Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2023 v 14:15
Čas čtení 0:45
Radim Šlechta

V Praze najdeš zeleného hada, který má hlavu jako pes a dlouhé tesáky

V Praze najdeš zeleného hada, který má hlavu jako pes a dlouhé tesáky
Zdroj: Zoo Praha/Petr Hamerník/propagační materiál
NEWS ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Zoologická zahrada v Praze má nové hady. Milovníky plazů nadchnou.

V pražské zoo si nově můžeš prohlédnout psohlavce Batesovy, hady s hlavou nápadně podobnou té psí. Smaragdově zelení plazi obydleli pavilon Terárium. Zoo Praha o tom informuje na svých stránkách.

Psohlavci Batesovi jsou velmi nápadně zelení hadi, pyšnící se proporčně nejdelšími zuby, a pochází z Amazonské nížiny. Svoje nepříliš obvyklé jméno dostali od švédského přírodovědce Carla Linného, a to kvůli tvaru hlavy a právě dlouhým tesákům, které připomínají ty psí. Jejich původní druhové jméno cannius později přešlo i do českého rodového názvu.

„Samec se jmenuje Uatuma a samice Coari. Jde o mladý pár, jehož získání od zkušeného herpetologa je pro nás nesmírně cenné. Terárium jsme osázeli výhradně takovými druhy rostlin, které se vyskytují i v přirozených lokalitách těchto psohlavců v Amazonii. Jde o stromový druh hada, takže návštěvníci naši dvojici naleznou zcela jistě ve větvích v horní části expozice,“ říká chovatel plazů Vojtěch Víta.

Jako nejpozoruhodnější věc, které si můžeš při procházce zoologickou zahradou všimnout, uvádí pražská zoo velmi blízkou podobu s krajtou zelenou v sousedním teráriu. „Ačkoliv psohlavci obývají Jižní Ameriku a druhá jmenovaná sever Austrálie a Novou Guineu, v očích laika jsou k nerozeznání podobní,“ přibližuje zoo v tiskové zprávě.

Domů
Sdílet
Diskuse