Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. prosince 2023 6:00
Čas čtení 6:12
Ilona Hobzová Lucie Kotvalová

Kde v Praze zažít opravdové Vánoce? Tipy na místa s vánoční atmosférou, která nejsou Staromák

Kde v Praze zažít opravdové Vánoce? Tipy na místa s vánoční atmosférou, která nejsou Staromák
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
GASTRO KÁVA PRAHA VÁNOCE
Uložit Uložené

Prošli jsme Prahu křížem krážem, abys ty nemusel*a. Výsledkem je seznam několika podniků, které tě dostanou do vánoční nálady a ještě si pochutnáš. Nemáš zač.

O Vánocích míří do Prahy za vánoční atmosférou spousta lidí. Adventní čas si mnoho z nás pojí hlavně se svařákem nebo punčem a vánočními trhy. Ne každý je ale z davů na rušném a přeplněném Staroměstském náměstí zrovna nadšený a raději by si něco dobrého vychutnal na klidnějším místě. 

Refresher se tak vydal do několika kaváren po celé Praze, kde si můžeš (nejen) typické vánoční dobroty vychutnat v klidu a pohodě a o vánoční atmosféru tam rozhodně nepřijdeš. Naopak – vůni jehličí a cukroví, tóny koled a krásu vánoční výzdoby tam navnímáš snad ještě více.

Typika 

Otvírací doba: 7:30–⁠21:00 (pondělí až pátek), 9:00–⁠19:00 (sobota a neděle)

Kavárnu Typika najdeš v nenápadné ulici v Nuslích. Stojí za to si sem cestu z centra udělat – podnik každý den nabízí vosí hnízda, linecká srdíčka, čokoládové lanýže a vaječňák. Brunch navíc můžeš doplnit i teplou limonádou nebo některým nápojem ze sezónní nabídky. Vyzkoušej třeba pumpkin spice latté, dirty chai latté, sangría punsch nebo ruby punsch. Během vychutnávání pokrmu či drinku můžeš obdivovat čistý minimalistický design i vánoční dekorace.

Jo a mimochodem, Typika má i druhou lokaci – najdeš ji ve Vršovicích na adrese Kodaňská 24.

TYPIKA.TYPIKA.TYPIKA.TYPIKA.
Zobrazit galerii
(6)

Tvoje máma

Otvírací doba: 7:00–⁠18:00 (pondělí až pátek), 8:30–⁠18:00 (sobota a neděle)

Tvoje máma patří mezi oblíbená vršovická místa, a proto nás těší, že ho můžeme zařadit i do tohoto seznamu. Hned po příchodu návštěvnictvo zaujme vánoční výzdoba, kterou se nešetřilo ani uvnitř kavárny. Na stolech jsou svíčky, vázičky s větvičkami nebo papírový betlém. 

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

Ani zde samozřejmě nechybí cukroví – perníčky, vosí úly, vanilkové rohlíčky nebo kokosové koule. Ke koupi je kromě toho i vánočka, vaječňák, svařák či kakao. Vánoční atmosféra je pak podtržena koledami. Co víc si přát. Ale bacha. Od 23. 12. do 1. 1. kmenové osazenstvo Tvojí mámy „kouká na pohádky a uklízí“.

Tvoje máma.Tvoje máma.Tvoje máma.Tvoje máma.
Zobrazit galerii
(6)

Botanica Coffee Truck

Otvírací doba: 10:00–⁠19:00 (pondělí až neděle)

Botanica Coffee Truck je ztělesněním všeho zeleného i vánočního. Kromě bohaté vánoční výzdoby tě potěší i obsluha ve vánočním svetru nebo dostatek prostoru pro kočárky. Zahřát se můžeš třeba svařákem, teplým moštem, kávou nebo horkou čokoládou s marshmallows. Výzdoba se zde proměňuje podle ročního období – ještě před pár týdny ses tu mohl*a kochat záplavou halloweenských dýní.

Kavárna slouží jako rozšíření krásného květinářství, které najdeš hned vedle. Tam si můžeš skočit třeba pro adventní věnec (pokud jsi zatím, tak jako jedna z autorek, doposud nestihl*a pořídit).

Botanica coffee truck.Botanica coffee truck.Botanica coffee truck.Botanica coffee truck.
Zobrazit galerii
(4)

café jen

Otvírací doba: 7:30–⁠18:00 (pondělí, středa, čtvrtek, pátek), 7:30–⁠16:00 (úterý), 8:30–⁠15:00 (sobota)

I café jen patří k základním vršovickým kavárnám – a tak jako minulá léta ani letos zdejší vánoční atmosféra nezklamala. Na zdech visí vánoční větvičky, na prodej jsou vánočky, vaječňáky, vosí hnízda nebo pusinky. A samozřejmostí je za všech okolností milá obsluha.

