Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Huawei.
27. října 2023 13:00
Čas čtení 3:24
Sponzorovaný obsah

Češi jsou nejméně zdravým národem na světě. Zjišťovali jsme, jaké mají návyky | Anketa

ZDRAVÍ ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ ZDRAVÝ SPÁNEK ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Opravdu jsme na tom v Česku se zdravím tak špatně?

Když se sestavují žebříčky nejnezdravějších zemí světa, Česká republika obvykle figuruje v první dvacítce. Často jsme považováni za národ, který málo sportuje, pije hodně alkoholu a jí nezdravé jídlo. Ale je to opravdu tak? To nás také zajímalo, proto jsme vyrazili do pražských ulic zjišťovat, jak na tom Češi s péčí o své zdraví jsou.

Jsou opravdu Češi nejnezdravějším národem na světě?

Žebříčky nejzdravějších a nejméně zdravých národů každoročně sestavuje hned několik organizací. Mezi kritéria hodnocení patří například množství konzumovaného alkoholu, cigaret, míra obezity, ale také míra znečištění prostředí či úroveň mentálního zdraví. Konkrétní pořadí na jednotlivých příčkách se může lišit, v první dvacítce se však většinou objevují stejné země. A Česká republika je mezi nimi. V žebříčku Yahoo! Finance jsme se umístili na 20. místě, server SportSkeeda dokonce označil Českou republiku jako vůbec nejnezdravější zemi na světě za rok 2023.

Jakkoliv se tato data zdají alarmující, rozhodli jsme si je ověřit přímo v ulicích Prahy. A podle našeho miniprůzkumu jsme na dobré cestě je změnit. Mladí lidé se s „nezdravým trendem“ totiž neztotožňují. Pravidelně se o sebe starají, dopřávají si kvalitní stravu i pohyb. Každý z nich k tomu má svůj důvod – ať už je to udržet si postavu, nebo touha po zdravém těle. To hlavní ale je, že čím více lidí se stará o své zdraví, tím dále se posuneme ve zmíněných žebříčcích.

Vzorek našich respondentů byl mnohem menší, takže prosím vezmi v úvahu to, že ho nelze plnohodnotně srovnat s realizovanými studiemi.
Huawei Watch GT4, Pamela Reif
Zdroj: Huawei

Udržovat si zdravý životní styl není v dnešní uspěchané době zrovna jednoduché. Máme spoustu povinností, které nám zabírají většinu dne. Můžeme se cítit unaveně a ztrácet tak potřebnou motivaci. V takových chvílích je však dodržování zdravých návyků o to důležitější. S tím mohou pomoci chytré hodinky. Například Huawei Watch GT4 mají funkci Activity Rings, která ti připomene, že máš vykonat pohybovou aktivitu, a kontroluje plnění cílů, které si sám*sama nastavíš. Přináší více než 100 sportovních režimů, aby si mohl vybrat úplně každý. Na konci dne ti nabídnou statistiky, kde uvidíš počet spálených kalorií, délku cvičení nebo například aktivitu vestoje.

objev huawei watch gt4

Češi a sport

Navzdory výsledkům uvedených žebříčků naši dotazovaní zahrnují do svého denního programu nějakou formu pohybu, ať už je to jóga, silový trénink, nebo běh. Jejich motivací je obvykle zdraví a snaha vypadat dobře. Každý respondent, na kterého jsme narazili, sportuje minimálně třikrát týdně. Jeden nám sice řekl, že necvičí, ale vzápětí jsme se dozvěděli, že pravidelně trénuje stojky a dělá kalisteniku, což je aktivita, která rozvíjí tělesnou sílu a vytrvalost.

Huawei Watch GT4
Zdroj: Huawei

Stravu zvládáme, ale pitný režim je problém 

Snahu vypadat dobře promítají lidé i do svých jídelníčků. Uvádí, že se snaží jíst převážně zdravě. Dva respondenti dodržují jídelníček přísněji a konzumují především potraviny jako rýži, avokádo, vejce, kuřecí maso nebo tuňáka – typicky kulturistickou stravu. Další však přiznávají, že si občas dopřejí nějaký junk food.

Co si budeme povídat, podobně by asi odpověděla většina z nás. Někdy ale to naše „občas“ může být častější, než se zdá. Proto Huawei Watch GT4 nabízí funkci Stay Fit, pomocí které můžeš sledovat svůj denní příjem a výdej kalorií. Přes den si budeš zapisovat, co jsi jedl*a, a večer uvidíš, jak se ti dařilo plnit stanovené cíle.

Kde jsme narazili na zádrhel, je pitný režim, s jehož dodržováním mají lidé problémy. Pouze jeden respondent uvedl, že vypije 3–4 litry denně. Ostatní přiznávají, že vypijí pouze litr až litr a půl a často na pitný režim zapomínají. Stejně jako spousta z nás. I s tím ale mohou pomoci Huawei GT4. Během dne ti budou posílat notifikace s připomínkou, že se máš napít.

Voda
Zdroj: Pexels.com/Daria Shevtsova

Umíme odpočívat?

Zdravý životní styl není jen o výkonu. Abychom ho mohli podávat, potřebujeme kvalitní spánek. Dobrá zpráva je, že všichni naši dotazovaní spí minimálně 7 až 8 hodin denně, což je považované za minimum. K tomu, abychom si dobře odpočinuli, však nestačí jen znát celkovou délku spánku. Důležitá je délka jednotlivých spánkových cyklů.

Huawei Watch GT4 disponují technologií Huawei TruSleep™, která detekuje mikropohyby během spánku a dokáže tak určit konkrétní stadium i jeho délku. Senzor TruSeen™ 5.5+ rozpozná rozdíly v srdeční frekvenci a funkce Sleep Breathing Awareness hlídá pravidelnost dechu. Všechny tyto funkce pomáhají rozklíčovat, kde nastal případný problém, kvůli kterému se cítíš unavený*á, a navrhnou ti řešení. Každé ráno po probuzení ukazují spánkové skóre, kde uvidíš kvalitu svého spánku na stupnici od 0 do 100.

spánek spát postel
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k užití

Prevence je půl zdraví

Nedílnou součástí zdraví je samozřejmě prevence, proto jsme se ptali, jestli si ji lidé nějakým způsobem monitorují. Potěšilo nás, že nezapomínají na pravidelné lékařské prohlídky. Kromě toho si však hlídají zdraví právě pomocí chytrých hodinek a jejich výše zmíněných funkcí.

Suma sumárum, podle výsledků našeho miniprůzkumu v Praze se o sebe lidé v Česku starat chtějí. Podrobné odpovědi respondentů najdeš přímo ve videoanketě. Jestli se chceš i ty více zaměřit na své zdraví, pořiď si Huawei Watch GT4. Díky nim pro tebe bude snazší hlídat si nejen množství pohybu, ale také kvalitu spánku a odpočinku, který je pro zdravý životní styl nezbytný. Baterie vydrží až dva týdny, takže je klidně můžeš vzít třeba na výšlap v horách. A výhodou je, že jsou kompatibilní se systémem Android i iOS.

Huawei Watch GT4, Pamela Reif
Zdroj: Huawei
Domů
Sdílet
Diskuse