Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Kde v Praze zažít opravdové Vánoce? Tipy na místa s vánoční atmosférou, která nejsou Staromák

café jen

Otvírací doba: 7:30–⁠18:00 (pondělí, středa, čtvrtek, pátek), 7:30–⁠16:00 (úterý), 8:30–⁠15:00 (sobota)

I café jen patří k základním vršovickým kavárnám – a tak jako minulá léta ani letos zdejší vánoční atmosféra nezklamala. Na zdech visí vánoční větvičky, na prodej jsou vánočky, vaječňáky, vosí hnízda nebo pusinky. A samozřejmostí je za všech okolností milá obsluha.

Doporučeno
Praha zbořená. Podívej se na ikonické stavby, které už dnes v našem hlavním městě nenajdeš Praha zbořená. Podívej se na ikonické stavby, které už dnes v našem hlavním městě nenajdeš 9. října 2024 v 15:00

Cukroví si navíc můžeš koupit i domů. V malém balení nabízí zmíněné pusinky, balíček složený z několika druhů cukroví a cookies. Pořídit si ale můžeš i běžné produkty z místního koloniálu. Například granulu, džemy, hořčice, kávu, čaje nebo čokoládu. 

A pokud ještě sháníš dárky pod stromeček, můžeš si zde nechat připravit dárkový box v několika variantách: malé, střední a velké. Vánoční feel good vibes zaručeny (to stejné platí pro „jenovského“ sourozence: vilu 63).

café jen.café jen.café jen.
Zobrazit galerii
(3)

Cafefin

Otvírací doba: 9:00–⁠20:00 (pondělí až sobota), 9:00–⁠19:00 (neděle)

Pokud dostaneš chuť na vietnamské jídlo a vánoční atmosféru zároveň, víš, kam jít. Cafefin na náměstí Jiřího z Poděbrad zdobí vánoční dekorace i osvětlení. Obecně jde o moderně zařízenou kavárnu s nabídkou snídaní i hlavních jídel a o její oblíbenosti svědčí i to, že na usazení lidé stojí frontu. 

Cafefin.Cafefin.Cafefin.Cafefin.
Zobrazit galerii
(4)

Bistro Café Laskavá

Otvírací doba: 8:00–⁠20:00 (pondělí až pátek), 9:00–⁠20:00 (sobota), 9:00–⁠17:00 (neděle)

Bistro Cafē Laskavá dostává svému názvu i během předvánočního období a na vánoční výzdobu láká už z venku – osvětlená výloha a les svítících vánočních stromečků okolo podniku zaujal během naší návštěvy hned několik kolemjdoucích.

Ještě větší zážitek tě ale čeká uvnitř. Vánoční stromeček pověšený u stropu špičkou dolů, který odkazuje na tradici našich předků, bohatá výzdoba po celém prostoru, perníkový domeček a široký výběr likérů – od vaječného až po kokosový nebo mandlový. 

Bistro Cafē Laskavá.Bistro Cafē Laskavá.Bistro Cafē Laskavá.Bistro Cafē Laskavá.
Zobrazit galerii
(7)

Etapa

Otvírací doba: 9:00–⁠18:00 (pondělí, středa, čtvrtek, pátek), 9:00–⁠17:00 (úterý, sobota, neděle)

Etapa v Karlíně patří mezi nejoblíbenější cíle a dveře se tam opravdu netrhnou. Etapa se specializuje hlavně na snídaně a brunch – pečou zde dokonce vlastní stoprocentní celozrnný kváskový chleba a sladkosti.

Doporučeno
Kde oslavit začátek semestru? Vybíráme nejlepší místa v Praze, kam zajít za dobrými drinky a skvělou atmoškou Kde oslavit začátek semestru? Vybíráme nejlepší místa v Praze, kam zajít za dobrými drinky a skvělou atmoškou 21. září 2024 v 9:30

Vánoční atmosféra tě přivítá hned u vchodu, kde se nachází stůl s nabídkou vánočky, lineckého, rohlíčků a dalšího typického cukroví. Na své si ale přijdou i ti, kteří tradičním kouskům příliš neholdují a dají přednost variantě bez laktózy, lepku či cukru. My jsme ochutnali mrkvový chlebíček a rozhodně stál za to (stejně jako linecké a vanilkové rohlíčky!).


A jestli si chceš něco dobrého z Etapy pořídit na svůj vánoční stůl, máš možnost. Na e-shopu nabízí například vánočku, box cukroví, vaječný koňak nebo těsto na linecké či rohlíčky. Vše je ale třeba zarezervovat s předstihem, protože se po jejich produktech vždycky rychle zapráší.

Etapa.Etapa.Etapa.Etapa.
Zobrazit galerii
(9)

Kavárna Tika

Otvírací doba: 8:00–⁠20:00 (pondělí až pátek), 9:00–⁠15:00 (sobota a neděle)

Miluješ kávu a květiny? V tom případě je Tika tím pravým místem pro tebe. Kavárnu spojenou s květinářstvím najdeš v na první pohled nenápadném vnitrobloku Karolina Plazza. Vánoční atmosféru navozuje už osvětlený prostor přímo před kavárnou. Vůně květin tě do nosu „bouchne“ hned při vstupu a nebudeš vědět, jestli se vydat nejdříve do květinářství, nebo se usadit v příjemném prostoru kavárny, kde si kromě kávy a sladkostí můžeš užít i brunch, oběd nebo tapas.

Jestli si chceš užít trochu klidu v ruchu města a zároveň pořídit nějakou hezkou (nejen) vánoční výzdobu, vyraz do kavárny Tika. Za nás můžeme říct, že jsme si z nádherně uvázaných věnců vůbec nemohly vybrat.

