Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. října 2023 11:00
Čas čtení 8:26
Martin Adam Pavlík Ondřej Jarůšek

OKTAGON 47: Vyhraje dvoumetrový obr svůj životní zápas proti Vémolovi, nebo mu Terminátor nadobro zničí sny?

OKTAGON 47: Vyhraje dvoumetrový obr svůj životní zápas proti Vémolovi, nebo mu Terminátor nadobro zničí sny?
SPORT BOJOVÉ SPORTY KARLOS VÉMOLA MMA OKTAGON MMA PREDIKCE ZÁPASŮ
Uložit Uložené

Oktagon MMA se vrací na Slovensko.

Zimní stadion Ondreje Nepely (nově Tipos Aréna) se v sobotu 7. října zaplní fanoušky smíšených bojových umění. Čeká je totiž velká událost, turnaj Oktagon 47. V hlavním zápase si změří síly Karlos „Terminátor“ Vémola a Pavol Langer z Košic.

Diváci konečně uvidí i stále odkládaný zápas Mateusze Legierského s Karolem Ryšavým či překvapivý duel Roba Pukače s Matoušem Kohoutem ve velterové divizi. Mnohé rozhodně potěší i návrat domácí Lucie Szabové. Vrátí se do boje po dlouhých dvou letech.

Doporučeno
Dostane Karlos Vémola KO? V kleci se pobije s dvoumetrovým obrem, který chce všechny šokovat Dostane Karlos Vémola KO? V kleci se pobije s dvoumetrovým obrem, který chce všechny šokovat 1. října 2023 19:00

I tentokrát jsme se podívali na to, jak mohou jednotlivé zápasy dopadnout, a zanalyzovali jsme nejpravděpodobnější scénáře. Neváhej nám do komentáře napsat, jak tipuješ výsledky zápasů ty. A pokud tě zajímá více článků o bojových sportech, přidej se do našeho klubu Refresher+.

Základní informace o turnaji Oktagon 47
Kdy: Sobota 7. října
Kde: Zimní stadion Ondreje Nepely v Bratislavě, živě na Oktagon.tv
Hlavní hvězdy turnaje: Karlos Vémola, Pavol Langer, Robo Pukač, Karol Ryšavý, Lucia Szabová a další.
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Adam Horváth vs. Ahmed Sami

Jedním z hlavních taháků bratislavského turnaje měl být původně duel Vlasta Čepa s Matějem Peňázem. Český zápasník však krátce poté ohlásil, že jeho ruka se do tohoto data nestihne plně uzdravit, a Čepo se nakonec na poslední chvíli zranil, přičemž už měl domluveného náhradního soupeře.

Byl jím první Egypťan v organizaci Ahmed Sami. Ten se nakonec na turnaji Oktagon 47 přece jen představí. Bít se bude s Maďarem Adamem Horváthem, tréninkovým partnerem dobře známého Mátého Kertésze. Z deseti výher má na kontě působivých osm submisí. Sami má stejný počet výher, ale zároveň má o polovinu méně proher než jeho protivník, tedy tři.

Čtyřikrát vyhrál na KO/TKO, třikrát na submisi. Svědčí to o tom, že oba umí bojovat vestoje i na zemi, ale více se do grapplingových výměn bude hnát asi Horváth. Jelikož Maďara jsme viděli bojovat v Oktagonu naposledy s Josefem Wittnerem v roce 2019 (od té doby porazil ve Fabriq MMA Mateje Šurina) a pro Samiho půjde o premiéru v organizaci, je těžké předpokládat, kdo nastoupí v lepší formě.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

V každém případě oba poslední zápasy vyhráli dominantně už v prvním kole. Je to dobré lákadlo, protože to může skončit klidně stejně rychle. O to hůře se ovšem předpovídá, kdo z nich bude udávat tempo zápasu. O něco více však přece jen favorizujeme Horvátha, jehož počet submisí působí už na pohled hrozivě a má na kontě i více zápasů. Ve zlomových momentech by tak mohl využít větší zkušenosti.

Tip na vítěze: Horváth

Doporučeno
Neporažený boxer Prichard Colón po hororovém zápase téměř zemřel. Po osmi letech je zázrak, že si zvládne vyčistit zuby Neporažený boxer Prichard Colón po hororovém zápase téměř zemřel. Po osmi letech je zázrak, že si zvládne vyčistit zuby 2. října 2023 11:00

Veronika Smolková vs. Megan Morris

Na turnaji nebudou chybět ani ženské zápasy. Ten první obstarají slovenská bojovnice Veronika Smolková a Angličanka Megan Morris. Pro obě se bude jednat o debut v Oktagonu.

Slovenská bojovnice Smolková se měla původně utkat s Řekyní Mytilinaki, její soupeřkou se však nakonec stala právě Morris. Ta má za sebou v profi MMA jednu výhru před limitem (armbar) a dvě prohry na body. Úspěchy dříve sbírala v amatérech, kde se v roce 2018 dokonce stala juniorskou mistryní světa.


Veronika Smolková patří mezi nejnadějnější bojovnice na slovenské půdě a je vícenásobnou mistryní šampionátu GAMMA. V tomto případě neočekáváme ukončení před limitem, ale spíše taktickou tříkolovou bitvu, ve které bude záležet, která z bojovnic si lépe prosadí svou taktiku a která lépe ustojí tlak. Do zápasu jako mírná favoritka nastoupí slovenská rodačka, jež by zápas mohla rozhodnout svou silou a dravostí.


Tip na vítězku: Smolková

Gustavo Lopez vs. Beno Adamia

UFC veterán a bývalý titulový vyzývatel Gustavo Lopez se vrací po tvrdé prohře, kterou utrpěl v boji proti tehdejšímu šampionovi bantamové váhy Jonasi Mågårdovi. Teď ho v kleci prověří Gruzínec Beno Adamia, který má zkušenosti ze známých organizací jako M-1 nebo ACB a aktuálně se veze na vlně dvou výher v řadě.


Gustavo Lopez do bitvy nastupuje v pozici obrovského favorita. Na kontě má více zkušeností než jeho soupeř, ve své kariéře už čelil i větším výzvám a teď bude navíc hladový dostat se zpět do vítězného sedla. Pokud si chce totiž vydobýt příležitost znovu v budoucnosti zabojovat o titul šampiona, nemůže si dovolit zaváhat.


Pokud se Lopez nedopustí žádné výrazné chyby, kterou by Adamia mohl potrestat, měl by si dojít pro dominantní vítězství a nebudeme se divit, pokud by to bylo před limitem. Lopez dokáže soupeře ukončovat v postoji i na zemi a drtivou většinu svých výher ukončil v prvním nebo druhém kole. Rychlý konec očekáváme i tentokrát.


Tip na vítěze: Lopez

gustavo lopez
Zdroj: OKTAGON MMA

Lucia Szabová vs. Alexandra Andersröd

Lucia Szabová se do Oktagonu vrací po dvou letech, během nichž se z ní stala máma. Teď chce ale navázat na své předchozí úspěchy v kleci. V rámci MMA je v Oktagonu dosud neporažená a na kontě má čtyři výhry, přičemž tři soupeřky ukončila před limitem. Teď si brousí pěsti na soupeřku ze Švédska a čeká ji zápas podle speciálních Underground pravidel.


Alexandra Andersröd je dvojnásobnou švédskou šampionkou v K-1 a v rámci muay thai či kickboxu má přes tři desítky zápasů. Má ostrá kolena i lokty, a na Slovenku tak po dvou letech čeká opravdu náročná výzva. Andersröd bude mít navíc možnost „pomstít“ svou krajanku Cornelii Holm, kterou Szabová před dvěma lety porazila.


Ve světě bojových sportů jsou dva roky poměrně dlouhá pauza, v zápase proto rozhodne zejména to, v jaké formě se Szabová dokáže po této pauze vrátit. Zkušená bojovnice s vražedným instinktem je však v boji jasnou favoritkou a nebude žádným překvapením, pokud si odnese další ukončení před limitem.

Tip na vítězku: Szabová

Lucia Szabová MMA Bojové športy
Zdroj: Oktagon MMA

Robo Pukač vs. Matouš Kohout

Toto bude velká paráda. Nečekaný zápas, ve kterém se Kohout představí ve velterové divizi, tedy ve vyšší váhovce, než je zvyklý. Sice nebude muset tolik hubnout, ale nesmíme zapomínat, že právě Pukač je v této váze jako doma.

