Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2023 7:41
Čas čtení 0:41
Vojtěch Vanda

Žena koupila obraz ve vetešnictví za 90 korun. Vydražil se za 4,4 milionu

Žena koupila obraz ve vetešnictví za 90 korun. Vydražil se za 4,4 milionu
Zdroj: Wiki Commons
KULTURA SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) UMĚNÍ
Uložit Uložené

Američanka potřebovala zarámovat obraz, tak se v roce 2017 rozhodla, že zajde do vetešnictví ve státě New Hampshire a najde vhodný rám. Jak se ukázalo, obraz, který v rámu koupila ani ne za 100 korun, namaloval významný malíř N. C. Wyeth.

Žena přišla k velkým penězům, a to se ještě dá říct, že jej vydala pod cenou. Aukční síň Bonhams Skinner's American Art, jež obraz vydražila, zaregistrovala hned několik zájemců, které netradiční nález z vetešnictví zaujal.

Doporučeno
Kvíz: Poznej a přiřaď obraz k českému umělci či umělkyni Kvíz: Poznej a přiřaď obraz k českému umělci či umělkyni 28. května 2023 8:30

Nakonec se však malba s názvem Ramona, jejíž odhadovaná cena byla mezi 150 a 250 tisíci dolarů (3,4–5,7 milionu korun), vydražila 19. září za počáteční částku. Dalších 41 tisíc dolarů (zhruba 940 tisíc korun) pak tvořily poplatky, dodal web NPR.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bonhams (@bonhams1793)

Jméno ženy, která si nevědomky vydělala velké jmění, nebylo na její přání uvedeno. Ani nákupčí není znám. Jediná známá informace je tak dílo, které se prodalo. Vytvořil jej Newell Convers Wyeth, který je brán jako jeden z předních ilustrátorů počátku 20. století. Ilustroval například román Ostrov pokladů od Roberta Louise Stevensona z roku 1911.

Doporučeno
KVÍZ: 10 nejslavnějších obrazů světa. Uhodneš, kdo je namaloval? KVÍZ: 10 nejslavnějších obrazů světa. Uhodneš, kdo je namaloval? 14. září 2023 8:30

Nalezený obraz je druhou ze čtyř ilustrací pro román Helen Hunt Jackson. Nejedná se ale o první nalezenou ilustraci, ta první se v aukční síni Sotheby's vydražila za 665 tisíc dolarů (asi 15,2 milionu korun).

Domů
Sdílet
Diskuse