Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2024 8:00
Čas čtení 4:55
Richard Balog

Pánské trendy v roce 2024: Hitem budou široké kalhoty, zvířecí vzory, tvíd i háčkované svetry

Pánské trendy v roce 2024: Hitem budou široké kalhoty, zvířecí vzory, tvíd i háčkované svetry
MÓDA MÓDA MÓDA REFRESHER
Uložit Uložené

Jsi už připraven na rok 2024? Poznej klíčové tipy a triky na stylové městské outfity.

Zatímco některé módní trendy, jako například barbiecore, (naštěstí) zůstaly v roce 2023, většina z nich, včetně quiet luxury, bude aktuální i v dohledné době. Přední návrháři, influenceři, rappeři, slavní sportovci i modelky již ale představili spoustu nových stylů, kterými se můžeš inspirovat.

Hitem budou tvídové modely, které proslavily módní dům Chanel, široké kalhoty a šortky pod kolena či armádní styl v novém hávu, který si zamiluješ.

Toto jsou tipy a triky, díky kterým ovládneš následujících 12 měsíců. Nezáleží na tom, jestli jsi extrovert, nebo introvert, tyto outfity využiješ v kanceláři, ale i na večerním drinku s přáteli. Samozřejmě se nejedná o jediné ani poslední trendy roku 2024 a ty nejaktuálnější ti vždy včas představíme. Nejdříve už za několik dní, hned po skončení lednových týdnů módy v Miláně a Paříži.

Podívej se na top 6 mužských trendů pro letošní zimu, mezi kterými najdeš těžké pleteniny, dlouhé kabáty i letecké bundy. Ženská móda v roce 2024 nabídne minimalismus, udržitelné materiály či nepřehlédnutelné metalické odlesky a flitry.

Pokud tě baví články o módních trendech, novinkách, outfitech nebo inspirativních lidech, kteří vynikají v oděvním průmyslu, umění a kultuře, staň se členem klubu REFRESHER+ a získáš přístup bez omezení k celému obsahu na webu.
Doporučeno
Nejhorší módní trendy, za kterými chceme udělat v roce 2024 tlustou čáru Nejhorší módní trendy, za kterými chceme udělat v roce 2024 tlustou čáru 30. prosince 2023 18:00

Tvídové modely 

Seznam začínáme materiálem, který je sice charakteristický zejména pro módní dům Chanel, ale vznikl jako praktická tkanina pro farmáře ve Skotsku a Irsku. Díky předním návrhářům si však tvíd našel své místo i na přehlídkových molech (nebo i v šatnících opravdu bohatých babiček) a letos ovládne mužskou módu.

Amiri
Zdroj: Amiri

A není to jen v případě značky Chanel, která je dlouholetým šampionem tkaných látek a materiálů. Perfektní návrhy jsme viděli v sezónních kolekcích z dílen Amiri, Dior nebo Fendi, a to ať už v podobě luxusních dvoudílných obleků, nadrozměrných kabátů, elegantních vrchních vrstev pro přechodné období, nebo také tlustých košil s různými vzory.

Sofistikované oblečení pro staré dámy, ale také pro mladé cool muže, kteří chtějí vypadat luxusně. Jdeš do toho?

Dior
Zdroj: Dior
Fendi
Zdroj: Fendi

Formální šortky v různých střizích

Šortky jsou povinnou výbavou v každém šatníku během letních měsíců, a nejsi-li fanouškem modelů z denimu, teplákoviny nebo syntetických tkanin, v roce 2024 si přijdeš na své. V posledních sezónních kolekcích si našly své místo formální modely šortek v různých střizích a vše nasvědčuje tomu, že budou mít velké zastoupení v obchodech.

