Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti McDonald's.
dnes 18. prosince 2024 v 14:30
Čas čtení 2:39
Sponzorovaný obsah

Smažák je 4. nejoblíbenější jídlo v Česku, podával se v luxusních restauracích. Teď stačí zajít na sýrovku do Mekáče

Smažák je 4. nejoblíbenější jídlo v Česku, podával se v luxusních restauracích. Teď stačí zajít na sýrovku do Mekáče
Zdroj: Unsplash / Kasper Mundt-Nielsen
GASTRO MCDONALD’S
Uložit Uložené

Sýrová sezóna se v českých McDonald’s poprvé objevila v roce 2007.

Jestli patříš k těm, kdo každý rok odpočítávají, kdy už přijde čas na sýrovku, jsi tu naprosto správně. Dozvíš se nejen, jaké sýrové specialitky tentokrát najdeš v nabídce, ale také tajemství, které se skrývá za dokonale usmaženým sýrem a pár dalších zajímavostí. Třeba ikony jako smažák a hermelínky mají docela zajímavou historii. Jsi ready?

Smažák aka česká klasika

Věděl*a jsi, že smažený sýr je v Česku čtvrtým nejoblíbenějším jídlem? Jeho historie sahá až do 14. století, kdy se poprvé objevil v kuchařské knize Le Ménagier de Paris. Na přelomu 19. a 20. století pak našel své místo na talířích chudých vídeňských rodin, kde sloužil jako dostupná alternativa klasického řízku.

Z Vídně si tato lahůdka rychle našla cestu do české kuchyně – již v prvorepublikové kuchařce Marie Haškovcové najdeme recept na „sýrové řízky“. Smažený sýr se objevil také na jídelním lístku luxusní restaurace Grandhotelu Šroubek v roce 1936, kde si na něm mohl pochutnávat třeba Vlasta Burian nebo Tomáš Garrigue Masaryk.

smažený sýr
Zdroj: Wikimedia/Dezidor/na voľné použitie

V roce 1953 byl smažený sýr oficiálně zařazen do spotřebních norem. Tehdy šlo o sofistikované variace, jako byl smažený ementál nebo gorgonzola obalená ve slanině, které se podávaly jako luxusní předkrmy. V 60. letech se smažený sýr stal masově rozšířeným díky podpoře tehdejšího režimu, který kladl důraz na rozvoj polotovarů a rychle připravovaných jídel. V době nedostatku masa navíc představoval chutnou alternativu.

Ačkoliv je smažený sýr oblíbený po celém světě, žádná země si jej neoblíbila tolik jako Česká republika. Češi jsou s průměrnou spotřebou 18,8 kg na osobu ročně dokonce sedmým největším konzumentem sýrů v Evropě.

Jak si ho perfektně připravit? 

Jedním z častých problémů při smažení sýra je jeho vytečení. Dá se tomu předejít tím, že ho před vložením na horký olej důkladně vychladíš. Všechny sýry dodávané do McDonald's jsou obaleny ve výrobních závodech Savencia Fromage & Dairy a poté mražené, aby dorazily na místo v perfektní kvalitě.

McDonald's, smažák,, sýrová sezóna
Zdroj: McDonald's

Smažit lze prakticky jakýkoliv typ sýra – čím tučnější, tím lépe. Oblíbenou volbou jsou sýry jako hermelín nebo camembert. Ale nejen to, v trojobalu se skvěle smaží i další druhy sýra, například mozzarella, halloumi, niva či olomoucké tvarůžky.

 🧀 Kde se vzal Eidam?

Eidam pochází z Nizozemí a je pojmenovaný podle města Edam (vyslovuje se „ejdam“). V Čechách a na Moravě se z počátku vyráběl pod názvy „holandský salám“ nebo „holandská cihla“. Historické prameny poprvé zmiňují název edam v roce 1914, zatímco varianta eidam, přizpůsobená české výslovnosti, se objevila až v roce 1931.

A jedny hermelínky, prosím...

Historie Krále Sýrů se začala psát už během první světové války, kdy se do Československa dostala francouzská pochoutka camembert. Kdo její recepturu přivezl, už asi navždy zůstane záhadou. Delikatesa však zaujala mlékaře a sýraře na Přibyslavsku natolik, že se rozhodli pustit se do její výroby.

camembert, hermelín, sýr, jídlo
Zdroj: Pexels / Kaboompics.com

Roku 1923 v Hesově založili mlékařské družstvo Pribina a začali vyrábět Přibyslavský camembert. Silně aromatický sýr však bylo třeba přizpůsobit chuti českých labužníků. Hesovští sýraři přišli s vlastní úpravou původní receptury. Začali používat pasterované mléko a jiný druh plísně. Pro tento svůj produkt si nechali v roce 1946 patentovat vlastní název – Hermelín. Novému sýru se skvěle dařilo a postupně se začal prodávat na území celého Československa.

Dnes už plísňové sýry typu camembert nenazve nikdo jinak než hermelín. Ačkoliv je název Hermelín® chráněným patentem pro firmu Savencia, stal se postupně označením pro celou kategorii.

🧀 Co tentokrát najdeš v sýrové nabídce?

Swiss King
Žemle se sýrem a slaninou, pořádný kus hovězího, bramborová placka, ementál, slanina a porce sýrové omáčky.

Cheese King
Poctivý plátek hovězího, smažený sýr, dva plátky slaniny, salát, křupavá cibulka a sýrová omáčka – to vše v žemli se sýrem a slaninou.

Cheese King Chicken
Sýrový král letos poprvé kuřecí verzi! Vychutnej si ho v žemli se sýrem a slaninou, smaženým eidamem, čerstvým salátem, sýrovou omáčkou, restovanou cibulkou a s kusem šťavnatého kuřete.

McSmažák
Všemi milovaný Smažák je doma i v Mekáči. Najdeš tam smažený sýr v legendární housce s tatarkou a salátem.

McFlavor Fries
Ikonické Fries se sýrovou omáčkou s čedarem, samozřejmě nechybí slanina.

Hermelínky
Pečlivě obalené a skvělé usmažené hermelínky jsou pořádnou sýrovou tečkou v menu. Bez brusinkové omáčky by to nebylo ono!
zajdi na sýrovku
Mc Donald's, sýrová sezóna
Zdroj: McDonald's
Domů
Sdílet
Diskuse