Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2024 v 14:16
Čas čtení 0:35
Vincenc Novák

Z členů legendární skupiny jsou rytíři. Od krále dostali jedno z nejprestižnějších vyznamenání

Z členů legendární skupiny jsou rytíři. Od krále dostali jedno z nejprestižnějších vyznamenání
Zdroj: Flickr/Cornel Penescu/volně k užití
HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Švédský král Karel XVI. Gustav povýšil v pátek členy hudební skupiny ABBA do rytířského stavu. Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog a Benny Andersson se tak stali prvními lidmi po 50 letech, kteří toto ocenění dostali.

Legendární skupina byla oceněna za svůj kulturní vliv, díky němuž se švédská hudba dostala k obrovskému počtu lidí po celém světě, informuje deník The Guardian. Fanoušci ABBA tak měli unikátní možnost vidět legendární zpěváky po mnoha letech pohromadě. Skupina naposledy živě vystupovala v roce 1982. 

Švédsko přestalo svým občanům udělovat rytířské řády v roce 1975, cizincům však byly udělovány i nadále. Tradici obnovil švédský parlament v roce 2022 a páteční ceremoniál se tak stal první událostí svého druhu po téměř padesáti letech. 

Doporučeno
Padesát let od vítězství skupiny ABBA v Eurovizi: Prozradili, jestli chystají vystoupení Padesát let od vítězství skupiny ABBA v Eurovizi: Prozradili, jestli chystají vystoupení 26. května 2023 v 8:29

Skupina ABBA byla založena v roce 1972, svoji mezinárodní kariéru odstartovala o dva roky později, kdy se jí podařilo vyhrát Eurovizi. Dnes ABBA platí za jednu z nejúspěšnějších hudebních skupin v historii, na kontě má více než 400 milionů prodaných alb a singlů a svoji popularitu si stále drží, přestože již desítky let nekoncertuje. 

Domů
Sdílet
Diskuse