Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
29. listopadu 2023 11:00
Čas čtení 13:52
Eva Soukeníková Anna Koucká

„Taylor Swift je královna průměrnosti, kapitalistická ikona, superhrdinka.“ Zjišťovali jsme, proč je takovým fenoménem

„Taylor Swift je královna průměrnosti, kapitalistická ikona, superhrdinka.“ Zjišťovali jsme, proč je takovým fenoménem
Zdroj: Getty Images / TAS2023
HUDBA TAYLOR SWIFT
Uložit Uložené

Taylor Swift. Proč je takovým fenoménem? Taky tě to napadlo? Nás rozhodně. Redaktorky Anna a Eva proto šly za hardcore Swifties i odbornictvem. Otázka byla jednoduchá –⁠ proč pluje americká zpěvačka na tak extrémní vlně popularity?

Ty holky v růžovém kovbojském klobouku jdou asi taky, co. Ukazujeme si na ani ne desetileté holky. V ruce si nesou popcorn větší než jejich hlavy, na kterých sedí kýčovité křiklavé klobouky. Možná ani nikdy neseděly na koni, přemýšlím. To je ale v tuhle chvíli úplně jedno, přišly sem, na pražský Chodov, ukázat, kdo je jejich hrdinka. A jejich mámy nemůžou být šťastnější. Taylor totiž poslouchají taky. 

„Proč prostě. Já to nechápu. Proč je takový fenomén,“ bavíme se nesčetněkrát v redakci. Vnímáme to šílenství kolem ní, vidíme, jak ji zvlášť gen Z dává na úroveň bohyně, čteme o šílenství okolo shánění lístků na její koncert a tápeme. Vždyť její hudba není nic tak zvláštního. Takový průměrný pop. Haló kolem ní nás ale fascinuje, a tak se pouštíme na dlouhou a náročnou cestu –⁠ za poznáním fenoménu Taylor Swift. 

Doporučeno
Taylor Swift se oficiálně stala miliardářkou. Čemu vděčí za tento úspěch? Taylor Swift se oficiálně stala miliardářkou. Čemu vděčí za tento úspěch? 27. října 2023 13:20

Týdny si proto píšeme se spoustou fanynek a fanoušků Taylor v Evropě i v USA a s hudebním odbornictvem. Týdny si říkáme nejnovější drby z jejího života, pouštíme si na Spotify Taylor playlist a zkoušíme se ji naposlouchat. A po pár týdnech se craziness posouvá na novou fotbalovou úroveň. Taylor má totiž novou známost, a tak je, jako vždycky, když se okolo ní něco šustne, absolutně všude. 


Najednou se ale v rámci našeho poznání ocitáme tady v multiplexu. V Česku zrovna premiéroval film vytvořený jako záznam z její opulentní Eras Tour. A opulentní je i to, co se promítá na plátna po celém světě. Tříhodinová show, která i usedlé české publikum rozparádí tak, že se tančí po celém sále, popcorn lítá vzduchem, a hlavně jsou tu fakt extrémně pozitivní vibes. 

My jako neskalní nefanynky opatrně vnímáme, co se děje. Každou třetí písničku jedna z nás vykřikne „tu znám!“. Jenže jak jedna hodina střídá druhou, vrtíme se v pohybech, kterým by se dalo říct tanec vsedě, stále víc. Až nakonec nadšeně tleskáme. A mně poprvé, co jsem se snažila naposlouchat Taylořinu hudbu, hrají její písničky ještě večer poté a ráno v hlavě.

Tak nevím, možná je tahle story o tom, jak se z nás staly Swifties?

Taylor Swift (*1989) se narodila ve West Readingu v americké Pensylvánii. Je zpěvačka, textařka a byznysmenka. Vydala deset studiových alb, z nichž tři přezpívala kvůli autorským právům. Získala více než deset cen Grammy, stala se i nejmladší držitelkou ceny za album roku. Zlomila několik Guinnessových rekordů. Miluje kočky.
(Zdroj: Wikipedie) 

Je k nám laskavá 

Hype okolo Taylor jsem nikdy nechápala. Vždycky pro mě byla tak nějak nemastná a neslaná. Klasická popstar, která má pár chytlavých hitů, ale to je vše. Jedna z prvních hudebních megastar, která vznikla někde mezi čtením informací o oblíbených celebritách z bravíčka a sledováním jejích livestreamů na instagramu. 