Doporučeno
Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli 23. dubna 2024 14:00

Cukroví si navíc můžeš koupit i domů. V malém balení nabízí zmíněné pusinky, balíček složený z několika druhů cukroví a cookies. Pořídit si ale můžeš i běžné produkty z místního koloniálu. Například granulu, džemy, hořčice, kávu, čaje nebo čokoládu. 

A pokud ještě sháníš dárky pod stromeček, můžeš si zde nechat připravit dárkový box v několika variantách: malé, střední a velké. Vánoční feel good vibes zaručeny (to stejné platí pro „jenovského“ sourozence: vilu 63).

café jen.café jen.café jen.
Zobrazit galerii
(3)

Cafefin

Otvírací doba: 9:00–⁠20:00 (pondělí až sobota), 9:00–⁠19:00 (neděle)

Pokud dostaneš chuť na vietnamské jídlo a vánoční atmosféru zároveň, víš, kam jít. Cafefin na náměstí Jiřího z Poděbrad zdobí vánoční dekorace i osvětlení. Obecně jde o moderně zařízenou kavárnu s nabídkou snídaní i hlavních jídel a o její oblíbenosti svědčí i to, že na usazení lidé stojí frontu. 

Cafefin.Cafefin.Cafefin.Cafefin.
Zobrazit galerii
(4)

Bistro Café Laskavá

Otvírací doba: 8:00–⁠20:00 (pondělí až pátek), 9:00–⁠20:00 (sobota), 9:00–⁠17:00 (neděle)

Bistro Cafē Laskavá dostává svému názvu i během předvánočního období a na vánoční výzdobu láká už z venku – osvětlená výloha a les svítících vánočních stromečků okolo podniku zaujal během naší návštěvy hned několik kolemjdoucích.

Ještě větší zážitek tě ale čeká uvnitř. Vánoční stromeček pověšený u stropu špičkou dolů, který odkazuje na tradici našich předků, bohatá výzdoba po celém prostoru, perníkový domeček a široký výběr likérů – od vaječného až po kokosový nebo mandlový. 

Bistro Cafē Laskavá.Bistro Cafē Laskavá.Bistro Cafē Laskavá.Bistro Cafē Laskavá.
Zobrazit galerii
(7)

Etapa

Otvírací doba: 9:00–⁠18:00 (pondělí, středa, čtvrtek, pátek), 9:00–⁠17:00 (úterý, sobota, neděle)

Etapa v Karlíně patří mezi nejoblíbenější cíle a dveře se tam opravdu netrhnou. Etapa se specializuje hlavně na snídaně a brunch – pečou zde dokonce vlastní stoprocentní celozrnný kváskový chleba a sladkosti.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

Vánoční atmosféra tě přivítá hned u vchodu, kde se nachází stůl s nabídkou vánočky, lineckého, rohlíčků a dalšího typického cukroví. Na své si ale přijdou i ti, kteří tradičním kouskům příliš neholdují a dají přednost variantě bez laktózy, lepku či cukru. My jsme ochutnali mrkvový chlebíček a rozhodně stál za to (stejně jako linecké a vanilkové rohlíčky!).


A jestli si chceš něco dobrého z Etapy pořídit na svůj vánoční stůl, máš možnost. Na e-shopu nabízí například vánočku, box cukroví, vaječný koňak nebo těsto na linecké či rohlíčky. Vše je ale třeba zarezervovat s předstihem, protože se po jejich produktech vždycky rychle zapráší.

Etapa.Etapa.Etapa.Etapa.
Zobrazit galerii
(9)

Kavárna Tika

Otvírací doba: 8:00–⁠20:00 (pondělí až pátek), 9:00–⁠15:00 (sobota a neděle)

Miluješ kávu a květiny? V tom případě je Tika tím pravým místem pro tebe. Kavárnu spojenou s květinářstvím najdeš v na první pohled nenápadném vnitrobloku Karolina Plazza. Vánoční atmosféru navozuje už osvětlený prostor přímo před kavárnou. Vůně květin tě do nosu „bouchne“ hned při vstupu a nebudeš vědět, jestli se vydat nejdříve do květinářství, nebo se usadit v příjemném prostoru kavárny, kde si kromě kávy a sladkostí můžeš užít i brunch, oběd nebo tapas.

Jestli si chceš užít trochu klidu v ruchu města a zároveň pořídit nějakou hezkou (nejen) vánoční výzdobu, vyraz do kavárny Tika. Za nás můžeme říct, že jsme si z nádherně uvázaných věnců vůbec nemohly vybrat.

