Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. února 2024 8:00
Čas čtení 3:34
Adéla Ježková

Je v pořádku vážit víc než tvůj kluk. Společnost si může trhnout nohou

Je v pořádku vážit víc než tvůj kluk. Společnost si může trhnout nohou
Zdroj: Freepik/volně k užití
REFRESHER DUŠEVNÍ ZDRAVÍ VZTAHY
Uložit Uložené

Čím menší, tím lepší. Takové by měly být podle ideálů krásy ženy. Alespoň tedy ve vztahu k muži.

Muž má být v heterosexuálním vztahu ten větší a silnější. Žena zase ta menší a křehčí. Může si půjčovat jeho mikiny, ve kterých roztomile plave. Je lehká jako pírko, takže on ji bez problému nosí v náručí. Je křehká a zranitelná, ale vedle sebe má silného chlapáka, který ji v případě potřeby ochrání.

Tak to má být, ne? Vždyť to tak je snad ve všech filmech, reklamách i pohádkách pro děti.

Doporučeno
Malé, ale šikovné. Vyzkoušela jsem levné sexuální hračky z drogerie. Stojí za to? Malé, ale šikovné. Vyzkoušela jsem levné sexuální hračky z drogerie. Stojí za to? 14. února 2024 10:00

Jiné složení partnerského (heterosexuálního) vztahu nám podle měřítek krásy nedává smysl. Dennodenně jsme totiž zaplavováni obrazy idealizované krásy a společenskými normami, které určují dynamiku romantických vztahů. Páry, ve kterých je žena tlustší než muž, se ani dnes nevyhnou nevybíravým komentářům typu: „Nemá on na víc?“

Proč by byl vyrýsovaný muž s tlustou ženou?!

Když se influencerka Alicia Mccarvell před několika lety zapojila do TikTok trendu o lidech, jejichž partneři jsou „desetkrát víc sexy“ než oni, věděla, že se její video určitě stane virálním. A nemýlila se. Během 48 hodin od zveřejnění nasbírala 56 tisíc sledujících.

Jak tvůrkyně online obsahu původem z Kanady věděla, že bude video takto úspěšné? Se svým manželem Scottem totiž netvoří úplně tradiční pár, alespoň tedy z hlediska společenských standardů krásy. Zatímco ona je plus-size, on má vyrýsovanou fitness postavu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Alicia Mccarvell (@aliciamccarvell)

Alicia žije sen mnohých. Vzala si svého nejlepšího přítele a středoškolskou lásku a i dnes, po letech manželství, je z jejích videí vidět, jak moc jsou zamilovaní. Přesto se pár pravidelně potýká se zlými komentáři od cizích lidí na internetu. A to jen proto, že mají s manželem viditelně jinou velikost. 

Scott podle nich Aliciu určitě podvádí, je s ní jenom pro peníze, ve vztahu není šťastný nebo má nějakou úchylku na tlusté ženy. Copak by jinak mohl být vyrýsovaný muž ve vztahu s tlustou ženou? Proč by to – proboha! – dělal? 

(Nevím, třeba proto, že ji miluje a líbí se mu? Jak odvážná myšlenka, což?)

Doporučeno
Mládí, mateřství, maturita. Osmnáctiletá maminka se třemi dětmi ukazuje, že rodičovstvím život nekončí Mládí, mateřství, maturita. Osmnáctiletá maminka se třemi dětmi ukazuje, že rodičovstvím život nekončí 5. února 2024 8:00

„I když já jsem zapracovala na sebelásce, rozdíl ve velikosti mezi mnou a Scottem je pro ostatní stále žhavým tématem. Děláme vše, co je v našich silách, abychom nedovolili, aby hrozné soudy pronikly do naší reality,“ popisuje Alicia svou každodenní realitu na sociálních sítích. 

Naše těla nejsou konzistentní. Nedává absolutně žádný smysl, že společnost přikládá takovou hodnotu tělům, která nebudou vždy vypadat stejně, ať už to bude zítra, nebo za padesát let.

