Kam na oběd v centru Prahy? Semestr začíná a hledáš-li rovnováhu dobré ceny a kvality, jsi tu správně. Otestovali jsme 5 známých jídelen, a víme, která tě zachrání, a které se obloukem vyhnout.
Jídelny – možná na ně nostalgicky vzpomínáš, možná tě některé výtvory do teď pronásledují ve snech. Tak či tak, mají své přednosti. Dostaneš plnohodnotné jídlo, které je čerstvě uvařené a cenově dostupné. Nedává smysl neustále utrácet za předražené restaurace, když se člověk potřebuje „jen“ rychle najíst.
Jsme zastánci toho, že většinu času stojí za to si připlatit za kvalitu. Ale víme, že pro většinu z nás je život nekonečná cesta hledání ideálního poměru ceny, kvality a množství. A tak jsme hledali za tebe.
Navštívili jsme pět pražských jídelen a seřadili je od těch nejhorších po ty nejlepší. Třeba na vrcholku žebříčku najdeš místo, které bude tvým novým obědovým rituálem!
5. místo: Jídelna Světozor – legendární retro kantýna
Kde: Vodičkova 39, pasáž SVĚTOZOR, Praha 1
Kdy se tu najíš: od pondělí do pátku, 10:00 až 15:00
Legendární jídelna ležící přímo na Václavském náměstí nemohla v našem výběru chybět, tak proč s ní rovnou nezačít. Najdeš ji v podzemí v pasáži Světozor a představuje přesně to, co si pod slovem jídelna vybavíš – hned u vstupu tě do očí trkne velká svítící tabule s nabídkou jídel, vezmeš si tác, paní kuchařky ti jídlo naberou a u pokladny zaplatíš. Poté se posadíš v interiéru, který tě vezme do minulosti – čistě účelný prostor se stoly v řadách, zářivkovým osvětlením a bez zbytečných dekorací. Zažiješ tu atmosféru, u které nevíš, jestli tě hřeje u srdíčka, nebo v tobě vyvolává depresi.
Menu jídelny Světozor je docela bohaté, klasicky české, s pestrým výběrem masitých i bezmasých jídel. Základem jsou omáčky s knedlíky (rajská, svíčková, koprová, apod.) různé druhy gulášů, vepřové pečeně se zelím, smažené řízky i jednodušší kombinace masa s rýží nebo těstovinami. Nechybí ani bezmasé varianty jako například smažený sýr, čočka nebo koprová omáčka s vejcem. Nabídka je široká a každý den se obměňuje.
Na jídelnu jsou ceny ve Světozoru dost vysoké. Hlavní jídla se většinou pohybují mezi 140 až 180 korunami, což už je skoro na úrovni meníček v běžných restauracích. Vzhledem ke kvalitě působí část z nabídky přehnaně draze (např. smažený sýr 179 + 25 korun tatarka). Jediná poměrně férová nabídka je denní menu, které s polévkou, hlavním chodem a zákuskem vyjde na 169 korun. Porce jsou dost velké, takže oceňujeme možnost polovičních porcí za 95 korun. To už je trochu lepší poměr ceny a kvality.
U nás obstály výpečky se zelím, které byly i chuťově dobré. Naopak smažený sýr byl tvrdý a gumový a za tu cenu bohužel opravdu nestál. Ani okurkový salát chuťově nevyrovnal slabší hlavní chod – byl mdlý, málo slaný i málo kyselý. Celkově jídlo hodnotíme jako průměrné. Stejně jako interiér: je nevýrazné a funkční. Celkový zážitek zpříjemnila obsluha, která byla velmi ochotná, když jsme s ní něco řešili.
Jídlo 4/10
Cena 4/10
Porce 9/10
Interiér 2/10
Obsluha 9/10
Lokalita 9/10
Celkové skóre: 6,2 bodů z 10
4. místo: Jídelna SUDOP – závodní klasika u Flory
Kde: Olšanská 1a, Praha 3
Kdy se tu najíš: od pondělí do pátku, 11:00 až 14:00
Chtěli jsme vyzkoušet i klasickou závodní jídelnu a tato nás zaujala dobrým hodnocením. Neleží sice v centru, ale i tak je poměrně dostupná. Tuhle žižkovskou kantýnu najdeš kousek pod Florou na zastávce Olšanská. Výlet to byl hezký, ale nejspíš už jej znovu nepodnikneme.
Jestli máme nejprve vypíchnout přednosti, ceny jsou zde příznivé. Hlavní jídlo stojí 120 korun a polévka 30. Za meníčko i s nápojem zaplatíš 155 korun. Máš na výběr ze čtyř jídel a dvou polévek. Nabídka se drží klasik – od omáček s knedlíkem přes maso s přílohou až po jednoduché bezmasé varianty, občas ale sáhne i po lehce mezinárodním zpestření. Druhým pozitivem je čistý interiér, i když křiklavé barvy budí rozpačité dojmy, alespoň tu však nepanuje typická kantýnská šeď. V teplých dnech potěší i možnost sednout si venku. Tím však přednosti kantýny končí.
Doufal jsem, že tento relikt minulé doby už vymizel, ale právě „smetanovo-bazalková omáčka“ byla U.H.O. zředěné smetanou. Bazalku jsem taky hledal marně. Straight to jail.
verdikt kolegy Michala
Možná jsme měli smůlu, ale jídlo bylo zcela bez chuti. Zelňačku, ve které plaval doslova jeden kousek masa, by mohl jíst i vegetarián. Kuřecí medailonky ve smetanovo-bazalkové omáčce s bramborovou kaší byly vyschlé a okořeněné jen z jedné strany. Pro vegetariány měli rozvařené zapečené bretaňské brambory s vejci a čedarem a cibulkovým salátkem, který byl jedinou dobrou věcí na celém obědě. Tuto kantýnu doporučujeme jen v nouzi nejvyšší.
Jídlo 3/10
Cena 9/10
Porce 6/10
Interiér 6/10
Obsluha 8/10
Lokalita 6/10
Celkové skóre: 6,3 bodů z 10
3. místo: Jídelna na Výtoni – tady se rád*a posadíš
Kde: Ladova 2044/3, Praha 2
Kdy se tu najíš: od pondělí do pátku, 9:00 až 15:00
Jak název napovídá, jídelna se nachází pod Vyšehradem na tramvajové zastávce Výtoň. Jako první mě zaujal její vzhled. Mile mě překvapilo, že působí spíš jako nějaké bistro. Malé, klidné, útulné a příjemně prosvětlené. Míst na sezení tu není tolik, ale stačí to. U většiny jídelen bych doporučila si jídlo odnést a sníst v příjemnějším prostředí, ale tady se klidně posaď.
V denní nabídce je vždy jedna až dvě polévky a okolo osmi hlavních jídel, zejména české klasiky – svíčková, řízky, kuře na tisíc způsobů. Proto si tu vegetariáni moc na své nepřijdou. Bezmasou variantou bývá salát nebo sladké, ale může to být i něco zajímavějšího, pokud vychytáš den.
Velkým problémem jídelen overall je nedochucenost jídla. Vodnatá česnečka se prostě jíst nedá.
verdikt kolegy Michala
Cenově se jídlo pohybuje okolo 120 korun, ale pozor, bez přílohy, ta stojí dalších zhruba 30 korun. A když si chceš dát i polévku připlatíš ještě 42 korun. To znamená, že za plnohodnotný oběd tu necháš téměř 200 korun, což už je docela dost. Stojí to za to?
My ochutnali česnekovou polévku, šunkofleky a salát s vajíčkem a tuňákem. Musíme ocenit, že porce jsou opravdu dostatečné, takže jsme si část jídla dokonce schovali na později. Ale chuťově jsme i přes nízké očekávání zklamaní. Polévka nebyla dost česneková, i šunkofleky by potřebovaly dochutit. Salát byl sice obyčejný, ale s dobrým a jednoduchým dresinkem splnil požadavky. O něco lepší než předchozí destinace, ale pořád to není nic, co bychom doporučili známým.
Pokud bydlíš poblíž, podnik stojí za vyzkoušení. Zasytí tě, a pokud nepotřebuješ polévku a k některému jídlu ani přílohu, ušetříš. Třeba budeš mít na výběr větší štěstí než my a dokonce si pochutnáš. Musíme však vyzdvihnout milou obsluhu a opravdu příjemný interiér.