Co mě na ní ale hrozně zaujalo, byla právě ta kolektivní mánie. To, jak strašně fanaticky na mě působí její fanbase. To, jak propracovaný má marketing. To, jak strašně zdánlivě perfektní je. Ale ať jsem hledala, kde jsem hledala, nikde jsem nenašla odpověď na to, proč by mně, holce z Česka, měla přijít zajímavá Taylor sama.

Doporučeno
Předmět o Taylor Swift? Belgická univerzita bude vyučovat literaturu pomocí textů slavné zpěvačky Předmět o Taylor Swift? Belgická univerzita bude vyučovat literaturu pomocí textů slavné zpěvačky 13. srpna 2023 18:00

Můj úkol byl jasný. Abych celý hype kolem Taylor lépe pochopila, šla jsem přímo ke zdroji, tedy za hardcore Swifties. Pro všechny jsem si připravila dotazník o sedmi otázkách a požádala je, aby mi detailně vysvětlili svůj vztah k Taylor. 


Celkem jsem se dostala k deseti lidem. Jsou z Česka, Polska, Slovenska i USA, kde mánie kolem Taylor nabírá ještě úplně jiných obrátek než u nás. A jak jsem zjistila, Taylor oslovuje opravdu široké spektrum. Od teenagerek přes studentky literatury až po ředitele agentur okolo padesátky. 


Swifties a „Swifťáků“ jsem se ptala na to, jak se k Taylor dostali, co je na ní baví i nebaví, jaké jsou jejich oblíbené texty i éry a zda se s ní ztotožňují. No a pak i na to, kvůli čemu vlastně vznikl celý tento článek. 

Anketa:
Jaký máš vztah k Taylor Swift?
Absolutní, miluju ji!
Baví mě některé písničky i ten humbuk kolem ní, ale tolik ji zas neprožívám.
Nevadí mi, pár písniček má fajn.
Taylor kdo?
Absolutní, miluju ji!
30 %
192 Hlasů
Baví mě některé písničky i ten humbuk kolem ní, ale tolik ji zas neprožívám.
15 %
97 Hlasů
Nevadí mi, pár písniček má fajn.
29 %
182 Hlasů
Taylor kdo?
26 %
162 Hlasů


„Proč si myslíš, že je Taylor tak populární?“


„Baví mě, protože mají její písně příběh. Není to jen náhodný výběr slov, ale opravdu tím něco vypraví,“ začíná Kristýna. Čtrnáctiletá studentka z Ostravy se k Taylor dostala skrz TikTok.


„A taky je to jedna z ‚mála‘ celebrit, kterým ještě nestoupla sláva do hlavy a opravdu se věnují svým fanouškům. Taylor spoustu z nás zachránila svým zpěvem, je to člověk, který si zaslouží všechnu lásku na světě, protože ona ji dala nám,“ říká. 


„Baví mě, protože její hudba má vždy nějaký příběh. Je laskavá, milá k dětem, ráda říká, co si myslí, a kašle na názory ostatních,“ vysvětluje zase dvanáctiletá Polka Lena. 


Veronice z Brna je 27 let a Taylor poslouchá už od roku 2008. „Až s maturitou a nástupem na vysokou jsem ale začala poslouchat alba víc do hloubky a poprvé jsem pocítila to, co je pro mě dodnes na Taylor a její hudbě to nejdůležitější – příběh, texty, emoce,“ shrnuje divadelní produkční.

„Šla jsem studovat literaturu, a byla mi tedy blízká i poezie a právě Taylořiny texty jsou poezií. To, jak pracuje s jazykem, jak vypráví narativ a jak dokáže propojovat témata a motivy uvnitř jednoho alba, ale i mezi alby samotnými,“ vysvětluje. 


Na Taylor ji baví i to, že za vydanou hudbou stojí sama jako tvůrkyně. Skrz texty se s ní dovede ztotožnit i přesto, že každá žije úplně jiný život. „Přestože je to celosvětová ikona a celebrita, stále je to žena, která své životní zkušenosti sdílí se svými posluchači skrze své písně. Její fanoušci se díky jejím písním cítí být pochopeni a vyslyšeni,“ říká. 


Podobný názor na to má i šestadvacetiletá HR manažerka Linda. „V textech zvládá úplně jednoduše řečenou věc vyjádřit různými synonymy, v tomhle směru nemá konkurenci. Navíc je autentická po celou dobu své kariéry, řekla bych, že se žánrově hodně drží toho, co rezonuje s ní, a ne toho, co zrovna letí,“ vysvětluje.

Domů
Sdílet
Diskuse