpívá také Jitka Čvančarová. Maxim Habanec bude učit návštěvníky na skateboardu, Lucie Zelinková povede workshop o čtení a odborníci z e-shopu Sonnentor ukážou vegetariánské recepty z lokálních surovin.

více o ekofestivalu
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER Česko (@refreshercz)

Historický kolotoč na Petříně

Chceš si užít opravdový návrat do dětství? Vyšlápni si na Petřín, kde můžeš každý den od 9 do 21 hodin obdivovat unikátní kolotoč z konce 18. století. Kolotoč je plně funkční, mohou se na něm projet i dospělí, a dokonce hraje během provozu hudbu. 200 let se na něm nijak nepodepsalo. Překvapí tě, jak jsou ručně vyřezávaní koně zachovalí.

Jedná se o jeden ze tří dochovaných originálů v Evropě, který vyrobili němečtí řemeslníci. Městu Praha ho až do 30. září zapůjčili jeho italští majitelé. Najdeš ho hned vedle Petřínské rozhledny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený City of Prague (@cityofprague)

Turistická tramvaj

Trasa tramvajové linky 42 je jedinečnou příležitostí, jak poznat město z jiného pohledu a projet se vozem z dob rakousko-uherské monarchie či z přelomu 50. a 60. let 20. století. Historická tramvaj vyráží ze zastávky Dlabačov a na téže zastávce svou okružní trasu končí. Staví v blízkosti významných historických míst, například na Dlouhé třídě, na Václavském náměstí, v Lazarské, na Národní třídě nebo u Národního divadla. Na zastávkách najdeš barevně odlišený jízdní řád s časy odjezdů. Jízdenka stojí 300 korun a platí na neomezený počet jízd po dobu 24 hodin. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Pražské tramvaje (@prazsketramvaje)

Otevřené zahrady v Černínském paláci

Do 29. října je veřejnosti zpřístupněna zahrada Černínského paláce, který slouží jako sídlo Ministerstva zahraničních věcí. O jeho stavbu se zasloužil hrabě Humprecht Jan Černín z Chudenic. Ve své době totiž začal hledat architekta, jenž by dokázal palác postavit.

Zahrada je velká přibližně 1,7 hektaru a vznikla na konci 17. století. Pracovali na ní významní architekti, mezi nimi Maxmilián Kaňka či Francesco Caratti. Do zahrady na Loteránském náměstí se dostaneš vchodem naproti Loretě a je otevřená během víkendů od 10 do 17 hodin. Můžeš si tak zpestřit procházku návštěvou místa, kam se běžně přes rok nepodíváš.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Prestige Prague Tours (@prestige_prague)

Domů
Sdílet
Diskuse