Kavárna Tika.Kavárna Tika.Kavárna Tika.Kavárna Tika.
Zobrazit galerii
(4)

Alchymista

Otvírací doba: 13:00–⁠19:30 (pondělí až neděle)

Cukrárna Alchymista, kterou najdeš v Bubenči, je výjimečná z mnoha důvodů. Jde o ideální místo, kde si vychutnat kávu a opravdu lahodný zákusek z vlastní výroby po procházce nedalekou Stromovkou nebo Letenskými sady. V teplejších měsících je návštěvnictvu k dispozici klidná zahrada plná zeleně. Interiér je v retro stylu a dominuje mu rozsáhlá stropní malba Jana Kristoforiho.

Doporučeno
Arnold Schwarzenegger se projížděl Prahou na kole. Fotku s ním ulovil i Kluk s kamením Arnold Schwarzenegger se projížděl Prahou na kole. Fotku s ním ulovil i Kluk s kamením 9. září 2024 v 13:38

V současné době zde díky bohaté výzdobě vánoční atmosféra opravdu nechybí, i tady ji umocňují vánoční koledy. A jestli patříš mezi milovníky*milovnice koček, tak dlouho neváhej – mají tady totiž rovnou dvě a jsou velmi přítulné. Výborná káva, vynikající dort, pohodlné křeslo a kočka v klíně. Existuje snad něco lepšího? 

Alchymista.Alchymista.Alchymista.Alchymista.
Zobrazit galerii
(5)

Cukrárna Myšák

Otvírací doba: 8:00–⁠19:00 (pondělí až pátek), 9:00–⁠19:00 (sobota a neděle)

Jestli hledáš místo v centru s opravdu bohatou historií, cukrárnu Myšák poblíž Václavského náměstí bys rozhodně neměl*a minout. Cukrárna se zde provozuje už od roku 1911 a od té doby si vybudovala pověst jednoho z nejznámějších podniků v Praze. Chodí se sem na vyhlášený Myšákův pohár nebo tradiční zákusky, jako jsou věnečky, větrníky či laskonky. 

Do cukrárny ale můžeš vyrazit i na snídani – vybrat si můžeš tradiční párky, vejce do skla, milovníci a milovnice sladkého ale ocení třeba buchtičky se šodó. A protože pro tebe mapujeme vánoční tipy, kousek Myšáka si můžeš odnést i domů. Cukrárna nabízí adventní kalendář, vánočku nebo několik druhů těst, ze kterých si můžeš cukroví upéct sám*sama.

Myšák
Myšák Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

A kam ještě zajít?

Kaváren a restaurací, které tě přivítají vánoční atmosférou, je v hlavním městě samozřejmě více. Nebylo ale v našich silách navštívit úplně všechna místa, která jsme chtěli, ač bychom si to přáli. Tady ti přinášíme další tipy ve zkratce:

Šodó

Šodó je útulné mini bistro v Dejvicích, kam si můžeš skočit na dobrou kávu a skvělý koláček, vydatnou snídani nebo příjemný oběd, víno a něco dobrého k tomu. O vánoční výzdobu se v Šodó letos postaral Green Decor a podle instagramu ani tam není o vánoční atmosféru nouze. K ochutnávce bistro nabízí vaječný koňak, vánočku nebo cukroví. Stavit se tam můžeš od 8:00 do 17:00 (pondělí, úterý), od 8:00 do 19:00 (středa až pátek), v sobotu od 9:00 do 19:00 a v neděli od 9:00 do 17:00.

Super Tramp Coffee

Jestli se potuluješ v okolí Národní třídy, pak určitě zamiř do ulice Opatovická, kde v nenápadném vnitrobloku najdeš tenhle ukrytý skvost. Kavárna Super Tramp Coffee se schovává v pasáži ve Spálené ulici (což je pouze pár kroků od vchodu z metra Národní třída) a nabízí především výběrovou kávu, ale i vynikající sladkosti vlastní výroby včetně veganských kousků. Místo je skvělé i v létě, kdy můžeš posedět na zahrádce, ale i v zimě má díky vánočním dekoracím své kouzlo. 

Anežka

Kavárnu Anežka najdeš v samém srdci Prahy a její jméno je příznačné – sídlí totiž v komplexu Anežského kláštera. Láká na boží brunch, denní menu nebo kávu a koláč a podle instagramu si i tady můžeš domů objednat klasické vánoční cukroví. Vydat se sem můžeš od úterý do neděle, otevřeno mají vždycky od 10:00 do 18:00.

Perníčkovi – kavárna Staré časy

Z centra se v závěru našich tipů přesouváme na samotný okraj Prahy, a to do Písnice v Praze 12. I takový větší výlet by ale mohl stát za to. Sídlí tu totiž podnik s názvem Perníčkovi – kavárna Staré časy. A jak už jméno napovídá, vrátíš se tam opravdu v čase. Kromě nabídky různých druhů perníčků, zákusků, koláčů nebo závinů si tam můžeš posedět na snídani.

Doporučeno
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda 25. července 2024 v 7:00

Perníčkovi mají kromě kavárny také obchůdek na Libuši, kde nabízí doplňkový sortiment, jako jsou barvy na polevy, vykrajovátka a zdobicí pytlíky. Často je také můžeš potkat na vánočních nebo farmářských trzích a jejich výrobky ochutnat tam. Pokud tě ale láká návštěva „starých časů“, do Písnice se můžeš vydat od pondělí do neděle mezi 8:30 a 18:30.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse