Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2023 15:00
Čas čtení 1:05
Barbora Volfová

Recept na domácí vaječňák jako od babičky. Pokud chceš luxusní verzi, přidej jednu speciální surovinu

Recept na domácí vaječňák jako od babičky. Pokud chceš luxusní verzi, přidej jednu speciální surovinu
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
GASTRO RECEPTY VÁNOCE
Uložit Uložené

Připravili jsme si pro tebe recept na vaječný likér, který hravě zvládneš připravit doma během pár minut.

K vánoční atmosféře neodmyslitelně patří cukroví, které se vždy nejlépe zapíjelo vaječným likérem. A proč si letošní várku nepřipravit poctivě doma? Výroba domácího vaječňáku je jednoduchá a výsledek stojí za to. Skvěle se hodí na štědrovečerní tabuli, vánoční večírek i jako pozornost pro přátele či kolegy z práce. Vlastnoručně vyrobený jedlý dárek potěší snad každého. Neholduješ alkoholu? Máme pro tebe i nealkoholickou verzi. 

Aby ti neunikl žádný článek z oblasti gastronomie, neváhej sledovat kategorii Gastro na našem webu.

TIP: Při přípravě doporučujeme použít kvalitní suroviny: opravdu tučnou 33% smetanu, plnotučné mléko, pravou vanilku a pravý rum vyrobený z cukrové třtiny. Tím zajistíš opravdovou chuť likéru. Zde platí pravidlo: čím lepší rum, tím lepší vaječný likér a veselejší Vánoce. 

Recept na domácí vaječný likér jako od babičky

Na 800 ml vaječňáku budeš potřebovat:

  • 4 žloutky,
  • 25 g cukru krupice,
  • 250 ml mléka,
  • 250 ml smetany ke šlehání, 
  • 300 ml rumu (pokud chceš opravdu luxusní vaječňák, zkus karibský rum, rozdíl je obří),
  • 1 plechovku kondenzovaného sladkého mléka (Salko),
  • 1 vanilkový lusk,
  • láhev o objemu 800 ml.
vaječný likér
Zdroj: Pexels/ Pixabay/ volně k užití

Postup

V hrnci vyšlehej pomocí metličky žloutky s cukrem, dokud ti nevznikne světlá pěna. Poté přidej mléko, smetanu, kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku, která nápoj krásně ovoní. Směs přiveď k varu do zhoustnutí a nezapomeň míchat. Textura by měla připomínat tekutější pudink. Takto připravený základ na vaječný likér nechej vychladnout a následně vmíchej rum. Hotový vaječňák už stačí jen přelít do připravené sklenice a nechat odpočívat v lednici. Alespoň tři dny odleželý likér chutná nejlépe! Dobrou chuť.

vaječný likér
Zdroj: Pexels/ Pixabay/ volně k užití
Příprava nealkoholické verze je úplně stejná, akorát stačí místo rumu použít pár kapek rumového aroma nebo nealkoholický karibský rum.
Domů
Sdílet
Diskuse