Známý gastronomický server Taste Atlas zveřejnil žebříček nejlepších čajů na světě. Nejvíce jich pochází z Asie, pozadu se nedrží ani Velká Británie a svého zástupce mezi čajovými premianty má i Česko.
1. Cejlonský černý čaj
Držitel první příčky, cejlonský černý čaj, pochází ze Srí Lanky. Na ostrově, kde najdeme velké množství čajových plantáží, panuje příznivé klima umožňující celoroční sklizeň. Černý čaj pochází většinou z vyšších poloh ve střední části ostrova a je oceňován pro svoji bohatou a komplexní chuť.
2. Hojicha
Na druhém místě se umístil pražený čaj hojicha, který pochází z japonského Kjóta. Po uvaření má světle hnědou barvu a o něco teplejší charakter než tradiční zelený čaj. Svým aromatem obvykle připomíná kávu, kakao či karamel. Poprvé se v Japonsku objevil ve 20. letech 20. století.