Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. srpna 2024 v 13:15
Čas čtení 1:30
Ella Petrová

VIDEO: Potulný pes se proslavil cestováním v istanbulské MHD. Nyní je adoptovaný

VIDEO: Potulný pes se proslavil cestováním v istanbulské MHD. Nyní je adoptovaný
Zdroj: Getty
ZAJÍMAVOSTI DOPRAVA TURECKO ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Pes Boji se dlouho volně pohyboval po veřejné dopravě a stal se tak pro domácí důvěrně známým.

Lidé měli každou chvíli možnost potkat Bojiho v metru, autobuse, tramvaji či na trajektu. K tomu všemu v jednom z nejnavštěvovanějších měst světa – Istanbulu. Do něho proudí celoročně miliony turistů a turistek.
 
Jezdí tam za majestátními paláci, zajímavými sídly, parky, projížďkami na trajektu, ale kromě toho všeho si během přejíždění veřejnou dopravou mezi památkami mohli všimnout něčeho zcela jedinečného. Pro pravidelné cestující po městě se jednalo o známou tvář. Šlo o pouličního pejska jménem Boji, který se denně projížděl tamní MHD.

Doporučeno
Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“ Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“ 27. srpna 2024 v 16:00

Aby se mohl rychleji dostat z jednoho místa na jiné, využíval městské dopravy. Dlouho se jednalo o osamoceného psa bez domova. Jméno Boji v tureckém překladu znamená podvozek, což je část metra, které s oblibou navštěvoval.
 
Boji má zlatohnědou srst, tmavé oči, spadlá ouška a má se jednat o anatolského pasteveckého křížence. Za ta dlouhá léta si mezi lidmi na sociálních sítích vydobyl téměř status celebrity.
 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ANews (@anews)


Městští úředníci mu před třemi lety zařídili očkování a do těla mu nechali nainstalovat mikročip, který sledoval jeho pohyby. Stopaři odhadli, že Boji urazil asi 30 kilometrů denně, prošel desítkami stanic metra a absolvoval nejméně dvě jízdy trajektem.
 
Jednou se fotograf společnosti Getty Images Chris McGrath vydal na cestu, aby zvěčnil Bojiho při jeho dobrodružstvích po městě. „Má v sobě svobodného ducha. Jediné, co chce dělat, je jezdit dopravními prostředky. Pokaždé, když projede kolem autobus, dodávka nebo jakékoli MHD, chce nasednout. Je to docela bizarní,“ uvedl. Lidi prý ignoroval, neposlouchal, když mu někdo něco chtěl říct, dělal si vše podle sebe.

Doporučeno
Turecko zablokovalo přístup na Instagram. Vláda neuvedla důvod ani dobu trvání zákazu Turecko zablokovalo přístup na Instagram. Vláda neuvedla důvod ani dobu trvání zákazu 2. srpna 2024 v 10:41

Před dvěma lety byl Boji adoptovaný tureckým miliardářem, byznysmenem jménem Mehmet Ömer Koç. Do té doby pobýval v útulku. Adopci Bojiho oznámil istanbulský starosta na sociální síť X s poděkováním Koçovi: „Boji, istanbulský světově proslulý pes, má nyní domov, kde se může volně toulat, volně pobíhat. Bude pryč od lidí, kteří mu chtěli ublížit.“
 


Boji má i profil na Wikipedii, která informovala o tom, že byl naposledy spatřen se svým páníčkem v londýnském autobuse, tedy na místě, kde to má nejradši.

Domů
Sdílet
Diskuse