Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
23. června 2024 v 8:40
Čas čtení 0:40
Karolína Fejtová

Rappera odsoudili k smrti, ve vězení ho mučili. Nejvyšší soud teď trest zrušil a pustil jej na svobodu

Rappera odsoudili k smrti, ve vězení ho mučili. Nejvyšší soud teď trest zrušil a pustil jej na svobodu
Zdroj: Pexels/Sora Shimazi/volně k užití
ZAHRANIČÍ ÍRÁN RAP
Uložit Uložené

Íránský rapper Túmadže Sálihí byl v dubnu odsouzen k trestu smrti za účast na protestech pořádaných v souvislosti se smrtí Mahsy Amíní. Informuje o tom Radio Free Europe.

„Jak se dalo očekávat, Nejvyšší soud se vyhnul nenapravitelné soudní chybě,“ napsal Sálihího právník Amir Raisian na X. „Rozsudek smrti byl zrušen a na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu o odvolání bude případ předán paralelní větvi k novému projednání,“ pokračoval. Informuje o tom The Guardian.

Třiatřicetiletý Sálihí byl původně zatčen v říjnu 2022 poté, co svými veřejnými prohlášeními podpořil protesty, které vypukly předchozí měsíc po smrti dvaadvacetileté Mahsy Amíní, jež zemřela ve vazbě kvůli údajně nesprávnému nošení šátku na hlavě.

Doporučeno
Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka 21. června 2024 v 12:00

Nejdříve byl odsouzen k šesti letům vězení, každopádně poté, co Nejvyšší soud v odvolacím řízení nalezl nedostatky v původním rozsudku, byl propuštěn. Jeho případ byl tak vrácen soudu nižší instance k novému projednání a případnému obnovení procesu. V listopadu byl tedy dočasně propuštěn, avšak netrvalo to dlouho, protože po jeho výrocích o údajném mučení ve vězení byl znovu zatčen.

Sálihí se proslavil texty, které brojí proti korupci, rozšířené chudobě, popravám a zabíjení protestujících v Íránu. Ve svých písních také poukazuje na prohlubující se propast mezi obyčejnými Íránci a vedením země.

Domů
Sdílet
Diskuse