Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. prosince 2023 13:06
Čas čtení 1:07
Vojtěch Vanda

Youtuber, který úmyslně havaroval s letadlem kvůli klikům, míří do vězení. Jaký trest dostal?

Youtuber, který úmyslně havaroval s letadlem kvůli klikům, míří do vězení. Jaký trest dostal?
Zdroj: Pixabay/schauhi/volně k užití (ilustrační foto)
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) YOUTUBE
Uložit Uložené

Americký youtuber Trevor Jacob nechvalně proslul svým videem s názvem „Havaroval jsem s letadlem“ nahraným na server 24. prosince 2021. V něm po údajné závadě na motoru vyskočil za letu. Stroj havaroval, postup Jacobse byl však chybný.

Video, které od té doby zhlédlo skoro 4,5 milionu sledujících, je stále možné na jeho kanále zhlédnout. Odtud také americká Federální letecká správa (FAA) zjistila, že youtuber Trevor Jacob havaroval se svým letadlem úmyslně.

Jacob letěl se svým jednomotorovým letadlem 24. listopadu 2021 nad národním parkem Los Padres v Kalifornii, když mu podle záběrů z letadla vypověděl službu motor. „Jsem přímo nad horami a vypověděl mi motor,“ reagoval s doprovodem nadávek Jacob, když se rozhodoval, co udělá. Nakonec se rozhodl ke skoku z letadla, jelikož měl s sebou padák. O jeho kousku jsme informovali již minulý rok. FAA pilotovi odebrala licenci.

Doporučeno
Časopis Time zveřejnil seznam kandidátů na Osobnost roku. Nechybí barbie, čínský prezident nebo Taylor Swift Časopis Time zveřejnil seznam kandidátů na Osobnost roku. Nechybí barbie, čínský prezident nebo Taylor Swift 5. prosince 2023 10:24

„Dne 24. listopadu 2021 jste ukázal, že vám chybí úsudek a odpovědnost tím, že jste se rozhodl vyskočit z letadla pouze proto, abyste jeho havárii mohl natočit,“ stálo tehdy v posudku agentury. Jako důkaz k tomuto tvrzení použila kamery připevněné na křídlech letadla včetně té, která byla přímo namířena na leteckou vrtuli.

Dopustil se ale dalších pochybení. Například otevřel dvířka letadla ještě předtím, než informoval o poruše. To, že vstoupil do letadla s padákem, taktéž indikovalo, že má v plánu skočit. Neměl žádnou tendenci nouzově přistát, a dokonce ani nevyslal nouzový signál řízení leteckého provozu.

Reklama

Nyní je jasné, že třicetiletý Jacob půjde za mříže. V dohodě o vině a trestu obžalovaný uvedl, že jeho akce byla součástí sponzorského videa. Po havárii také tvrdil, že nevěděl, kam letadlo dopadlo, nicméně to nebyla pravda. Na místo havárie se později dostal helikoptérou a trosky letadla zničil. Natočený materiál si přirozeně vzal s sebou.

Přiznal se k trestnému činu ničení a skrývání se s úmyslem zabránit federálnímu vyšetřování. Dle slov Jacobse byla tato zkušenost „velmi pokořující“ a odsouzení na šest měsíců vězení, které nakonec dostal, kvitoval.

Domů
Sdílet
Diskuse