Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. září 2023 17:02
Čas čtení 1:14
Vincenc Novák

„Souloží mě, ale dýchá jinak a dívá se jinam.“ Milenci spolu mají sex, ale neví o tom, protože jeden z nich spí

„Souloží mě, ale dýchá jinak a dívá se jinam.“ Milenci spolu mají sex, ale neví o tom, protože jeden z nich spí
Zdroj: Unsplash/Becca Tapert/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jedná se o poměrně neznámou poruchu, která ale může člověku způsobit pořádné problémy. Své o tom ví i mladý pár z Belgie, kterému sexomnie přišla do života.

Margot a Loïc se poznali před pěti lety. Oběma bylo 23 let, a přestože se snažili na nic nespěchat, velmi rychle se do sebe zamilovali. Již po několika společných nocích se však ukázalo, že něco není v pořádku.

Oba partneři spolu měli v průběhu noci několikrát pohlavní styk. Margot si nejprve myslela, že jde o běžný sex, následně si ale všimla, že Loïc je v jeho průběhu jaksi „mimo“. Podle jejích slov vypadal, jako by měl „odpojený mozek“. Poté, co se ho ráno na noční příhodu zeptala, zjistila, že si společný zážitek pamatuje pouze matně. Píše o tom web Vice.

„Říká a dělá věci, které normálně nedělá, dýchá jinak a dívá se jinam,“ popisuje Margot stav, který během noci jejího partnera pravidelně postihuje. Není však sám, sexomnií trpí okolo osmi procent světové populace. Její projevy jsou podobné náměsíčnosti. Zatímco náměsíčný člověk se může osprchovat, aniž by o tom věděl, osoba trpící sexomnií se může věnovat sexuální činnosti, aniž by o tom měla sebemenší ponětí.

Doporučeno
Orgasmus při sexu nezažívá až polovina Češek. Co za to může? Orgasmus při sexu nezažívá až polovina Češek. Co za to může? 4. srpna 2023 10:28

Margot říká, že během noci je často nucena svého partnera od sebe odstrčit. „To se pohybuje od jednoduchého, lehce asertivního objetí, kdy ho musím jen postrčit, až po pořádnou ránu,“ říká s tím, že občas si sama připadá, jako by se uchylovala k bezdůvodnému násilí. 

Existence sexomnie ve vztahu s sebou může přinést řadu problémů. Daný partner totiž ve spánku a s omezeným vědomím není schopen si od druhého vyžádat souhlas k sexu. Poruchu občas používají na svoji obhajobu obžalovaní v případech sexuálního násilí. Z praxe jsou známy i případy, kdy byla taková argumentace úspěšná. 

Doporučeno
Muži, potlačte své ego. Používání sexuálních hraček je v naprostém pořádku Muži, potlačte své ego. Používání sexuálních hraček je v naprostém pořádku 6. září 2023 17:00

Podle sexuoložky a neuroložky Aurore Malet-Karas se k léčbě sexomnie přistupuje jen velmi zřídka. „Musíte se s ní naučit žít,“ vysvětluje s tím, že v dané situaci velmi záleží na tom, zda má daný člověk oporu ve svém partnerovi. 

Domů
Sdílet
Diskuse