Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. února 2024 16:00
Čas čtení 5:04
Richard Balog

Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus?

Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus?
MÓDA ČESKÝ RAP OUTFITY ZNÁMÝCH TVÁŘÍ RAP
Uložit Uložené

Outfity, šperky či doplňky za desetitisíce korun nejsou pro českou rapovou elitu žádnou zvláštností.

Rap a móda je známé spojení, které dokonale definuje nejposlouchanější hudební žánr v posledních letech. Výjimkou není ani Česká republika, kde válcují scénu interpreti jako Yzomandias, Nik Tendo, Calin, Viktor Sheen, Smack či Ektor. Samostatnou jednotkou je producent NobodyListen.

Většinu rapových interpretů nespojuje jen láska k žánru, ale také zájem o oblékání a doplňky, za které utrácejí astronomické částky. Pokud hledáš módní inspiraci, možná něco najdeš v dnešním článku. Toto je šest českých rapperů, kteří mají vkus a baví nás jejich outfity.

Nezapomeň si přečíst také článek, ve kterém jsme vybrali pět nejlépe oblečených slovenských rapperů. Najdeš mezi nimi Dalyba či Rytmuse.

Pokud tě baví články o módních trendech, novinkách, outfitech, teniskách nebo inspirativních lidech, kteří vynikají v oděvním průmyslu, umění a kultuře, staň se členem klubu REFRESHER+ a získáš přístup bez omezení k celému obsahu na webu.
Doporučeno
Pánské trendy v roce 2024: Hitem budou široké kalhoty, zvířecí vzory, tvíd i háčkované svetry Pánské trendy v roce 2024: Hitem budou široké kalhoty, zvířecí vzory, tvíd i háčkované svetry 3. února 2024 8:00

Yzomandias

Dlouhou dobu nejrelevantnější interpret v České republice, který má náš obrovský celoživotní obdiv díky svému nesmírnému přínosu pro rapovou kulturu. Yzomandias je ikonou žánru, která otevřela dveře všem dalším rapperům z nové vlny, a to jak hudebně, tak stylově.

Styl brzy 33letého rappera s civilním jménem Jakub Vlček rostl přímo úměrně s jeho úspěšnou hudební kariérou, přičemž se vždy odlišoval od ostatních kolegů ze scény, a to účesem i oblékáním.

Yzomandias
Zdroj: Instagram/@yzomandias

Od streetwearu, kdy nosil zejména trička s logem BBC (Billionaire Boys Club), mikiny A Bathing Ape nebo Supreme a tenisky Vans, se v průběhu let dostal až k designérským kouskům z dílen módních domů. V současnosti doplňuje své outfity i o custom návrhy a v neposlední řadě o drahé šperky včetně grilů na zuby a hodinek. Mezi Yzovy oblíbené značky patří Balenciaga, Gallery Dept., Christian Dior, Gucci či Goyard. A samozřejmě i vlastní merch.

Jako konečné shrnutí musíme vyzdvihnout kvalitu fotografií a celkový koncept Instagramu, který zvolil Yzomandias a celý label Milion Plus. Minimálně proto se vyplatí sledovat jeho účet, a to i v případě, že nejsi fanouškem*fanynkou rapové tvorby.

Yzomandias, NobodyListen
Zdroj: Instagram/@milionplus
Yzomandias, Nik Tendo
Zdroj: Instagram/@milionplus

Nik Tendo

Label Milion Plus má v našem seznamu dvojnásobné zastoupení. Yzomandiase doplňuje kolega Nik Tendo. Třicetiletý rodák z Pardubic má na svém kontě množství úspěšných skladeb i alb a za poměrně krátký čas se zařadil mezi největší hvězdy rapové scény.

Raper s charakteristickým hlasem a perfektní flow má v malíčku i módu, předvádí totiž jeden brilantní outfit za druhým, ale zároveň nekopíruje svého „bratra“ Yza a vytváří si svůj vlastní originální styl.

