Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2024 14:30
Čas čtení 2:55
Vojtěch Vanda

Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout

Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout
Zdroj: Instagram/Billie Eilish
HUDBA HUDBA SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Zdálo se ti, že v dubnu toho bylo mnoho? Co třeba ještě Sia, twenty one pilots nebo Billie Eilish? Pojďme se podívat, co bude nového.

Někteří z nás možná ještě nedokázali doposlouchat nejnovější album Taylor Swift a už abychom si dělali prostor v ušních bubíncích na další várku novinek. V zahraničí uspořádaly světové hvězdy pop music doslova hody, které se jistě každý z nás chystá zkonzumovat. Možná to bude chvilku trvat, ale určitě se k nim prokoušeme.

A o koho se vlastně jedná? Zatím počítáme pouze s dlouho dopředu ohlášenými deskami, které nás rozhodně nešetří. Vezmeme to popořádku:

Sia – Reasonable Woman

SIa
Zdroj: Monkey Puzzle Music/Atlantic Recording Corporation / Propagační materiál

Na konec tohoto týdne připadne release day dlouho očekávaného alba australské pěvecké superstar jménem Sia. Osmačtyřicetiletá ikona se chystá zaujmout v popových žebříčcích přední místa s desátou studiovou deskou v pořadí se jménem Reasonable Woman. A jak si můžeme být jisti, že útočí na vrchol?

Posluchači totiž dostávají pravidelnou dávku singlů, kterých je těsně před dropem rovná pětice. Nejstarší z nich, zářijový Gimmie Love, nasbíral pouze na Spotify skoro 100 milionů přehrání. Součástí kompilace bude však i píseň Dance Alone s Kylie Minogue, Incredible s Labrinthem nebo píseň ve spolupráci s Paris Hilton s názvem Fame Won't Love You. Pro milovníky popíku/elektropopíku opravdové žně.

Release: 3. květen

Dua Lipa – Radical Optimism

dua lipa
Zdroj: Warner Records/propagační materiál

Kdyby ti páteční nálož připadala malá, budeš mít možnost si rovnou přidat. Jistá osmadvacetiletá Londýňanka s albánskými kořeny totiž vydává svou třetí placku. Dua Lipa navnadila fanoušky na release Radical Optimism menším počtem singlů než Sia, nicméně její písně jsou o to houževnatější. V tom smyslu, že se lidem dokáží zavrtat do hlav tak hluboko, že z hitparád nemizí dlouhé měsíce.

Vsadíme se, že ještě stále pohupuješ hlavou do synthpopové hitovky Houdini, která vygenerovala stamiliony poslechů. Což není nic neočekávaného, řekneš si. Jenže album by mohlo být o to zajímavější, že se na něm výrazným podílem podepsal Kevin Parker, známější svým sólo projektem Tame Impala. Ten už dříve pracoval pro Lady Gagu, Travise Scotta nebo The Weeknda. Takže čekáme jedenáct hitovek.

Release: 3. květen

¥$ (Kanye West, Ty Dolla Sign) – VULTURES 2

VULTURES 2
Zdroj: YZY/Propagační materiál

Do třetice všeho dobrého i zlého. I když v případě těchto umělců spíše ostrého a tvrdého. Dvojice YenDollar, tedy Kanye West, respektive Ye, a Ty Dolla $ign pokračuje v pracovní přestávce svých sólo kariér a vydává druhou ze tří desek kolaborativního projektu VULTURES. Únorovou jedničku, ač se tomu moc nechce věřit, přitom při jejím vydání doprovázela menší kontroverze než nyní.

Rapová mela, která zaměstnává všechny rapové fanoušky americké scény, samozřejmě Westa nevynechala. Mluvíme o beefu mezi Kendrickem Lamarem a Drakem s J. Colem, který vyvolala sloka comptonského rappera na desce Futura a Metra Boomina We Don’t Trust You v písni Like That. West je známý tím, že vždy stál v Drakeově opozici, proto není divu, že využil příležitosti a nahrál remix písně Like That. Fanoušci doufají, že se největší beef posledních let s novou deskou hudebně jen prohloubí. A už jen proto je dobré se na projekt těšit.

Release: 3. květen

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Billie Eilish
Zdroj: Darkroom/Interscope/Propagační materiál

Neboj, zbude nám něco i na zbytek měsíce. Třeba 17. května je očekáván další obrovský drop, který by se mohl vyrovnat desce The Tortured Poets Departement: The Anthology od Taylor Swift. Několikanásobná držitelka Grammy Billie Eilish „sedí“ na svém třetím studiovém albu HIT ME HARD AND SOFT minimálně půl roku a květen by měl být konečně očekávaným měsícem s velkým M.

Eilish začala projekt, který má mít údajně skoro 45 minut, tvořit na konci roku 2022 a věnovala se mu celý minulý rok, během něhož si jen tak mimochodem „odskočila“ zkomponovat soundtrack do Barbie, který byl Akademií taktéž oceněn. Nyní je ale poptávka po uceleném projektu, jelikož poslední, Happier Than Ever, vyšel již před třemi lety. O nové desce se ví, že bude mít jen deset stop a nejspíš žádné hosty na mikrofonu. Na playlist se ostatně můžeš podívat na Spotify již nyní.

Release: 17. května

twenty one pilots – Clancy

Clancy twenty one pilots
Zdroj: Fueled by Ramen / Propagační materiál

Sedm a dost, řeklo si kreativní duo Tyler Joseph a Paul Meany a oznámilo, že poslední ze série konceptuálních desek twenty one pilots bude květnová Clancy. Na konci května se fanoušci dozvědí, jak to dopadne s protagonistou Clancym, který uprchl z dystopického města Dema s myšlenkou navrátit se do metaforického světa Trench (stejnojmenné album vyšlo v roce 2018 a zde byl taky Clancy představen).

Není nutné se v příběhu vyznat, aby si člověk mohl písně užít, což je vidět na široké oblíbenosti singlů, které jsou již posluchačům dostupné. Jedná se o první tři stopy projektu s názvem Overcompensate, Next Semester a Backslide. 

Release: 24. května
Domů
Sdílet
Diskuse