Můžeme čekat krvavý zápas v postoji, protože tam se oba cítí nejkomfortněji. Jsou skvělí boxeři a jde jim i pasování u pletiva, kde by mohli sbírat body i za cenu toho, že by nešlo zrovna o nejatraktivnější zápas. Věříme však v to, že půjde o podobně napínavou férovku, jakou naposledy Kohout předvedl s Karolem Ryšavým.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Zatímco český borec je agresivnější, Pukač je zase techničtější a přesnější. Už mnohdy mu však zápasy na plná tři kola utekly v rukou bodových rozhodčích, kteří to neviděli úplně stejně jako on či diváci v hale. Proto očekáváme, že půjde po výhře možná razantněji a v případě, že by Kohouta dostal na zem, by měl dominovat a hrozit submisí.

Tip na vítěze: Pukač

Robo Pukač
Zdroj: OKTAGON MMA

Łukasz Siwiec vs. Amiran Gogoladze

Polsko-gruzínská mazanice. Oktagon 47 je plný nabitých zápasů a právě při tomto se možná bude divákům tajit dech. Oba jsou totiž chirurgicky přesní, tvrdohlaví zabijáci. Siwiec téměř porazil Davida Kozmu a následně dominantně zdolal Johna Hathawaye. Gogoladze přezdívaný „The Sniper“ naposledy jednoznačně ubil Liama Etebara.

Na první pohled nenápadný duel, který nakonec může patřit mezi to nejlepší z celé karty. Myslíme si, že to bude velmi vyrovnané, o něco více však věříme Siwiecovi, jehož nezlomnost a bojové IQ mohou konkurovat těm nejsilnějším mužům velterové divize Oktagonu. I když má více zápasů Gruzínec, v kleci se ještě nepostavil tak náročným soupeřům jako jeho protějšek.

Tip na vítěze: Siwiec

Marek Mazúch vs. Jaime Cordero

Pokud by toto byl nakonec zápas večera, vůbec bychom se nedivili. Oba milují krev a ostré přestřelky, které končí až tmou a tvrdým pádem k zemi. Mazúch jako jediný dokázal „vypnout“ Leandra Silvu, a to ve velkých boxerských rukavicích, takže síla, kterou disponuje, je zdá se trochu na jiné úrovni.


Podceňovat Cordera by však byla obrovská chyba. V posledních dvou zápasech se totiž příliš neohřál, jelikož už v prvním kole doslova zdemoloval Ondřeje Rašku a Gabriela Töröka. Mazúch asi nebude tak lehkým oříškem, ale vidíme v jeho stylu boje slabiny, které by Němec mohl potrestat.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

Mazúchovy výpady mohou minout cíl a údery z kontru by pro něj mohly být osudové, což se ukázalo i při zápase s Alem Matavaem. Cordero je techničtější a komplexnější bojovník. I on však může udělat chybu a dostat „ránu smrti“. Mazúch ale v minulosti ukázal, že toho dokáže snést hodně. Ať už to dopadne jakkoli, čeká nás parádní zápas. Budeme si ho ještě dlouho pamatovat.

Tip na vítěze: Cordero

mazuch
Zdroj: OKTAGON MMA

Mateusz Legierski vs. Karol Ryšavý

Polský dynamit Mateusz Legierski je na půdě Oktagonu dosud neporažen – jedinou prohru v kariéře má z prestižní KSW, kde si připsal jednu výhru a jednu porážku. Jeho ruce nebezpečné jako výbušnina a jejich tvrdost pocítil už nejeden soupeř. Problém mu však nedělá ani ukončit soupeře na zemi. Jeho zápasy tak většinou mívají krátké trvání, o čemž jsme se už ostatně mohli několikrát přesvědčit.


Na druhou stranu klece se postaví svěřenec Attily Végha Karol Ryšavý, který si v posledním zápase poradil s Matoušem Kohoutem. I on většinu svých zápasů končí před limitem, a i když má o něco více zkušeností než Legierski, v tomto případě si myslíme, že za delší provaz bude tahat rychlejší a tvrdší polský bojovník. Podobně to vidí i sázkové kanceláře, u kterých je Legierski velkým favoritem.


Pokud by Ryšavý dokázal překvapit a vyhrál, posunul by se ze čtvrtého místa v žebříčku lehké váhy vzhůru k těm nejvyšším příčkám. Oproti tomu Legierski je v žebříčku lehké váhy aktuálně na druhém místě, případná výhra nad Ryšavým by mu tak mohla potenciálně zajistit titulový zápas. Už dřív byl v lehké váze šampionem Oktagonu a vůbec se netají tím, že chce opasek získat zpět. Aby se k němu ale dostal, musí projít přes Ryšavého.

Tip na vítěze: Legierski

Oktagon MMA MMA Karol Ryšavý Marek Bartl
Zdroj: Oktagon MMA

Adam Pałasz vs. Sofiane Boukichou

V Bratislavě uvidíme i souboj těžkotonážníků, což je vždy skvělá zábava. Knokaut tam totiž smrdí každou vteřinu. Někdy stačí mrknout a je po zápase. Tentokrát tomu nebude jinak. Polák přezdívaný Adas z Jawora si už sice brousil zuby na opasek Oktagonu, tvrdě však narazil na Lazara Todeva, který se o titul popere už brzy s Hatefem Moeilem.

Doporučeno
Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul 3. března 2024 8:15

Zatímco Pałasz je mistr na knokauty, jeho francouzský soupeř Sofiane Boukichou má zase v oblibě boj na zemi a submise, přičemž jeho nejčastější technikou na ukončení zápasu je rear-naked choke.

Uvidíme, kdo si prosadí svou hru, ale větším favoritem je rozhodně agresivní Pałasz, který když se „přepne“ do bestiálního módu, nezná bratra a trhá na kusy vše, co je před ním. Čekáme konec hned v prvním kole, možná už i v prvních vteřinách.

Tip na vítěze: Pałasz

Ivan Buchinger vs. Jakub Dohnal

Slovenský velikán Ivan Buchinger patří mezí největší legendy domácí scény a za sebou už má bezmála 50 zápasů. Jak sám o sobě říká, na zemi je zabiják a jeho statistiky to jasně potvrzují. Na submisi ukončil už neuvěřitelných 24 soupeřů, což je o 10 více než celkový počet zápasů jeho nadcházejícího soupeře.


Jakub Dohnal po své poslední výhře vyslovil přání postavit se proti Buchingerovi a promotéři mu jej splnili. Dohnal ve svých zápasech sází primárně na wrestling se snahou přebodovat soupeře nebo je utáhnout na submisi, není však pravděpodobné, že by se mu to podařilo i v zápase s Buchingerem, který bude na zemi na daleko vyšší úrovni.


Na zemi se s Buchingerem dokáže měřit jen málokdo, jak jsme již ale několikrát viděli – včetně posledního zápasu na pražské Štvanici –, výměny v postoji mu někdy mohou dělat problémy. Oproti tomu Dohnal v boji s Davidem Moonem ukázal, že dovede i extrémně efektivně boxovat, což by mohl zkusit i v zápase s Buchingerem.


Pokud by Dohnal zvítězil, jednalo by se o největší výhru jeho kariéry. Jako pravděpodobnější scénář však vidíme, že Buchinger na domácí půdě nezklame a doručí další ukončení před limitem. Tipujeme další submisi během prvních dvou kol.

Tip na vítěze: Buchinger

Ivan Buchinger OKTAGON MMA MMA
Zdroj: Oktagon MMA

Karlos Vémola vs. Pavol Langer

Zápas, o kterém by nikdo z nás neřekl, že někdy uvidí, a přece je tady. Přestože Pala Langera mnozí podceňovali a byl téměř neustále outsiderem, probojoval se až k prozatímnímu šampionskému opasku. Nejdříve překvapivě, ale dominantně porazil Rafaela Xaviera a pak v boji o dočasný titul zdolal Němce Alexandra Poppecka.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

S „Terminátorem“ se popere o pravý pásek a bude to stoprocentně bolet. Přestože Langer je rozhodně komplexnějším bojovníkem (v postoji bude mít určitě převahu a na zemi má skvělou kontrolu), Vémola se bude chtít ukázat jako ještě nikdy předtím a smýt všechny pochybnosti o tom, že patří do starého železa.

UFC veterán má na kontě momentálně 19 submisí a 7. října bude chtít tuto bilanci zaokrouhlit na 20. V postoji totiž s Langerem nemá šanci, a proto se stoprocentně bude držet své klasické taktiky dostat soupeře co nejrychleji na zem. V grapplingových výměnách by měl navzdory dovednostem Langera Vémola dominovat a udávat tempo.

V případě, že se mu to nepodaří, může to být náročných 25 minut. Předpokládáme, že Vémola by raději zemřel, než prohrál další zápas v letošním roce, který by ho navíc oddálil a možná úplně odstavil od vytoužené a již prakticky dohodnuté budoucí odvety s Attilou Véghem. Predikujeme konec nejpozději v druhém kole a tvrdý tlak.

Tip na vítěze: Vémola

karlos vémola
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse