Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. prosince 2023 8:54
Čas čtení 0:53
Barbora Adamkovičová

Taylor Swift znečišťuje planetu nejvíce ze všech celebrit. Na vině jsou její lety za přítelem

HUDBA HUDBA TAYLOR SWIFT
Uložit Uložené

V posledních měsících způsobila zpěvačka odpad odpovídající roční spotřebě energie 17 domácností.

Taylor Swift dosáhla smutného prvenství již několik let po sobě. Opět se stala celebritou, která nejvíce znečišťuje planetu Zemi. Soukromá letadla populární superstar vyprodukovala jen za poslední tři měsíce 138 tun emisí oxidu uhličitého, čímž se stala světovým původcem odpadu číslo jedna, píše The New Daily.

Důvodem jejího častého cestování nejsou její megaúspěšná turné, ale čerstvý románek s přítelem Travisem Kelcem. Podle instagramového účtu taylorswiftjets, který sleduje její tryskáč od začátku jejich vztahu, podnikla Swift až 12 cest. Přitom způsobila ekologické škody odpovídající roční spotřebě energie 17 rodinných domů.

Doporučeno
„Taylor Swift je královna průměrnosti, kapitalistická ikona, superhrdinka.“ Zjišťovali jsme, proč je takovým fenoménem „Taylor Swift je královna průměrnosti, kapitalistická ikona, superhrdinka.“ Zjišťovali jsme, proč je takovým fenoménem 29. listopadu 2023 11:00

Zpěvaččin mluvčí na obvinění reagoval slovy, že popová hvězda si před zahájením turné Eras Tour v březnu letošního roku zakoupila více než dvojnásobek uhlíkových kreditů potřebných ke kompenzaci všech cest v rámci turné. „Nadměrné množství kreditů znamená, že Taylor má peníze na pokrytí svého posledního vztahu, který způsobil, že vedle plánovaných cest na turné zvýšila i emise oxidu uhličitého,“ uvedl.

taylor swift  Kansas City Chiefs play the Chicago Bears travis kelce
Zdroj: Getty Images/Cooper Neill

Koncept nákupu uhlíkových kreditů a kompenzací za emise byl vědeckou obcí a zastánci klimatu silně kritizován. Tvrdí, že tato praxe ve skutečnosti vůbec nesnižuje množství emisí v atmosféře.

Letadla se na světových emisích podílejí 2,5 procenta a za hodinu vyprodukují přibližně stokrát více oxidu uhličitého než jiné druhy dopravy. A protože celebritu, jako je Taylor Swift, ve veřejné dopravě pravděpodobně nepotkáte, je logické, že její uhlíková stopa je ve srovnání s průměrným člověkem výrazně vyšší.

Domů
Sdílet
Diskuse