Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2023 19:00
Čas čtení 3:18
Vojtěch Vanda

Tyler Durden vstává z mrtvých. Vratky z minulejch pátků naznačují, že to ale nebude jen tak

Tyler Durden vstává z mrtvých. Vratky z minulejch pátků naznačují, že to ale nebude jen tak
Zdroj: Refresher
HUDBA ČESKO ČESKÝ RAP RAP
Uložit Uložené

Co si spousta posluchačů a posluchaček českého rapu přála, je zde. Potulný poeta, ošlehaný pražskými nočními uličkami, připravil EP.

$ISSYBOYDURDEN, Gianni Versace, Poseidon Vltavy, Mladý Leopard, Lord z Párnie, Narko Polo, Matro Da Vinci a dnes Mladej Kočár. Spousta charakterů se spojují v jednoho muže, Tylera Durdena, jenž je, jak se z internetu zdá, stoprocentně zpátky.

Někdejší autor hitů jako Dreamin či Nyna dokázal s pomocí lidí, kterým záleželo na jeho potenciálu, vyrobit celé EP. To se jmenuje Vratky z minulejch pátků. 

Release, myslíme tím samotné vydání alba, se širší posluchačské obce nedotkl. Pokud pořádně Durdena nesleduješ (dneska jej znovu najdeš třeba na Instagramu), může ti toho hodně utéct. Chce se říct, že konečně. Po čtyřech letech na ulici (jak tvrdil v rozhovoru s Ladislavem Sinaiem) se na delší dobu dostává před mikrofon a diktuje. Bohužel už ne tak jako kdysi.

Změny si všimneš i ve videu Mladý Motor, které doprovodilo drop EP. Tyler shodil svou pouliční hřívu a prakticky protancoval minutu a padesát sekund před kamerou. Žádný pořádný lip-sync, žádný delivering. Ale byl tam.

Je hezké vidět, že od prvních streamů s Antonínem Dolákem, dle jehož vyjádření na YouTube přišel Poseidon Vltavy hlavně jeho zásluhou do ateliéru PV9 nahrávat nové texty, přichází změna k lepšímu. Upravenější vzhled a nejspíš i zodpovědnější přístup k rapování přinesl ovoce. Trochu nahnilé, trochu poválené po zemi, ale přinesl.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Situace si říká o jedno porovnání. Haades, stálý člen ZNK labelu, jemuž ale hudba taktéž vychází na THUGZ COOKING YouTube kanálu jako Tylerovi, je neporovnatelný s hudbou výše, přestože měl taktéž již nespočet „vratek“ do rapového života. Durden se v kontrastu jeho tvorby zdá na nízkém levelu. Těžko říct, jestli se tito dva lidé dají srovnávat v užívání omamných substancí, ale dle našeho názoru si jsou rozhodně nejblíž rapovým vlivem.

Haades si kolem sebe sice nevytvořil takovou „jednorožčí tajemnou auru“, nicméně relativně si udržel své umělecké já i v těch nejhorších lidských a uměleckých situacích. Durdenovo kouzlo postupem času vyprchávalo a hledalo jiskru.

Quo vadis a proč tak spěcháš

Navíc se všechno zdá jako sešité horkou jehlou. Durden se nechal slyšet, že svůj projekt nahrával celý rok, ale výsledek opravdu zní jako velmi hrubá demoverze (i přesto na EP najdeš také „raw“ verze takto zpracovaného tracku). Nedá se říct, že by chybělo surové zachycení autenticity – naopak potemnělý stoka hardcore rap je nabíledni –, cítíme zde však jinou věc. Strach.

Strach z toho, že se Durden dostane zpět do jámy lvové a nezvládne dotáhnout projekt do konce. Strach, že by se z toho nedalo nic zachránit. Strach, že z jeho osoby bude profitovat někdo jiný. 

Fanoušci a fanynky zachytili tahanice lidí, kteří stojí v pozadí Vratek z minulejch pátků, mezi něž patří Dopelphin, zvukař Petr Zvěřina nebo Roxana. Vzájemné obviňování z toho, kdo chce na jakém kousku Davida Štilipa vydělat, jen halí temnotu na fakt, že se opravdu vrací zpátky. Snad ta trocha kontroverze bude i ku prospěchu věci.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Protože samotný obsah žije z odkazu. Projekt nemá koncept, všechno je to prakticky jen freestyle. Narko Polo stěží uspořádává nával myšlenek na tripu, které působí jako serotoninové tonikum – jednak na uši dlouho čekajícího fanouška a jednak na naději, že se Durden jednou vrátí v plné síle. Lehké náznaky, že by se to mohlo povést, se ukazují.

Návrat je možný

Například absence lhostejnosti ze strany rapového mainstreamu je kladný omen. Durdenovi se povedlo obnovit starou spojku z dob, kdy chodil do Rádia Spin dělat freestyly a telefonoval s Yzomandiasem. Ten tuto skutečnost potvrdil jen tak mezi řečí na labelovém streamu. Jedna z největších postav dnešního rapu uvedla, že až se uklidní letní festivalový a další shon ohledně byznysu, spojí se s ním a dají něco dohromady. To je loajalita v praxi. 

Zapracování mezi nejvyšší sféry českého rapového vlivu a zapadnutí do „přísnějšího“ režimu podobného prostředí labelu Milion+ by Durdenovi jistě na škodu nebylo. Spojit jej ještě jednou s Deckym by mohlo dát základ novým hitům jako Dreamin 2.0. Není však radno předbíhat. Ono se toho musí hodně změnit a teď nemyslíme jenom k horšímu. Aby všechno proběhlo hladce, musí se probudit zejména Štilipovo básnické know-how, které ze svých kvalit v poslední pětiletce výrazně ubralo.

Na druhou stranu i nyní, během Štilipových myšlenkových toků tvořených jednoduchým odrážením se od posledních dvou slov, které v momentě vyřkl, vznikají hlášky, jež s největší pravděpodobností zlidoví. Kupříkladu poslední Durdenův narozeninový freestyle představil světu bar „Dvakrát R není jedno R“, který si našel místo nejen v komentářích pod videem, ale i v srdcích zarytých fanoušků. Co to znamená, nikdo neví. Ale zní to cool.

Nutno také dodat, že je jen málo fanouškovských základen, jako je základna Mladýho Kočára, které si upřímně přejí, aby se vrátil zpět a v comebacku uspěl. Status legendy má tak silný, že mu posluchači odpouští jeho rapový restart. Přitom v Česku se neodpouští prakticky nic. I když je velmi nepravděpodobné, že se David Štilip vrátí zpět do formy, v níž byl během nahrávání Dreamin nebo Noc je klíč, vypadá to, že podpora ještě nějakou dobu přetrvá.

Nejlepší však bude, když si na situaci uděláš vlastní názor. A samozřejmě nám dej vědět, jak se ti práce Tylera Durdena líbí.

Domů
Sdílet
Diskuse