Kavárna Tika.Kavárna Tika.Kavárna Tika.Kavárna Tika.
Zobrazit galerii
(4)

Alchymista

Otvírací doba: 13:00–⁠19:30 (pondělí až neděle)

Cukrárna Alchymista, kterou najdeš v Bubenči, je výjimečná z mnoha důvodů. Jde o ideální místo, kde si vychutnat kávu a opravdu lahodný zákusek z vlastní výroby po procházce nedalekou Stromovkou nebo Letenskými sady. V teplejších měsících je návštěvnictvu k dispozici klidná zahrada plná zeleně. Interiér je v retro stylu a dominuje mu rozsáhlá stropní malba Jana Kristoforiho.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

V současné době zde díky bohaté výzdobě vánoční atmosféra opravdu nechybí, i tady ji umocňují vánoční koledy. A jestli patříš mezi milovníky*milovnice koček, tak dlouho neváhej – mají tady totiž rovnou dvě a jsou velmi přítulné. Výborná káva, vynikající dort, pohodlné křeslo a kočka v klíně. Existuje snad něco lepšího? 

Alchymista.Alchymista.Alchymista.Alchymista.
Zobrazit galerii
(5)

Cukrárna Myšák

Otvírací doba: 8:00–⁠19:00 (pondělí až pátek), 9:00–⁠19:00 (sobota a neděle)

Jestli hledáš místo v centru s opravdu bohatou historií, cukrárnu Myšák poblíž Václavského náměstí bys rozhodně neměl*a minout. Cukrárna se zde provozuje už od roku 1911 a od té doby si vybudovala pověst jednoho z nejznámějších podniků v Praze. Chodí se sem na vyhlášený Myšákův pohár nebo tradiční zákusky, jako jsou věnečky, větrníky či laskonky. 

Do cukrárny ale můžeš vyrazit i na snídani – vybrat si můžeš tradiční párky, vejce do skla, milovníci a milovnice sladkého ale ocení třeba buchtičky se šodó. A protože pro tebe mapujeme vánoční tipy, kousek Myšáka si můžeš odnést i domů. Cukrárna nabízí adventní kalendář, vánočku nebo několik druhů těst, ze kterých si můžeš cukroví upéct sám*sama.

Myšák
Myšák Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

A kam ještě zajít?

Kaváren a restaurací, které tě přivítají vánoční atmosférou, je v hlavním městě samozřejmě více. Nebylo ale v našich silách navštívit úplně všechna místa, která jsme chtěli, ač bychom si to přáli. Tady ti přinášíme další tipy ve zkratce:

Šodó

Šodó je útulné mini bistro v Dejvicích, kam si můžeš skočit na dobrou kávu a skvělý koláček, vydatnou snídani nebo příjemný oběd, víno a něco dobrého k tomu. O vánoční výzdobu se v Šodó letos postaral Green Decor a podle instagramu ani tam není o vánoční atmosféru nouze. K ochutnávce bistro nabízí vaječný koňak, vánočku nebo cukroví. Stavit se tam můžeš od 8:00 do 17:00 (pondělí, úterý), od 8:00 do 19:00 (středa až pátek), v sobotu od 9:00 do 19:00 a v neděli od 9:00 do 17:00.

Super Tramp Coffee

Jestli se potuluješ v okolí Národní třídy, pak určitě zamiř do ulice Opatovická, kde v nenápadném vnitrobloku najdeš tenhle ukrytý skvost. Kavárna Super Tramp Coffee se schovává v pasáži ve Spálené ulici (což je pouze pár kroků od vchodu z metra Národní třída) a nabízí především výběrovou kávu, ale i vynikající sladkosti vlastní výroby včetně veganských kousků. Místo je skvělé i v létě, kdy můžeš posedět na zahrádce, ale i v zimě má díky vánočním dekoracím své kouzlo. 

Anežka

Kavárnu Anežka najdeš v samém srdci Prahy a její jméno je příznačné – sídlí totiž v komplexu Anežského kláštera. Láká na boží brunch, denní menu nebo kávu a koláč a podle instagramu si i tady můžeš domů objednat klasické vánoční cukroví. Vydat se sem můžeš od úterý do neděle, otevřeno mají vždycky od 10:00 do 18:00.

Perníčkovi – kavárna Staré časy

Z centra se v závěru našich tipů přesouváme na samotný okraj Prahy, a to do Písnice v Praze 12. I takový větší výlet by ale mohl stát za to. Sídlí tu totiž podnik s názvem Perníčkovi – kavárna Staré časy. A jak už jméno napovídá, vrátíš se tam opravdu v čase. Kromě nabídky různých druhů perníčků, zákusků, koláčů nebo závinů si tam můžeš posedět na snídani.

Doporučeno
Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím 18. dubna 2024 17:43

Perníčkovi mají kromě kavárny také obchůdek na Libuši, kde nabízí doplňkový sortiment, jako jsou barvy na polevy, vykrajovátka a zdobicí pytlíky. Často je také můžeš potkat na vánočních nebo farmářských trzích a jejich výrobky ochutnat tam. Pokud tě ale láká návštěva „starých časů“, do Písnice se můžeš vydat od pondělí do neděle mezi 8:30 a 18:30.

Domů
Sdílet
Diskuse