Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. prosince 2023 14:00
Čas čtení 4:46
Ondřej Mrázek

Hulk má syna a nulový dopad Eternals. Šest věcí, které Marvel musí nutně vysvětlit

Hulk má syna a nulový dopad Eternals. Šest věcí, které Marvel musí nutně vysvětlit
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY KOMIKSY MARVEL
Uložit Uložené

V průběhu čtvrté a páté fáze se v marvelovkách naťukla či jinak otevřela spousta věcí, které ani po letech stále nemají vysvětlení.

O stavu současného Marvelu toho už padlo mnohé, následující řádky pak nebudou na problémy studia a jeho tvorby z posledních let nahlížet obecně, ale více konkrétně. Zatímco kvality jednotlivých filmů a seriálů bychom mohli probírat od rána do večera, existují věci, které nám nedají spát ještě o něco víc. Řeč je o zapomenutých dějových linkách, případně zvláštních dilematech okolo MCU, která zoufale potřebují vysvětlení.

Doporučeno
Marvel vs. DC v roce 2024: Kdo bude do kina posílat horší filmy? Marvel vs. DC v roce 2024: Kdo bude do kina posílat horší filmy? 21. listopadu 2023 11:00

Co je s Avengers?

Začneme hned asi tím nejzásadnějším. Kde byli poslední roky Avengers? Kdo jim velí? Proč nezasáhli ani v jednom z konfliktů, které se mezi Endgame a v době psaní poslední uvedené marvelovky – Marvels – odehrály? Ať už hrozil konec světa v Eternals, nebo právě v Marvels.

Avengers.
Avengers. Zdroj: Marvel Studios

Ano, Kevin Feige už sice stačil oznámit páté Avengers: The Kang Dynasty a šesté Avengers: Secret Wars na roky 2026 a 2027 (původně měly filmy dorazit dříve, ale stávky a další faktory nakonec vedly k odsunům), vznikla tak ale poměrně zásadní mezera mezi Endgame a dalším filmem s Avengers, během které se vůbec neřeší, co se s týmem stalo, kdo mu velí a jak se například tváří na nejrůznější události z jiných filmů.

Napravit by to teoreticky mohly snímky Captain America: Nový svět a Thunderbolts, které mají dorazit v roce 2025 a se kterými by se Marvel chtěl vrátit k civilnějším příběhům ve stylu Captain America: Občanská válka. Obojí ovšem bude muset žonglovat příběh spolu s kupou nových či méně známých postav, snad tedy zbude čas i na vysvětlení absence Avengers v posledních letech.

Nulový dopad Eternals

Další problém má dvě strany mince. Jedna je, že na konci Eternals z naší planety začne trčet obří Celestiál a od té doby to zjevně nikoho nezajímá (ve filmu šlo o metaforu na změny v klimatu). A druhá, že Eternals sami o sobě nikoho nezajímali, takže se tento problém zdá být sám o sobě poměrně zbytečný.

Eternals.
Eternals. Zdroj: Marvel Studios

Film s Angelinou Jolie, Salmou Hayek nebo Richardem Maddenem v kinech nevydělal, kritici ho nepochválili a diváci jej logicky do velké míry ignorovali. Přesto byly události snímku pro MCU naprosto zásadní, představily nám nové rasy, položily docela významné historické základy, a jak už zaznělo, na konci vedly takřka ke zničení světa. A reakce na to všechno? Ohlušující ticho.

Doporučeno
10 věcí, které musí Marvel změnit v roce 2024, abychom si ho zase zamilovali 10 věcí, které musí Marvel změnit v roce 2024, abychom si ho zase zamilovali 8. ledna 2024 12:00

Sem tam se objeví drby, že by se film mohl dočkat pokračování. Nebo by se mohly vrátit alespoň některé z jeho hlavních postav (na konci měl cameo dokonce i Harry Styles). Reálně se ale zatím k Eternals nikdo povolaný nevyjádřil, v plánech s nimi prozatím nic není, a tak film nadále zůstává ve stínu prakticky všech ostatních počinů z MCU. Za nás přitom dost neprávem.

Hulk má syna

Jestli jsi zaznamenal*a všeobecný hate na seriál She-Hulk, asi ses ani neobtěžoval*a dát mu šanci. A nemůžeme tě za to moc soudit. V rámci MCU se nejednalo o kdovíjak zásadní dílo, do velké míry šlo o absurdní satirickou parodii, která bořila čtvrtou stěnu a ke konci už i všechny možné meta roviny. Něco podstatného z ní ale přece jen vzešlo.

She-Hulk.
She-Hulk. Zdroj: Marvel Studios

Totiž Hulkův syn Skaar. Kde se vzal? S kým ho má? A proč je na Zemi? To všechno by mohli tušit komiksoví nadšenci do příběhů s Hulkem, ale ne obyčejní diváci, kterým z toho na konci She-Hulk maličko spadla brada (částečně i proto, že se jeho ztvárnění moc nepovedlo…).

