Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2015 v 18:08
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Škoda Superb III je konečně skutečností. Vypadá nádherně!

TECH
Uložit Uložené

Po několikatýdenním napětí a více ochutnávkách konečně poznáváme nový vrcholný model automobilky Škoda v plné kráse.

Superb. Takové jméno nese s jistotou v uplynulých dnech nejvíce sledovaný a skloňovaný automobil, kolem kterého se doslova točil celý mediální svět s automobilovou tématikou. Možná jsou dané reakce přehnané až přemotivované, pravdou však je, že vlajková loď značky Škoda je především na našem domácím trhu jedním z nejdůležitějších pilířů samotného prodeje a od třetího pokračování se neočekává nic jiného. Český Passat, proslulý zejména velkolepým zadním prostorem v odcházející generaci a zároveň pro některé i (nepochopitelně) nechvalně známky jako "Superbé", je už neodmyslitelnou součástí našeho trhu, kde většinou kraluje mezi vozy střední třídy, nejen v Německu známé jako "passat klasse".

Právě 17. únor je dnem, kdy byl ohlášený "galavečer" s oficiálním představením novinky a protože je už pomalu nepsaným pravidlem skutečnost, že samotné fotografie leaknou dříve, není tomu jinak ani teď, a proto vám je přinášíme. Pokud sledujete dění kolem ohlášené novinky už déle, ostatně, věnovali jsme se jí i my - pravidelně a opravdu podrobně zejména prostřednictvím naší nové stránky, nebude pro vás po stránce designu nový Superb až takovým překvapením. Ne, že by třetí generace vypadala skoro stejně jako předchozí, právě naopak, vždyť samotná automobilka mluví ve spojitosti s jejím příchodem o začátku zcela nové éry, protože nás ale kompetentní opravdu svědomitě zásobovali v uplynulých týdnech několika upoutávkami (náčrt, interiér, exteriér, video), jednotlivé části si pravděpodobně mnozí z nás už věděli jakžtakž poskládat a vytvořit opravdu důvěryhodnou představu. Stejně jako Fabia, i nový Superb přichází s atraktivnějším designem, zejména pokud se bavíme o zadních partiích, které v případě předchůdce ve verzi sedan nevypadaly přímo šťastně, a spolu s poměrně úzkým interiérem byli terčem kritiky.

Škoda Superb III je konečně skutečností. Vypadá nádherně!

Možná mi to ne všichni schválíte, ale Superb III vypadá opravdu nádherně. Dominantou je především čelní maska vozu, která vystupuje moderně, elegantně a zároveň se na nás jemně mračí. Světla disponují hranatým a vcelku netradičním tvarem, za což může "visací" trojúhelník ve spodní části, kde si našel místo blinkr, navíc, vnitřek světlometu zdobí český křišťál. Jak již víme, standardem budou xenony, které doplňují LED diody pro denní svícení ve tvaru L, navíc, svítit bude i vnitřních 7 rovnoběžných linií. Zajímavé detaily skrývá i samotná maska počítající již tradičně se známou strukturou ve formě početného žebrování. Na kompletních oficiálních fotografiích následně poznáváme i řešení předního nárazníku, který kombinuje zpracování z nejnovější Fabie a Octavie. Z profilu můžeme vyčíst nadmíru elegantně pojaté tvary, špičaté zpětné zrcátka, stejně ostré ukončení okna zadních dveří s hrubým chromovým orámováním a zadní převis, který už neodstává a nevypadá tak uměle jako dosud. Koneckonců, jako celek jde o uhlazenější křivky, které mírně nabraly na ostrosti. Na vozidle vyniká zejména výrazná boční linie, podtrhující celkovou eleganci a rovněž zmiňovaná zadní část působí mnohem vyváženějším dojmem, kromě faktu, že vám možná zadek připomíná nějaké koncernové vozidlo. Koncová světla zajíždějí více do stran a nabízejí pěknou grafiku.

