Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
24. května 2024 8:00
Čas čtení 4:36
Timotej Gašper

Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu
ZAJÍMAVOSTI BĚLORUSKO CESTOVÁNÍ RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Ostrov v Indonésii léta zažívá turistický boom a podíl na tom mají i Rusové, zejména mladí muži. Mnozí se zde skrývají před válkou. Podle mnohých se však chovají arogantně, organizují orgie, menu mají jen v ruštině a na některá místa tě ani nepustí.

Bali. Exotický dovolenkový ráj v daleké Indonésii, kde průměrná teplota jen málokdy klesne pod 27 stupňů Celsia. Jen loni navštívilo ostrov více než pět milionů turistů, píše tamní hotelová asociace.

Na 11. místě v žebříčku návštěvnosti skončili Rusové. Těch mělo za celý uplynulý rok přijet více než 110 tisíc. Portál Al Jazeera píše, že od roku 2023 putuje na Bali přes 20 tisíc Rusů měsíčně. Jenomže sem nejezdí pouze na dovolenou. Skupují zde nemovitosti, celé pláže či pozemky a skrývají se tu před válkou.

Doporučeno
„Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra „Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra 27. května 2024 9:30

Ruská vesnice, pláž jen pro Rusy a reklamy v azbuce

Co si však zaslouží pozornost, jsou změny a chování, které ruští lidé na Bali začali praktikovat. Všimli jsme si toho i přes stories, které na Instagram přidala slovenská influencerka a podnikatelka Andrea Zahurancová, která přijela na Bali před třemi lety a od té doby tráví většinu času právě tam.

Do svých stories Andrea postupně přidávala změny, kterých si začala ve svém okolí všímat. V kavárně například dostala menu jen v ruštině, na cestu, kterou chodívala na svou oblíbenou pláž, ji nepustil bodyguard, jenž od ní vyžadoval ruský pas. Algoritmy na internetu na ni primárně cílí reklamy v azbuce. Na mapě ostrova se objevila také obec jménem Nová Moskva.

Bali
Zdroj: Instagram @andreazahurancova

Nedaleko populárního města Ubud, známého svými rýžovými poli, dokonce vznikla ruská vesnice, do které tě pustí jen v případě, že máš ruský pas. Kvůli ověření jsme kromě Andrey kontaktovali i další Slovenku, Marcelu, která zde žije více než deset let.

Marcela pro Refresher potvrdila, že Bali už dávno není to magické místo, které poprvé poznala před několika lety. Stále však podle jejích slov jde o místo se speciální energií a zajímavými lidmi, které ostrov přitahuje. Změnil jej však turistický a developerský boom, za nímž stojí několik národností včetně Ruska. Portál 9news píše, že pokud je na Bali problém s chováním turistů, většinou jde o lidi z Ruska.

Doporučeno
Za měsíc v Itálii jsem nezaplatila ani korunu. Jak se dostat k evropskému dobrovolnictví? Za měsíc v Itálii jsem nezaplatila ani korunu. Jak se dostat k evropskému dobrovolnictví? 15. června 2024 13:00

Marcela, o které jsme v minulosti již psali, nám na úvod rozhovoru o turistickém a ruském vlivu zdůraznila, že turismus na Bali se rozděluje na dvě etapy. „Na před Instagramem a po Instagramu. Na sopky někdy chodili lidé cíleně, za dobrodružstvím, dnes si někteří zaplatí odvoz nahoru, tam se přezují do turistických bot, vyfotí se a hotovo,“ říká Marcela pro Refresher.

marcela, bali
Zdroj: Marcela

Nával lidí na Bali, ale i do ostatních asijských zemí připisuje pandemii koronaviru a válce na Ukrajině. „Nikdo nechce zůstat a žít uprostřed války. Dává smysl nevrátit se do Ruska a investovat peníze na místě, které je mnohem levnější než Moskva,“ řekl pro CNN jeden ruský investiční bankéř, který pro změnu podniká v Thajsku.

Na Bali přišlo množství lidí i díky mírnějším opatřením. „Postavila jsem si dům v rýžovém poli a lidé se mě ptali, jestli jsem se nezbláznila, že jdu bydlet doprostřed ničeho. Dnes mi za domem zbourali chrám a stavějí třípatrový komplex. Některá místa měla před pandemií přibližně tisíc míst k ubytování, dnes je jich desetinásobně více,“ řekla nám Marcela.

Jak je to na Bali s Rusy?

Když jsem přijela do Indonésie, nebyli zde téměř žádní Rusové. To, co dávala na Instagram Áďa, je masakr. Neměla jsem s tím osobní zkušenost, ale to, že pojmenují na Googlu oblast podle Moskvy, je opravdu příliš. Vidím maximálně to, že tabule před bary jsou v azbuce. Ale abych to uvedla na pravou míru, nevnímám to jen přes Rusy. Podobní jsou i Ukrajinci či Bělorusové, často se sdružují a mají velmi podobnou náturu.

Děje se to primárně kvůli penězům?Jasně. Místní jsou podnikavý národ. Rusové přijdou, mají prachy, to se roznese po vesnici a najednou všichni zvednou ceny služeb i ubytování. Ale vnímám jejich divné a drzé chování v restauracích, na ulicích a podobně. Přinesli sem jakousi divnou náladu.

Jak jsou na tom jiné národnosti?

Indové i Číňané jsou brutálně hluční, někdy i opilí lidé z Austrálie nejsou nejklidnější. Rusové jsou ale arogantní, nemají žádný respekt. Ale chci dodat, že znám i několik super Rusů.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
  • Přístup k benefitům
  • Méně reklam
  • 150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
  • Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
    Měj aktivní roční předplatné REFRESHER+ a získej lístek na festival dle vlastního výběru.Zapoj se do slosování
    Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
    Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
    a čti vše bez omezení
    Přidej se k předplatitelům
    nebo Odemkni článek přes SMS
    Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 160141 a dočti tento článek.
    Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
    Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
    POSLAT SMS
    Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
    POSLAT SMS
    Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
    POSLAT SMS

    Co se dozvíš po odemčení?

    • Jaké hrůzy našel Marcelin kamarád v pokoji, který pronajal Rusům.
    • Jaké národnosti ještě dělají na ostrově problémy.
    • Jaké orgie či akce pořádají Rusové na Bali.
    • Jakou zkušenost má Andrea.
    • Jak reagovala, když ji nepustili do podniku, protože není Ruska.
    Domů
    Sdílet
    Diskuse