Nik Tendo
Zdroj: Instagram/@goldcigo

Nik Tendo začínal stejně jako většina rapperů v modelech, které vycházely ze streetwearové estetiky, a jeho outfity byly plné nadrozměrných mikin, triček s výraznými grafickými motivy a známých siluet tenisek. Postupně našel vlastní styl a dnes jej považujeme za jednoho z nejstylovějších mužů v showbyznysu.

S lehkostí střídá teplákové soupravy Balenciaga a dlouhé kožené kabáty s futuristickými slunečními brýlemi a drahými šperky či klasické široké džíny s bílým tílkem a retro basketbalovými teniskami Air Jordan. Přesně takhle se to dělá, pokud chceš udávat nové trendy.

Nik Tendo, Yzomandias
Zdroj: Instagram/@milionplus
NobodyListen, Nik Tendo
Zdroj: Instagram/@milionplus

NobodyListen 

Ano, NobodyListen není rapper, ale k tomuto žánru má nesmírně blízko. Jakub Strach je pro nás obrovskou inspirací již více než dekádu, a to nejen v rámci hudby, jelikož spolupracuje s elitou domácí rapové scény a tvoří audiovizuální eventy Addict, ale také v rámci módy. Kulturu posouvá v různých směrech, přičemž jej pro jeho nadhled a perfektní cit pro správné kombinace a detaily považujeme za popkulturní ikonu.

NobodyListen
Zdroj: Instagram/@nobodylisten

Jakubův módní vkus se v průběhu posledních let výrazně formoval a může být inspirací pro každého muže. Úspěšný producent často střídá a mixuje streetwear s high fashion z módních domů (dlouhodobě spolupracoval s Diorem), ale blízká mu je také domácí tvorba v podobě kousků od značek ODIVI či Jan Černý, se kterými vytvořil i několik jedinečných návrhů.

Kromě toho rád experimentuje s tvary, liniemi, materiály i kousky (jako například sukněmi), které nejsou zcela typické pro mužskou módu, ale čerstvý třicátník je nosí s maximální lehkostí. Ze všech zmíníme obuv Maison Margiela Tabi, kterou Jakub miluje.

Umělec ve svém šatníku ukrývá řadu cenných modelů oblečení a doplňků s logem Balenciaga, Christian Dior, Bottega Veneta, Maison Margiela nebo Prada, které bychom s radostí přivítali i ve své sbírce.

NobodyListen
Zdroj: Instagram/@nobodylisten
NobodyListen
Zdroj: Instagram/@nobodylisten
Doporučeno
Old Money: Oblečení, které bude vždy v módě Old Money: Oblečení, které bude vždy v módě 19. února 2024 15:00

Paulie Garand

Aby nebyl celý článek jen o rapperech, respektive interpretech, kteří ve svých outfitech kombinují prvky high fashion a streetwearu, do seznamu jsme přidali také Paulieho Garanda. Rodák z Liberce jde tak trochu proti proudu a svému stylu, který vychází zejména ze skateboardové estetiky a alternativního punku, je věrný od začátku kariéry.

Občanským jménem Pavel Harant ani nemá důvod cokoliv měnit nebo přizpůsobovat trendům, jelikož tento styl mu dokonale sedí a je pro něj charakteristický.

Paulie Garand
Zdroj: Instagram/@pauliegarand

Je velkým fanouškem tenisek Vans a ve své sbírce ukrývá řadu provedení modelů Old Skool, Slip-On Classic či Authentic. Ikonické siluety kombinuje s klasickými džíny, respektive pohodlnými chinos kalhotami, varsity bundami, ale také mikinami s výraznými motivy a výšivkami. Jak můžeš vidět níže, cizí mu nejsou ani ikonické boty Dr. Martens.

Mezi rapperovy oblíbené značky patří například Carhartt WIP, Obey, Palace Skateboards, Supreme, Adidas Originals, North Face, Vans a samozřejmě vlastní merch. Inspiruješ se stylem Paulieho Garanda?

Paulie Garand
Zdroj: Instagram/@pauliegarand
Paulie Garand
Zdroj: Instagram/@pauliegarand

TK27 

Není fotbalista jako fotbalista, o čemž nás pravidelně přesvědčuje Tomáš Kučera aka TK27, který vedle profesionální kariéry prvoligového hráče rozjel rapovou kariéru a jeho outfity nejsou ani zdaleka takové jako u většiny jeho sportovních kolegů.

Dvaatřicetiletý umělec a člen skupiny 58G odehrál v české ligové soutěži 250 zápasů, ve kterých vstřelil 15 gólů, a stejně dobře mu to jde i ve studiu a na pódiu. TK27 nenosí nevkusně zkombinované overhyped kousky, ale velmi umně kombinuje vintage modely s high fashion, streetwearem a sportovní estetikou, která je mu stále velmi blízká.

TK27
Zdroj: Instagram/@kuceratomas27

Pokud bychom měli definovat Kučerův styl, přirovnali bychom ho k interpretům z Velké Británie, a to v nejlepším slova smyslu. Spoluautor skladeb jako Všude kam dem, BBC 1xtra, Houston nebo Top Boy je známý svou láskou k produktům značek Stone Island a C.P. Company, které mají podobnou estetiku.

Sportovní linie péřových bund, anoraků, volných kalhot, kukel či jiných pokrývek hlavy nejčastěji kombinuje s modely tenisek Nike a luxusními doplňky v podobě slunečních brýlí, šperků nebo automatických hodinek Rolex. Samozřejmostí jsou retro fotbalové dresy.

V nedávné době nás několikrát překvapil v sofistikovaných a elegantních designech, jako například ve vlněném svetru od značky Jacquemus, pletené polokošili či černých zvonových kalhotách a dlouhém koženém kabátě. V tomto stylu může pokračovat, vypadá v něm totiž více než dobře.

TK27
Zdroj: Instagram/@kuceratomas27
TK27
Zdroj: Instagram/@kuceratomas27

Ektor

Závěr článku si vysloužil rapper, který plánuje 25. října 2024 vyprodat O2 Arenu a ukázat celé domácí scéně, jak má vypadat perfektní rapová show před více než 15 tisíci diváky.

Ektor nepatřil vždy mezi interprety, kteří řešili své outfity a značky, což nemyslíme ve zlém. Osmatřicetiletá hvězda nosila většinou klasické džíny, basic trička a mikiny s teniskami Air Jordan, ale v posledních přibližně dvou letech našel Marko zálibu v high fashion a my nemáme výhrady. Obzvlášť pokud bude pokračovat v tomto jednoduchém, ale fresh stylu.

Ektor
Zdroj: Instagram/@realektor

Zkušený interpret, který má na svém kontě spoustu milionových hitů, pravděpodobně nikdy nebude s módou experimentovat jako členové Milion Plus či TK27, ale perfektně se našel v estetice, kterou na Slovensku reprezentuje Rytmus.

Baví nás jeho kreace z posledních videoklipů (King Kong a Bars), kde ukázal například letní soupravu košile a šortek s logem pařížského ateliéru Casablanca, péřovou bundu Moncler, vatovanou vestu z dílen módního domu Prada nebo tenisky Louis Vuitton Trainer.

Sluší to Ektorovi víc v high fashion než ve sportovních soupravách Nike, džínech a základních modelech Air Jordan? Už teď jsme zvědaví na to, v jakých outfitech vyběhne Ektor na stage v O2 Areně. Určitě budeme u toho.

Ektor
Zdroj: Instagram/@realektor
Ektor
Zdroj: Instagram/@realektor, Thomas Habr
S/O si zaslouží i další známí interpreti, kteří se nevešli do našeho nejužšího seznamu, a to Ca$hanova Bulhar, Smack nebo v posledních měsících i Viktor Sheen. Určitě jim dej follow na Instagramu nebo TikToku.
Doporučeno
Kde hledat módní inspiraci? Tady jsou tři tipy Kde hledat módní inspiraci? Tady jsou tři tipy 13. února 2024 10:56
Domů
Sdílet
Diskuse