Valentino
Zdroj: Valentino

Zatímco kreativní tým společnosti Valentino vsadil na minimalistický vzhled v bílé barvě s délkou po kolena, Miuccia Prada a Raf Simons oblékli modely do šortek s vysokým pasem, které byly tak krátké, že nechávaly většinu horní části stehna holou. V módním domě Louis Vuitton debutoval Pharrell Williams jako kreativní ředitel mužské linie a jeho šortky byly elegantně vyhrnuty a doplněny o kožené pásky s charakteristickými sponami s iniciálami LV.

Výběr necháme na tobě, ale nezapomeň na to, že střih a délku šortek bys měl přizpůsobit šířce stehen. Zajímavé a cenově dostupné alternativy najdeš v nabídce značek COS, Massimo Dutti či The Frankie Shop.

Prada
Zdroj: Prada
Louis Vuitton
Zdroj: Louis Vuitton

Velmi široké kalhoty

Jsou pohodlné, praktické a nesmírně cool. Pokud je ještě nemáš, měl bys to co nejdříve napravit. Široké kalhoty budou tvým nejvěrnějším spojencem v roce 2024 a možná i roky po něm. Tento střih skvěle sedne téměř každé postavě. Důležité je správně jej zkombinovat přesně podle tvých proporcí, aby nezvýraznil drobné nedostatky.

High-end modely představily v posledních měsících všechny módní domy včetně Balenciagy a Vetements, které vedou bratři Demna a Guram Gvasaliovi. Ti jsou známí svou zálibou v extrémních tvarech a přehnaných objemech.

Balenciaga
Zdroj: Balenciaga

Velmi široké střihy kalhot jsou ale blízké i jiným kreativním ředitelům –⁠⁠⁠⁠⁠ Pharrell Williams navrhl hned několik modelů v různých stylech (od elegantních až po denimové) pro Louis Vuitton, Matthieu Blazy vsadil na sofistikované designy s charakteristickým italským šarmem značky Bottega Veneta a Glenn Marten předvedl několik extravagantních siluet s logem Diesel.

To, že si tento trend našel cestu do šatníků známých tváří, dokazuje i fakt, že áčkové rapové hvězdy, sportovci i influenceři je nosí téměř neustále. Vyzkoušej je a nebudeš toho litovat.

Louis Vuitton
Zdroj: Louis Vuitton
Louis Vuitton
Zdroj: Louis Vuitton

Quiet luxury 

Quiet luxury, v překladu tichý luxus, považujeme za jeden z nejatraktivnějších módních trendů v posledních letech a věříme, že bude v kurzu dlouhou dobu. Minimalistický trend se dostal do ulic díky seriálu Succession a celebritám včetně Kendall Jenner nebo Hailey Bieber, které ukázaly svůj dokonalý cit pro módu.

Staronová estetika, která dnes zažívá hype, se řídí heslem, že méně je více. V případě quiet luxury však za to „méně“ zaplatíš řádově tisíce korun. Zapomeň ale na výrazný branding, který každý uvidí z obrovské dálky.

Louis Vuitton
Zdroj: Louis Vuitton

Trend je opakem rychlé a pomíjivé módy i nevkusných a nepřehlédnutelných log značek (jemné monogramy nepočítáme, pozn. redakce), kterými se ještě donedávna ukazovalo, že někam patříš, nebo máš minimálně finanční prostředky na nákup dobře známých a drahých značek.

Svou vizi o tomto sofistikovaném stylu s nenápadnou estetikou nám v posledních sezónních kolekcích ukázalo několik hvězdných návrhářů a módních domů, které mají neodmyslitelné místo na scéně, jako jsou Louis Vuitton, Hermès, Sacai, The Row, Chanel či Loro Piana.

Sacai
Zdroj: Sacai
Hermès
Zdroj: Hermès

Zvířecí vzory 

Zvířecí vzory jsou zpět v ještě propracovanější podobě než kdykoli předtím, a zda sáhneš po kabátě, šortkách nebo obuvi, je jen na tobě. Určitě se ale vyhni divokým kombinacím, které spolu prostě nikdy nefungují.

