Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. února 2024 11:45
Čas čtení 1:56
Anna-Marie Hanzlíková

Osm toxických vět. Říká je někdo z tvých přátel? Možná ho*ji raději odstřihni

Osm toxických vět. Říká je někdo z tvých přátel? Možná ho*ji raději odstřihni
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PSYCHOLOGIE VZTAHY
Uložit Uložené

Psycholožka Marisa G. Franco sestavila seznam osmi vět, které označuje za toxické, a radí, že pokud je používá i někdo ve tvém okolí, bude lepší se posunout.

Psycholožka se kromě výzkumu věnuje také popularizaci, napsala knihu o přátelství a typu vazeb v nich s názvem Platonic ⁠⁠⁠⁠⁠ How Understanding Your Attachment Style Can Help You Make and Keep Friends. Pro server CNBC sestavila seznam osmi vět, podle kterých můžeš poznat, že tvůj vztah s kámošem*kámoškou může být tak trochu toxický.

Doporučeno
Tohle je prý deset nejlepších filmů všech dob. Souhlasíš s výběrem? Tohle je prý deset nejlepších filmů všech dob. Souhlasíš s výběrem? 28. února 2024 15:30

1. „Jsi až moc citlivý*citlivá.“

Tahle věta vesměs říká, že tvé pocity nejsou validní. Mít a vyjadřovat emoce je ale zdravé, a tak si na řeči o tom, že si to moc bereš, dávej pozor.

2. „Dělal*a jsem si srandu. Ty nerozumíš vtipu?“

Dobří kamarádi a kamarádky jsou vnímaví vůči tvým potřebám a věty o tom, že nerozumíš legraci a kazíš zábavu, jsou často jen zástěrkou, jak zlehčovat zranitelné komentáře na tvou osobu.

3. „Máš štěstí, že se kamarádím zrovna s tebou.“

Ne, nemáš. Rozhodně ne, když ti to někdo tímhle způsobem třeba i opakovaně připomíná. Zdravé vztahy jsou postavené na rovnosti, ani jedna ze stran nemá být nad tou druhou. Pokud ti člověk dává často najevo, jak by sis ho měl*a vážit, je to pravděpodobně důsledek nevyváženého vztahu.

4. „Chybí mi stará verze tebe.“

Všichni rosteme, to je zdravé a normální. Kámoši a kámošky by tě měli ve tvém rozvoji podporovat. Někdy se i ve zdravém vztahu stane, že si odrostete, a je to v pořádku. Ne ale tak, když se tě někdo snaží podobným způsobem zadupávat ve tvém růstu a v pozitivních změnách ve tvém životě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Marisa G Franco (@drmarisagfranco)

5. „Dlužíš mi to.“

Přátelství není transakční obchod. Jasně, reciprocita je důležitá, ale zdravé vztahy jsou založené na tom, že tu pro sebe jste, počítáte se sebou a emoce prožíváte společně.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse