Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2024 v 17:44
Čas čtení 0:47
Anna-Marie Hanzlíková

„Odsoudili mě a pak se ptali, jestli jsme pořád kamarádi,“ říká Rowling na adresu svých kritiků

„Odsoudili mě a pak se ptali, jestli jsme pořád kamarádi,“ říká Rowling na adresu svých kritiků
Zdroj: Getty Images/Mike Marsland
KULTURA HARRY POTTER J.K. ROWLING LGBTQ+ LIDÉ TRANSGENDER OSOBY
Uložit Uložené

Rowling tvrdí, že lidé, kteří ji veřejně kritizují za její názory na práva transgender osob, jí v soukromí píší a ujišťují se, že jsou stále přáteli.

Uvedla to ve svém článku pro The Times of London. „Lidé, kteří se mnou spolupracovali, se ode mě spěšně distancovali nebo veřejně odsoudili mé rouhavé názory,“ napsala J. K. Rowling mimo jiné.

Doporučeno
„Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra „Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra 27. května 2024 v 9:30

„Popravdě řečeno, odsouzení některých jedinců mě překvapilo mnohem méně než to, že mi někteří z nich pak psali e-maily nebo posílali zprávy prostřednictvím třetích osob, aby si ověřili, že jsme stále přátelé,“ cituje z článku také Deadline, který na něj upozornil.

Autorka knižní ságy o Harrym Potterovi je svými výroky útočícími na transgender osoby proslulá. Zpochybňuje například rozdíl mezi genderem a pohlavím, vadí jí údajné omezování svobody slova a narušení ženských práv. Pravidelně píše také příspěvky na sociální sítě, které mnozí označují za transfobní.

Mnoho tvůrců a tvůrkyň Harryho Pottera se od jejích výroků distancuje a veřejně je kritizuje, například i hlavní hvězdy filmového zpracování Daniel Radcliffe a Emma Watson.

Doporučeno
Česká herečka porazila Jennifer Lopez. Její komedie ovládla Netflix Česká herečka porazila Jennifer Lopez. Její komedie ovládla Netflix 28. května 2024 v 13:48

Svými názory, které veřejně začala vyslovovat už před několika lety, naštvala také řadu fanoušků a fanynek legendárního kouzelníka. Těm vadí, že je to také v rozporu s hodnotami, které je kniha naučila. Mezi ně patří třeba přátelství, odvaha, láska a boj proti útlaku a především respekt k různorodosti a akceptace všech bez ohledu na identitu.

Domů
Sdílet
Diskuse