Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2024 17:55
Čas čtení 0:46
Monika Růžičková

Během natáčení s Willem Smithem našli největšího hada na světě. Hlavu má prý velkou skoro jako člověk

Během natáčení s Willem Smithem našli největšího hada na světě. Hlavu má prý velkou skoro jako člověk
Zdroj: Wiki Commons/Diego Delso/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ZVÍŘATA
Uložit Uložené

V amazonském deštném pralese byl objeven dříve neznámý druh obří anakondy. K objevu došlo během natáčení Pole to Pole s hercem Willem Smithem pro National Geographic s Disney+.

Objevená anakonda měřila 7,9 metru a vážila 200 kilogramů, což z ní dělá zatím největšího a nejtěžšího zaznamenaného hada na světě. Na nový objev upozornil například britský Daily Mail.

Doporučeno
Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? 18. února 2024 15:51

Obřího hada objevil nizozemský biolog a televizní moderátor Freek Vonk společně se svým týmem čtrnácti dalších vědců. Na záběrech jde vidět, jak biolog plave vedle obrovského hada, který má hlavu skoro stejně velkou jako on.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Prof. dr. Freek Vonk (@freekvonk)

Doposud vědci věděli pouze o jednom druhu anakondy zelené, který se v Amazonii nacházel, tomu se také přezdívá anakonda velká. Po tomto nálezu vědci potvrdili nový živočišný druh, dali mu latinský název Eunectes akayima, což znamená anakonda severní zelená a označuje poddruh anakondy velké.

„Přestože na první pohled vypadají téměř stejně, genetický rozdíl mezi nimi je 5,5 procenta, což je obrovský rozdíl. Pro představu, lidé a šimpanzi se od sebe geneticky liší jen asi o dvě procenta,“ řekl Vonk.

Doporučeno
Matějská pouť se blíží. Kolik stojí lístky a kde je seženeš bez front? Matějská pouť se blíží. Kolik stojí lístky a kde je seženeš bez front? 23. února 2024 8:30

Přestože byl nový druh teprve objeven, už mu hrozí vyhynutí. Amazonská oblast je totiž pod silným tlakem klimatických změn a velká část amazonských pralesů mizí. Vonk uvedl, že přežití těchto ikonických obřích hadů je neoddělitelně spjato s ochranou jejich přirozeného prostředí.

Domů
Sdílet
Diskuse