Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2024 10:09
Čas čtení 0:38
Magdalena Trajerová

Máš tvář bohatého člověka? Řekneme ti, jak to poznáš

Máš tvář bohatého člověka? Řekneme ti, jak to poznáš
Zdroj: Freepik/@rawpixel/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Máš obličej jako bohatý člověk? Nedávná studia prokázala, že lidé si vytvářejí dojem, zda jsi bohatý či chudý, na základě obličejových rysů.

Výzkum vedený Univerzitou v Glasgow využil 3D modely různých tváří. Účastníci a účastnice měli na základě obličejových rysů posoudit jejich společenské postavení a bohatství. Rozhodovali také o tom, jestli působí kompetentně, vřele a důvěryhodně.

Doporučeno
Na Netflix míří jeden z nejoblíbenějších seriálů, doteď ho měla konkurence Na Netflix míří jeden z nejoblíbenějších seriálů, doteď ho měla konkurence 29. ledna 2024 13:10

Výsledky ukázaly, že bohaté tváře mají vyrýsované kontury, zvednuté obočí a růžová líčka. Obličeje s těmito rysy zároveň respondenti a respondentky vnímali jako důvěryhodnější, schopnější a čestnější. Naopak snížené obočí, kratší bradu a chladnější odstíny pleti přiřkli spíše chudým lidem.

„Lidé, kteří jsou vnímáni jako lidé z vysoké nebo nízké společenské třídy, jsou také často posuzováni jako lidé s výhodnými nebo nepříznivými vlastnostmi. Takové soudy se utvářejí i na základě pouhého vzhledu obličeje, což může mít závažné důsledky, včetně znevýhodnění těch, kteří jsou vnímáni jako příslušníci nižší společenské třídy. Naše dojmy z jiných lidí pro ně mohou vést k určitým výhodám nebo nevýhodám,“ komentuje výsledky profesorka Rachael E. Jack.

Zároveň ale dodává, že věří, že výsledky výzkumu pomohou bojovat proti těmto stereotypům.

Tak co, myslíš, že máš bohatou tvář?

Domů
Sdílet
Diskuse