Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. prosince 2023 16:32
Čas čtení 1:00
Radim Šlechta

Je tvůj pes nadaný? Někteří jsou na úrovni dvouletých dětí, jeden druh zcela vyčnívá

Je tvůj pes nadaný? Někteří jsou na úrovni dvouletých dětí, jeden druh zcela vyčnívá
Zdroj: Unsplash/Balmer Rosario
NEWS ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Nová studie naznačila, že se někteří psi dokážou snadno učit nová slova.

Každý náš mazlíček je unikátní. Nedávné studie ale ukázaly, že někteří psi mohou mít speciální talent naučit se rozlišovat nové slovo poté, co jej slyšeli pouze čtyřikrát. Vyplývá to z výzkumu Scientific Reports.

Podle zjištění jsou někteří psi, převážně border kolie, schopni naučit se rozlišovat mezi slovy, přičemž jim nové slovo stačí zopakovat pouze čtyřikrát. Tím se jejich mentální schopnosti dostávají na úroveň dvouletého dítěte. Vědecký tým se ve studii snažil hlouběji porozumět tomuto fenoménu, známému jako GWL (Gifted World Learners).

Doporučeno
KVÍZ: Blboun nejapný, jednorožec i okapi. Víš, ke kterým zemím patří tato národní zvířata? KVÍZ: Blboun nejapný, jednorožec i okapi. Víš, ke kterým zemím patří tato národní zvířata? 11. září 2023 17:00

Celkově při svém bádání narazili na 41 výjimečně nadaných psů v devíti zemích. Většinu z nich (56 procent) tvořily právě border kolie. Mezi nadanými psy se ale objevili i dva pomeraniani, jeden pekinéz, jeden shih-tzu, corgi, pudl a několik míšenců. 

Border Collie
Zdroj: Wikimedia/Mom0-goodeboi

„Když nám majitel psa řekl, že si myslí, že jeho pes zná názvy hraček, dali jsme mu návod, jak si svého psa sám otestovat, a požádali jsme ho, aby nám poslal video z testu,“ uvádí výzkumný tým. Video následně prozkoumal a v navazujícím hovoru zkoumal slovní zásobu psa v kontrolovaných podmínkách.

„V dotazníku jsme se majitelů ptali na životní zkušenosti jejich psa, na jejich vlastní zkušenosti s výchovou a výcvikem psů a na proces, jakým pes dospěl k tomu, že se naučil názvy svých hraček,“ vysvětlila Andrea Sommese, spoluautorka studie. 

Doporučeno
První lék pro psy proti stárnutí. Bojíš se, že ti mazlíček umře příliš brzy? Vědci mají řešení První lék pro psy proti stárnutí. Bojíš se, že ti mazlíček umře příliš brzy? Vědci mají řešení 4. prosince 2023 12:51

Studie uvádí, že někteří psi se naučili rozlišovat hračky cíleným tréninkem, jiní si schopnost osvojili náhodně během hry. Zároveň se ukázalo, že člověk nemusí být certifikovaný profesionál, aby se jeho pes podobným dovednostem naučil. Intelekt a zkušenosti páníčka či paničky jejich znalosti neovlivňují.

Domů
Sdílet
Diskuse