Saint Laurent
Zdroj: Saint Laurent

Hadí, leopardí a zebří vzory se v ženské módě vyskytují už od nepaměti, ale v mužských kolekcích nejsou tak oblíbené. Poslední sezónní návrhy od značek jako Dior, Saint Laurent, Vivienne Westwood nebo Wales Bonner však bourají zažité stereotypy a návrháři se pořádně vyřádili.

Kreativní ředitel značky Saint Laurent Anthony Vaccarello umocnil klasické střihy kabátů a košil o celoplošný vzor s motivem leoparda, což dodalo modelům sex-appeal, zatímco Kim Jones poslal na molo během přehlídky Dior modely v krátkých šortkách a obuvi se zvířecím vzorem.

Pokud máš dostatek odvahy, tento trend je jako stvořený pro tebe a budeš ho milovat.

Dior
Zdroj: Dior
Dior
Zdroj: Dior

Crochet

Lehké pleteniny jsou perfektní volbou v průběhu jara či léta, důkazem čehož je jejich bohaté zastoupení v sezónních kolekcích mnoha renomovaných značek. V popředí jsou zejména háčkované modely vrchních i spodních vrstev – od bund přes kardigany a košile až po šortky, které na první pohled připomínají kuchyňské utěrky u babičky.

Amiri
Zdroj: Amiri

Známou techniku ​​si osvojily návrhářské týmy značek jako Amiri, Marine Serre, Hermès či Fendi a vytvořily atraktivní kousky, ve kterých ovládneš ulice i dovolenkové rezorty.

Ze všech pokusů nás nejvíce oslovily minimalistické háčkované soupravy v neutrálních barvách z kolekce jaro/léto 2024 od značky Amiri, pletená tílka v různých barvách Fendi či motiv háčkovaného vzoru na bílé košili od francouzské módní ikony Hermès na poslední fotografii.

Fendi
Zdroj: Fendi
Hermès
Zdroj: Hermès

Pracovní móda s nádechem luxusu

Workwear není ve světě módy žádnou novinkou, nicméně nyní si našel místo v high fashion a bude žhavým hitem.

Mezi klíčové prvky workwearu patří modely oblečení, jako jsou robustní denimové bundy v rovných střizích, široké carpenter kalhoty, flanelové košile, manšestrové kalhoty i klasické modré džíny, jako například model Levi's 501.

Sacai
Zdroj: Sacai

Jelikož se streetwear z mužského šatníku prakticky vytrácí, do popředí se dostává pracovní oblečení, které nabízí praktické a užitkové oděvy. Anoraky a parky zdobené reflexními pruhy nebo zářivými barvami, kardigany a košile s několika kapsami, jako jsou například nádherné elegantní modely značky Prada, či cargo kalhoty se čtyřmi funkčními kapsami se staly novými základními prvky mužské módy.

Nelze opomenout ani značky Fendi a Sacai, které v rámci svých kolekcí inspirovaných pracovním oděvem předvedly zástěry, halenky a kombinézy.

Vliv streetwearu, který můžeš znát z portfolia značek jako Carhartt WIP, Dickies či Timberland, je patrný a už teď se těšíme na pokračování tohoto trendu. Atraktivní alternativy k high fashion kouskům najdeš k našemu překvapení i v Zaře či Arketu.

Hed Mayner
Zdroj: Hed Mayner
Hed Mayner
Zdroj: Hed Mayner
Doporučeno
Zimní výprodej, který nesmíš zmeškat. Využij mega slevy a doplň svůj šatník o fresh kousky The North Face, MISBHV, Y-3 či Nike Zimní výprodej, který nesmíš zmeškat. Využij mega slevy a doplň svůj šatník o fresh kousky The North Face, MISBHV, Y-3 či Nike 8. ledna 2024 16:26
Domů
Sdílet
Diskuse