Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2023 v 13:56
Čas čtení 0:43
Tereza Šnajdrová

Často používáš sarkasmus? Pak jsi chytřejší než ostatní a můžeš se jim za to vysmát

Často používáš sarkasmus? Pak jsi chytřejší než ostatní a můžeš se jim za to vysmát
Zdroj: Usplash/Gabrielle Henderson/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Inteligence je často spojována s vysokým IQ, množstvím přečtených knih, získanými tituly nebo touhou se učit.

Jenže jak zjistili vědci a vědkyně z Bar-Ilanovy univerzity, inteligence může také souviset se sarkasmem. Ve zkratce – lidé, kteří bývají často sarkastičtí, jsou inteligentnější než ostatní. Všechny ty roky jízlivých poznámek se konečně vyplatily.

Doporučeno
VIDEO: Jared Leto vylezl na Empire State Building, aby oznámil velkou novinu. Týká se i Česka VIDEO: Jared Leto vylezl na Empire State Building, aby oznámil velkou novinu. Týká se i Česka 10. listopadu 2023 v 9:52

Podle výsledků studie zveřejněné v časopise Journal of Applied Psychology je schopnost porozumět sarkasmu a používat ho známkou toho, že jsi superinteligentní a vysoce kreativní.
 
Vědci a vědkyně provedli sérii tří studií, v rámci kterých analyzovali účinky hněvu a sarkasmu na mozek. Zjistili, že pochopit sarkasmus vyžaduje větší kognitivní úsilí a komplexnější myšlení. „Musíte vynaložit úsilí, abyste dekódovali význam toho, co je vyřčeno sarkasticky. Musíte se totiž zaměřit nejen na slova, ale také nuanci a hledat protichůdný význam,“ píše se ve studii.

Doporučeno
Mluvme o sexu. „Používejme slova jako penis nebo vulva. Časem to přestane být trapné,“ radí psycholožka Mluvme o sexu. „Používejme slova jako penis nebo vulva. Časem to přestane být trapné,“ radí psycholožka 6. listopadu 2023 v 11:00

Tyto výsledky potvrzuje také Francesca Gino z Harvard Business School, která na toto téma provedla vlastní výzkum. „Sarkasmus je mnohem nuancovanější a ve skutečnosti obsahuje některé důležité a přehlížené psychologické a organizační výhody. Aby bylo možné sarkasmus vytvořit nebo dekódovat, musíte překonat rozpor mezi doslovným a skutečným významem sarkastických výrazů. Tento proces aktivuje a usnadňuje abstrakce, která zase podporuje tvůrčí myšlení,“ uvedla.

Nás tahle studie potěšila, co tebe?

Anketa:
Používáš často sarkasmus?
Pořád, málokdy mluvím vážně.
Sem tam ano, ale ne moc často.
Co je to sarkasmus?
Pořád, málokdy mluvím vážně.
62 %
Sem tam ano, ale ne moc často.
22 %
Co je to sarkasmus?
16 %
Domů
Sdílet
Diskuse