 Alicia Mccarvell, influencerka

Protože lidé jejich dynamice často nerozumějí, snaží se najít způsob, jak vztah znehodnotit, například tvrzením, že Scott skrývá, že je gay. „Netuší, že jsem si tyto věci už myslela. Byly doby, kdy jsem věřila, že není možné, aby mě můj manžel miloval. Léta našeho vztahu jsem strávila tím, že jsem do něj promítala to, co jsem si o sobě myslela, a odháněla ho od sebe,“ dodává.

„Krása našeho vztahu spočívá v tom, že vím, že můj partner nezakládá mou hodnotu na tom, jak dobře zapadám do společenských standardů krásy. Váží si mě kvůli tomu, jaká jsem partnerka. Jeho láska ke mně se nikdy nezměnila a já vím, že je to proto, že nesouvisí a nikdy nebude souviset s mou tělesností,“ píše tiktokerka.

Společnost to prostě nechápe

Zkušenost Alicii a mnoha dalších párů dokládá i studie publikovaná v časopise Journal of Social and Personal Relationships. Výzkumníci požádali 230 respondentů a respondentek, aby na stupnici od nuly do sta ohodnotili avatary, kteří znázorňovali skutečné páry. 

Páry se znatelně rozdílnou hmotností byly vnímány jako horší partneři než dvojice, která vážila podobně.

Partneři, kteří byli stejné velikosti, obdrželi průměrné skóre 64 bodů. Páry s nadměrnou velikostí nebo nadváhou obdržely průměrné hodnocení 58 bodů. Páry, kde jeden z partnerů měl nadváhu a druhý ne, však obdržely mnohem nižší hodnocení: v průměru 51 bodů.

Takovým párům respondenti doporučovali, aby chodili na méně aktivní, veřejná a nákladná rande, projevovali méně fyzické náklonnosti a odkládali seznámení s blízkými osobami. Au.

Doporučeno
„Jenom jsem chtěla, aby přestalo plakat.“ Třesení s miminkem končí fatálně, varuje lékař „Jenom jsem chtěla, aby přestalo plakat.“ Třesení s miminkem končí fatálně, varuje lékař 4. února 2024 8:00

Vědecký tým se v rámci studie rovněž snažil analyzovat, proč lidé vnímají páry s rozdíly ve hmotnosti nepříznivěji. Co přesně jim na věci, která jejich životy absolutně neovlivňuje, vadí?

ženy
Zdroj: Freepik/volně k užití

Jedna z teorií zněla, že možná jsou lidé prostě obecně proti párům, které vypadají jinak. Pravděpodobnější ale podle nich je, že na páry tlustý*tlustá + hubený*hubená společnost nahlíží skrz prsty. Jednoduše řečeno, ten, kdo je ve vztahu s tlustým člověkem, to podle nich pravděpodobně dělá z lítosti, protože tlustý člověk si přece nezaslouží lásku. Logicky. 

Ale teď bez ironie, žádný vztah není univerzální. Nemusíme pevně zapadat do genderových a beauty standardů, abychom mohli být se svým partnerem či partnerkou šťastní (Vážně je nutné to opakovat i v roce 2024?). Není nic špatného na tom být jako žena větší než partner – a naopak. 

Myslela jsem si, že když mám větší stehna než můj přítel, tak jsem míň holka.

Essie Dennis, bloggerka

„Na síle není nic ‚mužného‘. Na tom, že je člověk větší, vyšší nebo svalnatější než muž, není nic ‚neženského‘,“ píše ve svém příspěvku bloggerka a autorka Essie Dennis.

„Celý život jsem chodila s muži, kteří jsou hubenější než já, a když jsem byla mladší, dostávalo mě to. Myslela jsem si, že když mám větší stehna než můj přítel, tak jsem míň holka. Upřímně řečeno, je to omyl. Muži nepotřebují být objemní/vysocí a ženy nepotřebují být drobné,“ pokračuje bloggerka.

Má naprostou pravdu. Nikdo nemá právo diktovat, jak má nebo nemá vypadat tvoje tělo, ať už je to ve vztahu ke tvému partnerovi*partnerce, nebo ne.

Domů
Sdílet
Diskuse