Všechno tohle by pak mohl (a za ideálních okolností i měl) vysvětlit samostatný film s Hulkem, na který Marvel letos získal konečně zase práva. Uvidíme ho? Kdo ví, rozhodně v to ale doufáme, protože to poslední, co bychom si přáli, je, aby se tvůrci pouštěli do vysvětlování Skaara v nějakém dalším seriálu nebo hůř ve filmu, který patřící primárně úplně jiné postavě. Dejte Hulkovi vlastní film!

Venom jo, nebo ne?

K vyřešení otázky Venoma je nejprve potřeba vyřešit otázku Spider-Mana. Jelikož práva na postavu stále drží studio Sony, může Marvel Spider-Mana využívat v MCU jen se svolením konkurence. Jenže Sony by rádo ze Spider-Mana těžilo samo, ve svém vlastním univerzu. Vzniká tak lehké schizma.

Venom 2: Carnage přichází.
Venom 2: Carnage přichází. Zdroj: Sony Pictures

Venom jako takový už se přitom na pár sekund v MCU objevil, a to v jedné z potitulkových scén filmu Spider-Man: Bez domova. Ihned byl ale zase vymazán. Následně však dorazila potitulková scéna Morbia, která zase soňácké univerzum s MCU propojila narážkou na Vultura s tváří Michaela Keatona z prvního Spideyho. Venom a Morbius se navíc v příštím roce dočkají dalších kámošů v podobě Kravena a Madame Web, zatímco Marvel se čtvrtým Spider-Manem otálí a spolu s Tomem Hollandem čeká, až se objeví příběh hodný vyprávění.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš kultovní komiks Čtyřlístek? Otestuj se KVÍZ: Jak dobře znáš kultovní komiks Čtyřlístek? Otestuj se 2. prosince 2023 17:00

Aktuálně tedy máme na stole Schrödingerova symbionta, kdy Venom patří i nepatří do MCU, a troufneme si tvrdit, že z toho nejsou o moc moudřejší ani samotní tvůrci, natož herci. Ideální řešení by však bylo filmy s Hardym amputovat od zbytku MCU, vůbec je neseznamovat s Hollandovým Peterem Parkerem a dát jim vlastního Spideyho, třeba s tváří Andrewa Garfielda. Holland a Maguire mezitím můžou táhnout Avengers pod Marvelem a všichni budou happy.

Kde je Shang-Chi?

Po Endgame byl každý namlsán, co dalšího nám Marvel přinese. Představení orientálního Shang-Chiho, jež se neslo v duchu návratu k filmům, jako jsou první Iron Man nebo Captain America, ale řadu lidí příliš neoslnilo. Zpětně je však třeba říct, že Shang-Chi a legenda o deseti prstenech byl mnohem lepší než kupříkladu Ant-Man a Wasp: Quantumania nebo Marvels. A to do takové míry, že bychom s tímto hrdinou rádi viděli další film. Kdy bude?

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech.
Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. Zdroj: Marvel Studios

To je právě ten problém. Nikdo neví. Marvel před časem odhalil hromadu nových projektů, mezi kterými byly i dva zmíněné nové Avengers filmy, přičemž jeden z nich měl točit právě režisér Shang-Chiho Destin Daniel Cretton. O dvojce tohoto filmu však nepadlo ani slovo. A my bychom celkem rádi věděli proč.

Cretton mezitím režii Avengers: The Kang Dynasty opustil, aby mohl vyvíjet jeden seriál pro Marvel a snad právě i dvojku Shang-Chiho. Její oficiální potvrzení ale zatím nepřišlo, přitom se jednalo o jednu z mála úspěšných marvelovek čtvrté fáze. Snad si tedy Feige a spol. trochu rozmyslí své priority a první čínský superhrdina brzo zažije návrat.

Podoba Fantastické čtyřky

No a nakonec je třeba zmínit Fantastickou čtyřku. Její dosavadní filmová zpracování bank zrovna nerozbila a my se už za pár let dočkáme dalšího pokusu. F4 patří v Marvel rodině ke korunním klenotům, studio se tak bude jistě maximálně snažit, aby to tentokrát byl nejen velký hit, ale především povedený film. K tomu ale potřebuje i dobré herce. No a shodou okolností už je málem i měl...

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství.
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. Zdroj: Marvel Studios

Ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství se totiž role alternativního Reeda Richardse aka Mr. Fantastica zhostil charismatický John Krasinski. A ano, ve filmu s ním nebylo naloženo zrovna nejrozumněji. To by ale scénář k filmové verzi hravě mohl spravit. Fanoušci už navíc Krasinského přijali jako výtečnou volbu, jakmile se tedy prohlásilo, že se herec do role nevrátí, velká část z nich si to vzala osobně.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře se vyznáš v Marvel seriálech? KVÍZ: Jak dobře se vyznáš v Marvel seriálech? 15. listopadu 2023 16:00

Každým dnem pak čekáme, které herce tedy Marvel nakonec do filmu obsadil, stále jsme však mírně zklamaní, že se studio raději nedrželo Krasinského a do role Sue Storm nepovolalo jeho manželku Emily Blunt. Těžko říct, jestli tuhle kombinaci dokáže něco trumfnout, rozhodně v to ale budeme doufat. Žádný jiný film totiž nebude v nadcházejících letech tak důležitý pro budoucnost Marvelu jako právě Fantastická čtyřka.

Domů
Sdílet
Diskuse