Co je však důležité říci, nehledě na kvalit novinky, je fakt, že po jisté době jsme svědky podřazenosti automobilky Škoda vůči VW i v této třídě. Daný vztah není v rámci koncernu ničím novým, ale v případě vozidel Superb a Passat to v uplynulých letech nebylo velmi jasné. Nehledě na kredit značek (VW bude u lidí vždy více než Škoda), po stránce výbavy se totiž jednalo prakticky o shodný level, dokonce v neprospěch evropského etalonu, Passatu, říkal zadní prostor v Superbu (jeho využití je věc druhá). Dovolím si říct, že chyba však nastala ve Volkswagenu, jelikož Passat B7 byl doslova jen faceliftem B6 a na trh nepřinesl prakticky nic nového. Nyní je tomu jinak a věci jsou opět na pořádku. Nový Passat nasadil laťku opravdu vysoko a kromě toho, že i přes stále víceméně konzervativnímu design také výrazně zkrásní, narozdíl od škodovácké novinky nabízí za příplatek i špičkové full LED přední světlomety nebo 12,3'' Active Info Display přístrojového štítu před řidičem, který nahrazuje analogové budíky a ve výsledku minimálně jednou nohou svým zpracováním a vystupováním vchází do prémiové třídy.

Škoda Superb III je konečně skutečností. Vypadá nádherně!

Interiér, respektive tvar palubní desky, je nám dobře známý už nějakou tu dobu, protože Škoda nám ho představila už dříve. Připomenu tak, že i když na jednu stranu ničím speciálním či kontroverzním neoslní, na druhou stranu působí nadmíru hodnotně a kvalitně. Základní horizontální linie je zachována, středovému panelu dominuje rozměrný displej koncernového multimediálního systému a rovněž panel klimatizace si zachovává své tradiční místo. Dovolím si říci, že i interiér nového Superbu je podstatně hezčí než v případě jeho předchůdce, i zde však můžeme konstatovat, že vnitřek nového Passatu (B8) je opět atraktivnější. Zajímavostí je skutečnost, že čelní sklo nebude vyhřívané dosud zažitým způsobem, tedy prostřednictvím tenkých integrovaných "topných čar" v okrajích skla, ale pomocí speciální fólie.

Po stránce motorizací půjde do velké míry o shodné agregáty, jaké najdeme v německém provedení s logem VW a na shodné MQB platformě. Počítat tak můžeme s benzínovými motory 1.4 TSI, 1.8 TSI a 2.0 TSI, naopak dieselové Superby budou zastoupeny dvěma agregáty - 1.6 TDI a 2.0 TDI. Výkonové spektrum by se tak mělo pohybovat od 120 po 280 koní, přičemž se objevují zprávy, že Volkswagen v rámci zamezení vzájemného konkurování nepustí do Škody velmi kladně hodnocen motor 2.0 Bi-TDI. V každém případě, mezigeneračně Superb přijde o 3,6litrový šestiválec (nahradí ho právě 2.0 TSI) a o chytré dvoudílné otevírání "dveří" zavazadlového prostoru TwinDoor. V závěru mi určitě nedá nevzpomenout výroky ze strany automobilky, která mluví o Superbu III pochopitelně jen v superlativech, ale kromě toho označuje nový model za začátek nové éry, čehož prvotním výsledkem v tomto případě má být vozidlo, které chce být ve své, tedy střední třídě ozdobou. Podaří se?

Škoda Superb III je konečně skutečností. Vypadá nádherně!
Škoda Superb III je konečně skutečností. Vypadá nádherně!
Škoda Superb III je konečně skutečností. Vypadá nádherně!
Škoda Superb III je konečně skutečností. Vypadá nádherně!
Škoda Superb III je konečně skutečností. Vypadá nádherně!

Škoda Superb III je konečně skutečností. Vypadá nádherně!

Škoda Superb III je konečně skutečností. Vypadá nádherně!

Škoda Superb III je konečně skutečností. Vypadá nádherně!

 

Domů
Sdílet
Diskuse