Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2024 v 16:41
Čas čtení 1:49
Veronika Ábelová

Tyto fráze používají emocionálně vyspělejší jedinci. Jsi jedním z nich?

Tyto fráze používají emocionálně vyspělejší jedinci. Jsi jedním z nich?
Zdroj: Unsplash / Priscilla Du Preez/ volně k užití
ZAJÍMAVOSTI VZTAHY
Uložit Uložené

Myslíš a mluvíš jako emočně inteligentní člověk? Tyhle fráze ti to pomohou zjistit.

Odborník na oblast emoční inteligence Daniel Goleman se už 25 let zabývá tímto oborem. Emoční inteligence zahrnuje několik kompetencí jako je sebeuvědomění, sebekontrola, adaptabilita, orientace na úspěch, pozitivní myšlení, empatie, organizovanost, vliv, zvládání konfliktů, koučování, mentoring i týmová práce.

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Tohle jsou nejbohatší čeští youtubeři. Kdo bere desítky milionů ročně? ŽEBŘÍČEK: Tohle jsou nejbohatší čeští youtubeři. Kdo bere desítky milionů ročně? 3. července 2024 v 13:39

Nyní Goleman přichází s 12 frázemi, do kterých se uvedené kompetence promítají a emocionálně inteligentní lidé je pravidelně používají. Poznáváš se v nich?

„Já to zvládnu.“

Tato věta je ukázkou sebekontroly. Bez ohledu na to, v jaké situaci se nacházíš, dokážeš zabránit rušivým emocím jako jsou hněv, úzkost nebo vztek, aby ti překážely v tom, co právě děláš. Pokud se rozčílíš, dokážeš se rychle vzpamatovat

„Můžu se zlepšit a ty také.“

Při této větě uplatňuješ sebeřízení a pozitivní výhled do budoucna. Místo toho, že budeš předpokládat, že ty sám nebo někdo jiný je v něčem dobrý*dobrá, si uvědomíš, že se praxí a zkušenostmi můžeš ještě zlepšit. Tento pohled pomáhá čelit životním úspěchům a vidět příležitosti i v nezdarech.

práce, pohovor, kancelář
Zdroj: Pexels/volně k užití

„Jsem nadšený*á z téhle změny.“

V této větě prokazuješ adaptabilitu. Jsi schopný*schopná procházet nejistotou a zároveň se přizpůsobit změnám. Toužíš po tom učit se nové způsoby jednání.

Doporučeno
Pizzerie, kvůli kterým se vyplatí přijet do Brna. Čeká tě Itálie na Moravě jak vyšitá Pizzerie, kvůli kterým se vyplatí přijet do Brna. Čeká tě Itálie na Moravě jak vyšitá 3. července 2024 v 11:00

„Na tomhle opravdu záleží.“

Tato věta znamená, že se zaměřuješ na svůj cíl navzdory rušivým vlivům, ujasňuješ si priority a orientuješ se na svůj úspěch.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse