3) Kebab Mahir Moskevská
Adresa: Moskevská 449/40, 101 00 Praha 10-Vršovice
Zastávka: Vršovické náměstí
Pro další kebab jsem vyrazil do centra starých Vršovic. Mahir Kebab je podnik nacházející se na Moskevské ulici nedaleko zastávky Vršovické náměstí, podniků se stejným názvem je po Praze ale několik. Stejně jako u Tasty Kebabů to ale není frančíza, jenom zaběhlý název.
Mahir totiž v arabštině znamená zručný nebo šikovný a u tohoto podniku to svému jménu dostává. Z klasických tureckých kebabů je v našem testu nejlépe hodnocený.
A vlastně jestli jsi alespoň trochu „mahir“ sám*sama, zvládneš si tento kebab udělat i doma:
Výhody vršovického Mahir Kebabu jsou každopádně hlavně ve velikosti. Kebab byl bezkonkurenčně největší a dojíst ho na jedno posezení tak prakticky nemožné. Uvnitř byste našli natenko nakrájené precizně okořeněné maso. Bohužel to pokazilo málo omáčky a fakt, že placka opět nebyla „domácí“.
Kebab ovšem naprosto vynikal zvolenou zeleninou, kombinace bílého a červeného zelí dodala pokrmu šťavnatost, která dokonce vynahradila i absencí pořádné porce omáčky.
A taste test druhý den? V tomto případě bomba. Červené zelí zbarvilo placku do fialova a jeho chuť spojila všechny zbylé ingredience. Na kocovinu by to byl dokonalý lék (tipuji!). Zaslouží si bonusový bod! Verdikt zní 12 bodů a bronzové místo!
omáčky – 1/3
placka – 2/3
zelenina – 3/3
velikost – 3/3
2) Matoka Shawarma Bar
Adresa: Nekázanka 884/10, 110 00 Nové Město
Zastávka: Můstek, Jindřišská a Náměstí Republiky
Podnik, který má na Google recenzích přes 4 000 hodnocení a v době psaní si drží hodnocení 4,8 hvězdičky z pěti, je na papíře naprostý unikát. A Matoka Shawarma Bar tím unikátem je po mé ochutnávce zcela právem.
Toto bistro otevřelo již v roce 2012 a pravděpodobně je tak z našeho žebříčku tím nejstarším. Jeho ulicí jsem procházel nespočetněkrát a nikdy mě do oka nepraštil. Malý, zvenku nevýrazný podnik má však uvnitř své kouzlo. Zejména vás nejspíš zaujme „zeď peněz“, kde turisté*turistky mohou podle vlaječky svého státu do kapsáře vložit peníze v domácí měně.
Každopádně už k samotnému testu. Šavarmu nabízejí pouze s kuřecím masem, takže nebylo moc na výběr, ale jeho příprava byla na jedničku s hvězdičkou. Ne moc malé, ne moc velké kousky. Ne málo, ne moc okořeněné. Perfektně teplé a šťavnaté. No pohlazení po duši, jen si na to vzpomenu. A celá šavarma politá omáčkou, tak jak to má být!
Oproti ostatním jsem tentokrát zvolil pitu. Ta samotná byla vlastně v pořádku, ale narazil jsem opět na důvod, proč si zpravidla neobjednávám pita chleba. Tím důvodem je vrstvení. Oproti placce, kde se ingredience nacházejí při kousnutí vedle sebe, se v pitě nacházejí pod sebou jako v kebab boxu, takže se pak pokrm nedá pořádně kousat. Děkuji Matoka Shawarma Baru, že mi do toho zapíchli poprvé v životě vidličku, jinak bych nevěděl, co s tím! Verdikt každopádně zní 12 bodů a stříbrná příčka.
omáčky – 3/3
placka – 2/3
zelenina – 2/3
velikost – 2/3